4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ALİ NUMAN KIRAÇ TARIM KONGRESİ

Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, döneminde, ESOGÜ Ziraat Fakültesi iki önemli kongreye ev sahipliği yaptı. İlki, “1. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi”, Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığının, 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenlendi. Çok başarılı sunumlar yapılmıştı.
               Ayrıca 10 Ekim 2012 başlayan, üç gün süren Ulusal Baraj Güvenliği Sempozyumu’ ESOGÜ Kongre merkezinde gerçekleştirilmişti. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, 60 kadar bildirinin sunulduğunu açıklamış, Sempozyumda, baraj güvenliğinin temel konularının tartışılmıştı.
              Ali Numan Kıraç Tarım Kongresine, Tarım Bakanlığı’nın, üst düzey yöneticileri, 7 üniversite rektörü, 27 Ziraat Fakültesi Dekanı, Üniversiteler Arası Kurul Tarım Komisyonu Başkanı, TÜBİTAK Başkanı, YÖK Üyeleri ve uluslararası ve ulusal alandan, pek çok bilim adamı da katılmış ve kongrede 400 bildiri sunulmuştu.
             Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi, her iki yılda tekrarlanacağı söylediği halde. Bugüne kadar gerçekleştirilemedi. Neden gerçekleştirilmedi, en iyi ESOGÜ rektörlüğü ve  Ziraat Fakültesi bilir ama bu durum, ulusal ve yerel tarım açısından, büyük kayıptır.
            Kongrenin mimarı, Sayın Pof. Dr. Hasan TOSUN, görev yaptığı dönemde, ESKİŞEHİR, ESOGÜ ve Ziraat Fakültesini, ileri taşıyan izler bıraktı. İnsanları, etkileme gücünü uygun bir biçimde kullandı. Verimliliği, düşünce ve güveni, etkili bir biçimde koordine etti.
              Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, Ziraat Fakültesinde görevli olduğu yıllarda kaynak yarattı. Var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendirdi., insanları takım haline getirdi. İhtiyaçlarını karşıladı. Doğru teknolojileri aldı ve teknolojilerin kullanımlını sağladı.
           Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN Emekli oldu. Siyaseti, düşünür mü bilinmez ama TBMM’ de bulunması, Ülkemiz, Eskişehir ve Türk tarımı ve sularımız açısından büyük kazanç olur. Çünkü hizmetlerinde, toplumun çıkarlarını gözetir. Özüne ve sözüne güvenilir. Siyaseti, sadece makam ve mevki sahibi olabilmek için değil, halkına ve sahip olduğu düşüncelere, en iyi doğrultuda hizmet edebilmek için kullanacaktır.
         Kongreye ismi verilen, Türk tarımının duayeni, Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, Türk tarımının gelişmesi için, eleman yetiştirme, yeni metotlar ve ürünler geliştirme çalışmalarını, ömrü boyunca sürdürmüştür.
        Türk tarımında, kullanılan pek çok yeni tür tohumu geliştirmiştir. Rahmetli ALİ NUMAN KIRAÇ, tarımında gösterdiği başarıdan dolayı da KIRAÇ" soyadı, kendisine Mustafa Kemal ATATURK tarafından verilmiştir.
            Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, Mustafa kemal i Paşa’nın tarafından, eğitimini geliştirmek için, Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderilen ilk ziraatçı oldu. 1927-1931 yıllarında, önce Kansas Ziraat Kolejinde sonra Nebraska Üniversitesinde eğitimini tamamlamıştır.
          Türkiye’ye döndükten sonra, Ali Numan KIRAÇ, en önemli kararı, çalışmalarına, Gazi Çiftliği yerine, Eskişehir’de, devam etmek yönünde olmuştu.
         Rahmetli Ali Numan KIRAÇ rehberliğinde, Anadolu’nun, kıraç topraklarında, kuru ziraatla ilgili hemen tüm sorunların ele alındığı araştırmalar, 1940’lı yıllara kadar sürmüş, Bu dönemde, on yıl, Ali Numan Bey eşi Semiha Hanım, oğulları Can ve İnan’la Eskişehir’in Karacaşehir eteklerinde kurulan deneme istasyonunda yaşamışlardı.
         Cumhuriyet’in ilk Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 1925 yılında Eskişehir’de kuruldu. “Eskişehir, tarım kültürünün mayalandığı ve şekillendiği bir şehirdir. Tarımsal tarihimizin unutulmaz siması, Rahmetli Ali Numan Kıraç, tarımda, emeği bilimle buluşturma hareketine, Eskişehir’den başlamıştı.
            Rahmetli Ahmet Emin Yalman’ın, Rahmetli Ali Numan KIRAÇ’ ın, ölümünden sonra, 2 Temmuz 1954 tarihli Vatan Gazetesi’nde, “Kendisiyle, nice defa Eskişehir köylerini dolaşarak, faaliyetlerini yakından takip ettim. Ziraat bilgileri geniş olan Eskişehir köylüleri için, Numan Kıraç, her hangi bir memur değildi, kendi menfaatlerini en az kendileri kadar düşünen bir Numan Ağabeydi” sözleri ile onu en güzel şekilde anlatmıştı.
             KIRAÇ AİLESİ, Türk tarımına, ALİ NUMAN KIRAÇLARIN yetişmesi için ESOGÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ için, her türlü fedakârlığı yaptı. Ziraat Fakültesi içinde yer alan, üç katlı 1926 yılında bina aslına uygun olarak restore edilerek, "Ali Numan Kıraç Araştırma ve Kültür Merkezi" Fakültenin kullanımına sunuldu..
           İnan KIRAÇ’ ın, doğduğu ve geçmiş tarihlerde, lojman olarak kullanılan bina, aslına uygun olarak ve daha fonksiyonel olacak şekilde yeniden inşa edildi. Bu binada ESOGÜ’ nün, en gelişmiş bilişim laboratuvarı bulunmakta ve Ziraat Fakültesi öğrencileri ile diğer araştırmacıların kullanabileceği bir kütüphane oluşturulmuştur. Kütüphanede, dünyadaki tarımla ilgili, tüm online dergilere ulaşılacaktır.
             Kıraç Ailesi tarafından, daha önceki dönemlerde, lojman olarak kullanılan 6 ayrı yapı yeniden düzenlenerek akademik birimlerin hizmetine sunulmuştur. 3 adet büyük laboratuar binası oluşturulmuştu. Depolar yeniden düzenlenerek, büyük bir anfi ve büyük bir sınıf ve bir büyük laboratuar alanı gerçekleştirildi. Öğrencilerin talepleri doğrultusunda kulüp ve sosyal aktivite alanları oluşturuldu.
           Eskişehir’in, “KIRAÇ” ailesine, vefa borcu var. Ancak defalarca yazdığımız halde, Eskişehir’ de, bir cadde ve parka Ali NUMAN KIRAÇ ismi verilmediği gibi, adına yapılan “ALİ NUMAN KIRAÇ TARIM KONGRESİ” ’ de, devam ettirilmedi.
             Ancak Rahmetli Ali Numan Kıraç ‘ın, Türk tarımına kazandırdığı değerler ve Kıraç Ailesi’ nin, Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN döneminde,  ESOGÜ Ziraat Fakültesine, kazandırdıkları binalar.  Eskişehir,  Atatürk Eğitim Parkı Ali Numan Kıraç Etkinlik Merkezi var oldukça,  KIRAÇ AİLESİ,  hep hatırlanacak, bü tesislerde yetişen, Ali Numan Kıraçlarla da Türk toplumu gurur duyacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi