4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ANADOLU BULUŞMASI PANELİ

                              
           Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Bloomberg HT ve QNB Finansbank işbirliğiyle "Anadolu Buluşmaları" paneli düzenlendi.  Panelde, Türkiye’nin, makroekonomik görünümü ve Eskişehir’deki yansımaları değerlendirildi. Panelin, ana maddelerini, dünya ekonomisi, ülkelerin borçlanma seviyeleri, enflasyon, kredi mevduatları ve Eskişehir ekonomisiydi.
            Sanayi Odası Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ, toplantıdaki konuşmasında ekonomideki dalgalanmalardan, ihracatla aşılabileceğinin altını çizerek, “Satışlarımızı artırmamız, bunun için de mutlaka ki ihracat yapılması gerekiyor. İhracata çıkınca, dünya ile rekabete giriyoruz, rekabet için de ithal ürünlerin maliyetlerini yakalamak gerekiyor. İhracatımızı artırmamız ve Ar-Ge inovasyonla ürün yapmak zorundayız,” dedi.   
           Sayın KESİKBAŞ’ ın, Ar-Ge ve  inovasyonla ilgili önerisi, şirketler tarfından, mutlaka dikkate alınmak zorundadır. çünkü çağımızda, bilimin ve teknolojinin, doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin, arttığı bir gerçektir. Eskişehir’in, bu gelişmelere ayak uydurması ve global pazarlarda, rekabet edebilmesi, Ar-Ge çalışmaları ve kullandığı, ve ürettiği teknoloji ile orantılı olacaktır.
            Toplantıda, dünya ekonomisi üzerinde de duruldu. Genel kanı, geçen yıl dünya ekonomisi büyüdüğü yönündeydi.  Gelişmiş ülkelerde, büyüme oranı yüksek düzeylerde seyretmektedir.  Gelişmiş ülkeler, makroekonomik istikrarı, büyük ölçüde sağladı. Gelişmiş ülkelerde, enflasyon ise düşük düzeylerdedir.
                Toplantıda, ülkelerin borçlanma seviyeleri de konuşuldu. Türkiye’nin, 2015 yılı itibariyle, toplam dış borcu 405 milyar Dolar civarındaydı. Bugün ise Türkiye’nin, dış borç rakamına ilişkin verilen miktar 453 milyar dolardır.  Merkez Bankası’nın, verilerine göre, özel sektörün, ilk beş ayda yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu ise 726 milyon dolar artışla, 222.8 milyar dolara ulaştı.
               Toplantıda, enflasyonda konuşuldu. Dünyada, enflasyon düşerken ülkemizde Eylül ayında yıllık enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 24.52 oldu. Aylık enflasyon ise yüzde 6.30 olarak gerçekleşti.
              Eskişehir sanayisini üzerinde de duruldu
           .  Eskişehir, konumu, sahip olduğu imkânlar düşünüldüğünde, Eskişehir ve sanayisi, arzu edilen seviyede değildir. çünkü  "Makro ekonomik kararlar", " Yatırım felsefesindeki yanlışlıklar", " Ortaklık yapısındaki uyumsuzluk" ," Yönetim felsefesindeki boşluklar" gibi hususlarda, sanayicimiz, yeteri kadar bilgilendirilmediği için, sanayisi, hızla kan kaybetti. 
              Geçmiş yıllar da Eskişehir’ i, ziyaret eden, Afyon Belediye Başkanlarında, Abdullah Kaplan, " 1980’li yılların sonuna gelinciye kadar, Eskişehir, bölgemizin, en önemli kentiydi. Hem üniversite, hem de sanayi açısından müthiş bir gelişim içinde idi. Ancak 1987-1988’ den sonra, bu niteliğini hızla kaybetti ve bu özelliklerini, Konya ve Bursa’ya kaptırdı." demişti.
             Eskişehir, 1950'li yıllarda ise Türkiye'nin, altıncı büyük kenti idi. Bugün ise 27. sıradadır. Geçmişte, yatırımlar, sürekli ivme kazanırken, bugün istenen boyutta değildir. Eskişehir' e, düşünülen, hatta kaynağı bulunan, pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı.
              Bugün, ESO Başkanı, Sayın Celalettin KESİBAŞ ve ekibinin, icraatı ve etkinlikleri değerlendirildiğinde, önümüzdeki yıllarda, dünyadaki ekonomi ve sanayi alanlardaki gelişim ve değişimler, sanayimizin bünyesine taşınacaktır.  Ar-Ge çalışmaları, ivme kazanacak, teknoloji üretilecek. Her alanda işbirliği sağlayacak, En önemlisi de işletmelerdeki yapısal sorunlar çözülecektir.   
             ESO Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ ve ekibi, göreve geldiği günden itibaren, Eskişehir sanayisi,ile ilgili, icraatları ve etkinlikleri, özellikle de İhracat,  araştırma ve geliştirme alanındaki girişimleri, sanayi ve ekonomi ile ilgili kurum/kuruluşlarla ve diğer illerdeki sanayi odaları ille işbirliği, özellikle de Eskişehir sanayisinin, ulusal ve global pazarlarlarla ilgili stratejileri, umut vericidir.
             Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, Türkiye ve Eskişehir’ in, Küresel Rekabetçiliği İçin sanayide, bilgi-iletişim teknolojileri ile makinelerin ve değer zincirindeki, tüm unsurların, birbirine bağlı çalıştığı, bir üretim modeli vizyonu olarak tanımlanabilecek olan Sanayi 4.0 uygulamalarının, sanayi sektörümüz için olmazsa olmaz koşul olarak görüyor.
          ESO’ da, Eskişehir sanayisinin verimliliği ile rekabet gücünü artırmak için, kümelenme uygulamaları, giderek yaygınlaşması ve firmaların, birbirleri ile dayanışma içinde olmaları, diğer illerdeki sanayi odaları  -ve üniversitelerle ile işbirliği, sağlanması da umut vericidir
             öte yandan, Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, tarafından, Eskişehir’ deki madenler, “Bor ve Madencilik OSB/Endüstri Bölgesi” ile sanayinin, motoru haline getirilecektir. Hayata geçirilecek bir  “ MASTER PLAN",da,  hem bölge, hem de bölge dışından gelecek yatırımcı için de rehber olacaktır.
                Sayın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz..


























Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi