4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ANASINIFLARI eTWİNNİNG PROJESİ

                         


              Bozüyük /Albay İbrahim Çolak İlkokulun, anasınıfı öğretmeni, Sayın Canan CURA tarafından gönderilen ve ülkemizde, yedi şehir, on anasınıfı öğretmeni ile   farklı okuldan yürülen ” “eTwinning / Çocuklarla el ele dünya güvende projesi”  ülkemiz, özellikle de anasınıf çalışmaları açısından, umut vericidir.    


              Çünkü geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz."PROJE ÜRETMEK" gerekir.


             Ayrıca çağımızda, toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. Ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin, kurum/kuruluşların  zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor.


              Özellikle de Proje yaklaşımlı eğitim programları, çocukların tüm gelişim alanlarını desteklemekte, aynı zamanda sorgulayıcı, araştıran, neden sonuç ilişkisi kurabilen, özgüveni yüksek, sorumluluk sahibi, yaratıcı bireylerin yetişmesinde etkili olmaktadır.


              Ayrıca eğtim alanındaki proje çalışmaları, aracılığıyla, eğitim sürecine, aktif katılım sağlayan çocuklarda, kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesi sağlanmaktadır.


              Eğitim çalışmaları üzerindeki projeler, daha da önemlidir. Özellikle de çocukların ilgileri doğrultusunda  gerçekleştirilen, eğitsel değeri olan herhangi bir konunun, derinlemesine incelenmesi olarak tanımlanan proje yaklaşımı, son yıllarda okul öncesi eğitimde sıklıkla, yer almaya başlaması svindiricidir.


           Çünkü insan yaşamında, 0-6 yaş çok önemli çağdır. Bu çağda, öngörülen OKUL ÖNCESİ EĞİTİM", ilköğretim, Orta Öğretim ve Üniversite eğitim-öğretiminden, daha da önemlidir. O nedenle de 0-6 yaş arası çocuklarımız, mutlaka "OKUL ÖNCESİ EĞİTİM" görmelidir. Çünkü çocukta, zekâ gelişiminin, %70 lik kısmı, 7 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme becerisi bu yaşta gelişir.


            Bu dönemde, çocuğun öğrenmesinin, en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının kzanıldığı, zihinsel yeteneklerinin geliştiği ve biçimlendiği, herkes tarafında kabul görmüştür.


 Nitekim Atalarımız, "İNSAN YEDİSİNDE NE İSE YETMİŞİNDE ODUR" demiştir


                   Sayın Canan CURA, tarfından gönerilen,eTwinning / Çocuklarla el ele dünya güvende Projesi” nde, asıl  hedef, çocuklarda, yaşayan bir çevre bilinci ve farkındalığı oluşturmak ve çocuklarımızın, yaparak-yaşayarak öğrenme ilkesinden, hareket ederek, hedefleriine ulaşmasını sağlamaktır.


                Bu hedeflerden, yola çıkılarak, farkındalık kazanan çocukların, doğayı koruma konusunda, aktif rol almaları ve bunu bir yaşam tarzı haline getirmeleriini sağlamak  ve  atık miktarını, en aza indirebilmek, geri dönüşebilir malzemeleri, tekrar kazanarak enerji tasarrufu sağlamak, atıkların sağlıklı yaşam koşullarımıza, verdiği olumsuz etkileri bertaraf etmek ve çevresel iyileşmeyi hızlandırmaktır.


                Projeye, ortak olan her okul, belirlenen çalışma takvimine göre çalışmalarını yapacak, çocuklar, sürece aktif olarak katılacaktır, Proje süresinse,  afiş, logo,slogan çalışmaları ve aile bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır.


                Proje süresince, geri dönüşüm kutusu hazırlama, hikaye oluşturma, deney yapma, eşleştirme ve puzzle oyunları hazırlama, limon çekirdeği çimlendirme. çöplerden kompost yapımı, fidan dikimi, dünya su günü,ve orman haftası çalışmaları, organik böcek ilacı ve doğal temizlik malzemeleri hazırlama, resim drama çalışmaları, yapılacaktır.


                Ülkemizde, Yedi şehir, on anasınıfı öğretmeni,  farklı okuldan yürülen  “ eTwinning / Çocuklarla el ele dünya güvende Projesi” ile öğrencilerde doğayı koruma bilinci gelişecek, öğrenciler, çevreyi koruma ve çevresini güzelleştirme konusunda, sorumluluk alacak,  tasarruf yapmayı öğrenecek,  çöp ve atık malzemelerin dönüşümü hakında bilgi sahibi olacak, ve ortak ürün ortaya koyabilecektir.


              Ülkemizde,  7 İlimizin, 10 okul öncesi okularında uygulanan “ eTwinning / Çocuklarla el ele dünya güvende Projesi”  ile dünyamızın, yaşanılır bir yer olabilmesi için; insanların, çevreye daha duyarlı davranması alışkanlığı verilecek. Çevreye atılan atıklar ile dünyamızı, bir çöplüğe dönüşmemesi için,  farkındalık kazandılacaktır.


               Farkındalık yaratmak ve davranışın kalıcılığını sağlamak için, en uygun yaşlar özellikle de okulöncesi dönem yaş grubudur. Okulöncesi çocuklarıyla birlikte, uygulama etkinlikleri, yaparak aileleri de bu sürece dahil etmek, uygun yaşama koşullarına sahip olabilmemiz için bir temeldir.


                  Proje temelli öğrenme, hayattaki karmaşık durumlarla ilgili sorunları, soruları, bilinmezleri çözmeye yarayan, araştırma, inceleme yöntemi ve bunun eğitimde kullanılmasıdır. Proje tabanlı öğrenme, 1980’lerden beri yüksek öğretimde özellikle tıp, hemşirelik ve mühendislik, eğitimlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.


           Son yıllarda ise bu çalışmada, okul öncesi dönemdeki çocukların, bilimsel süreçleri kullanma düzeylerinin, proje tabanlı eğitim uygulamaları ile geliştirmek hedeflenmiştir. eTwinning / Çocuklarla el ele dünya güvende Projesi” bu projelerden biridir.


            Üst seviyedeki, eTwinning aktiviteleri için, öğretmenlere ve okullara yönelik somut bir tanıma. Öğrencileri eTwinning aktivitelerine, katılmaya ve bu aktivitelerde, çalışmaya teşvik eder ve çabalarının tanındığını göstermenin somut bir yoludur.


            eTwinning Kalite Etiketleri, çok iyi niteliklere sahip, eTwinning projeleri düzenleyen öğretmenlere verilmektedir. Bu etiketler, projenin, belirli bir ulusal standarta ve Avrupa standartına, ulaştığını belirlerken, okulun Avrupadaki işbirlikçi çalışmalarından kalite ve açıklığa olan bağlılığının, kamuoyu tarafıından, onaylanması anlamaına da gelir.


          eTwinning Kalite Etiketleri, çok iyi niteliklere sahip, eTwinning projeleri düzenleyen öğretmenlerden ve 7 ilde bu projeyi düzenleyen,  mevcut 10 öğretmenden de biri olan Sayın Canan CURA’ yı kutluyoruz. 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi