4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ALPU TERMİK SANTRALİ

                            
            Bir okuyucumuz,” Köşenizde yer verdiğiniz,  küresel felaketin nedeni, küresel ısınma iken, Buna zemin hazırlayacak olan, Alpu Termik santrali ve Sevinç Mahallesinde açılmak istenen kömür ocağı ile ilgili ısrar neye?” diyerek bazı açıklamalarda bulundu.
            Eskişehir’ de, Sevinç Mahallesinde açılmak istenen kömür ocağı ve Alpu termik santrali ile ilgili ciddi mücadele ediliyor
            Eskişehir-Alpu-Mihalıççık yolunun üzerindeki ve şehrimizin çok yakınındaki Sevinç Mahallesinde açılmak istenen yer altı kömür ocağı ile ilgili, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararına karşı.  Eskişehir’ de belediyeler, sivil örgütlerin açtığı davalar sonucunda,  Eskişehir İdare Mahkemesi  verdiği kararda,  Valiliğin ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararını iptal etmişti.
             Ardından Danıştay 14. dairesi, bu kararı iptal eden Eskişehir 2. idare mahkemesinin kararını onamış ve Danıştay 14. Dairesi’nin vermiş olduğu onama kararı ile birlikte Sevinç mahallemizde açılması planlanan, kömür madeni için ÇED raporu düzenlenmesi zorunluluk haline gelmişti.
            Yapılması Planlanan Kömür Ocağı Projesi’nin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, yeniden ÇED sürecinin başlatıldığı haberi ile Eskişehir’ de kaygılar artırmıştı.
                Dünya günden güne, fosil yakıt ve özellikle kömür üretim ve kullanımını bırakırken, Eskişehir’in, geleceğini düşünen, her kesim, bu projenin karşısında oldu. Çünkü insanımızın, özellikle de çocuklarımızın geleceği için, havamızın, suyumuzun ve toprağımızın temizliğini korumak zorundayız.
              Ayrıca Eskişehir Kent Konseyi 20/01/2022 tarihinde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından belirlenecek bir yerde gerçekleştirilecek Kömür Ocağı Projesi ÇED süreci, halkın katılımı toplantısını ve  tüm süreci, ilk günden bu yana olduğu gibi bundan sonra da yakından takip edeceğini kamuoyu ile paylaşmıştı.
           Diğer yandan Alpu termik Santrali için, Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’de bir enerji projesi için hazırladığı, ilk “Sağlık Etki Değerlendirmesi Rraporu”nda, dikkat çeken açıklamalar yapılmıştı.
             Rapora göre, Alpu Termik Santralinden kaynaklanacak hava kirliliği, en az 3200 erken ölüme neden olacak. Sebep olacağı halk sağlığı harcamaları nedeniyle toplam 6 milyar 411 milyon avro sağlık maliyetine yol açacak. Proje kapsamında, toplam 419,9 hektar tarım alanı tarım amacı dışında kullanılarak yok olacaktı.
             Alpu Termik Santrali gerçekleşirse, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan çiftçilik ağır darbe yiyecek. Raporun öngörüsüne göre, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 25 bin kişinin bir kısmı çiftçilik faaliyetini sürdüremeyecekti.
             Raporda yapılan modelleme çalışmasına göre de Alpu Termik Santralin hava kirliliği etkileri Eskişehir ili ile sınırlı kalmayacak. Kömür yakılmasından kaynaklanacak kanserojen ince partikül madde (PM2,5) kirleticisi, rüzgarın etkisiyle toplam 24 ilde etkili olacaktır. 11 milyonu aşkın insanın sağlığı olumsuz etkilenecekti.
             Alpu Termik Santrali, 575 futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisini ortadan kaldırırken, etkileyeceği mahallelerdeki bitkisel ürün ekili ve 2019 yılı içerisinde 135 milyon 472 bin TL gelir getiren 125 bin 770 dekarlık tarımsal alan olumsuz etkilenecekti.
              Termik santral küllerinin toplanıp, üzerleri örtülse bile, radon gazının havaya ulaşması sonucu çevreye radyoaktif madde yayılmaktadır. Bacadan atılan maddelerin içerisinde en önemli olan radyoaktif madde uranyum ‘dur
            Öte yandan Temiz Hava Hakkı Platformu Raporuna göre de Alpu Termik Santrali de su kaynakları üzerinde de ciddi olumsuz etkileri olacak. Santralin yakacağı kömürden ortaya çıkacak cıvanın, yeraltı tatlı su kaynakları ve buradan dolaşımla, Porsuk Çayı ve Sakarya Nehri’ne ulaşacağı düşünülmekteydi.
              Ve nihayet!
              Eskişehir Büyükşehir’  in, yeraltı Kömür Ocağı Projesi’nin yapımına itirazı ile ilgili bakanlık, ÇED Yönetmeliği hükümlerine göre kabul edilmiş ve projenin ÇED süreci sonlandırılarak iptal edildiğine dair resmi yazı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Eskişehir Büyükşehir belediyesine gönderilmiştir.
             Bakanlığın almış olduğu bu iptal kararı, Alpu Kömürlü Termik Santralinin de bu şehre yapılamayacağını ortaya çıkarmıştır.
             Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, şehrimizin havasına, suyuna, bereketli topraklarına ve insanına zararı olan her projenin karşısında dimdik durmaya devam edeceğini de kamuoyu ile paylaştı.
              Eskişehir Büyükşehir’ in, bu alandaki mücadelesi örnek teşkil etmelidir. Çünkü Çağımızda ve ülkemizde, kömür yakıtlı termik santraller rağbet görmeye devam etmektedir. Ancak bu durum, dünyanın ekolojik dengesinin bozulması, çevre sağlığı ve güvenliği perspektifi açısından olduğu kadar, küresel ısınmaya da ciddi katkıda bulunmaktadır.




Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi