4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÇAĞDAŞ KENTLEŞME

 


.            Yılladır, Eskişehir’de, şehirleşme ve sanayideki gelişmeler, kentte, demografik, ekonomik ve sosyal yönlerden, farlılıklar yarattı. özellikle de kırsal kesimden, Eskişehir’e göç, pek çok sorunu da beraberinde getirdi.


             özellikle de belediye mücavir alanlarının, dar tutulması ve 15 mahallenin, mücavir alan dışında gelişmesi, şehircilik açısından sorun yarattı.  İmar planlarında yapılan değişiklikler ise kenti daha da zora soktu.
             Ayrıca Eskişehir’de, şehircilik adına, istenen düzeyde olmasa da, örnek icraatlar sergilendi. Ancak kenti, bugün, özelliklede gelecekte, şehircilik açısından, özellikle de altyapı kenti güç durumda bırakacak, sorun da yaratacaktır.  Bu duurmdan, halkımızda müştekidir. 


               Nitekim e-mail gönderen bir okuyucumuz, “… Eskişehir’de süper marketler ve iş yerleri, tek bir bölgede toplanıyor.  Altyapı, özelliklede trafik, ciddi sorundur. çözüm getirilmez ise  kent, şehircilik alanında, büyük problemlerle, karşı karşıya kalaacaktır.. Maalesef kent, çağdaş şehircilik normlarından uzaklaşıyor. “ diyerek, bu duruma, köşemizde, yer verilmesini istedi.


             Okuyucumuz haklıdır. Eskişehir’de, süper marketlerin ve iş yerlerinin, tek bölgede toplanması, kenti, çağdaş şehircilik normlarından uzaklaşırken, bu uygulamalar ve kentin altyapısı, gelecekte de, Eskişehir’e, şehircilik alanında, büyük problemler yaşatacak, özellikle de trafik ve park sorunu, vatandaşı ve ilgilileri, güç durum bırakacaktır.


              çünkü çağımızda, şehircilik anlayışı, “ çok kesimli” ve” çok Merkezli” kentlerdir.  Hatta, “Büyüme Koridorları” adı verilen,  şehirlerarası otoyolların, iki tarafına serpilip gelişen, “çEVRE ŞEHİRLERİ” şeklinde ortaya çıkmaktadır.    


              Hatta yeni şehirler, eski şehir tipleri olan,  (Tek merkezli halkalar)  (çok kesimli) ve( çok merkezli) kentle hiç benzememektedir. çağımızdaki şehirler, merkezi belli olmayan kentlerdir. Hatta yeni kentlerin, nerede başlayıp, nerde bittiği bile belli değildir. Yüzlerce kilometrelik büyüme koridorlarının etrafında, devamlı büyüyen ve gelişen kentlerdir.


              Yine bilim adamlarında göre, ideal şehirler, ormanla iç içe ama aynı şekilde bütün şehir imkânları da yanı başında. Yani Şehir-kır antitezlerini, sentezleyebilmiş kentlerdir.  Ya da bir diğer tabiriyle, tabiatla, makineyi, yeni bir mekân tasarımıyla insan için uzlaştırabilmiş, ahenkli kılabilmiş, bir şehirdir.


              Eskişehir’de, süper marketlerin ve iş yerlerinin tek bölgede toplanması, yalnız şehircilik açısında değil, ekonomik açıdan da ciddi problemler getiriyor. Nitekim Eskişehir’de, her geçen gün sayıları artan süper marketlerin, özellikle bakkal ve manav başta olmak üzere, küçük esnafı bitirme noktasına getirdi


.             İşsiz kalan, insan sayısı da her gecen gün artıyor. Hükümete, yük olmayan, katma değer sağlayan esnaf kesimi, süper marketlerin, kent merkezinde açılmasından dolayı, son derece zor durumdadır


.             Tüm çaba ve girişimlere rağmen, kent merkezinde süper marketler açılmaya devam ediyor. İlgili kurumlar, izin verilmemesi gereken yerlerde, süper marketlerin açılmasına onay veriyor. Oysa süper marketlerin kent ekonomisine katkıları yok. çünkü bu marketler, Eskişehir’ de sıcak para kazanıp, merkezlerinin bulunduğu yerlere götürüyorlar.


             Geçmiş yıllarda, Real Hipermarketleri’nin, Genel Müdürü Ulf Groth, “Türkiye’de perakende sektörünün büyüklüğünün, 140 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini ve   sektörde, kayıt dışılığın da çok yüksek olduğunu da açık yüreklilikle ifade etmişti


              Ayrıca süper marketlerin gelmesi ile de Eskişehir,  “üRETEN” değil, “TüKETEN”  bir kent haline geliyor. Sanayi ve ticari merkezli, şehir olmaktan da hızla uzaklaşıyor.  Oysa ESO Başkanlarımızdan, Rahmetli Mümtaz Zeytinoğlu, Eskişehir’ i, “Orta ve İç Anadolu’nun, Ticaret Merkezi” haline getirmeyi hedef seçmişti


              Eskişehir’ deki, fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamı, konumu, yetişmiş insan gücü, üç üniversitesi, OSB’ si, tarım alanları, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı(Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenleri, bibi yer altı zenginlikleri ile üreten kent olabilir.


              Eskişehir halkı, şehircilikle ilgili gelişmeleri, akışına bırakmaya, ya da bekle gör, ona göre de tavır al, lükssüne sahip değildir. Onun için de,   Belediye Başkanlarımız ve meclis üyeleri,   Eskişehir halkı, Eskişehir’i, çağdaş şehircilik literatürüne taşımak için çağdaş şehircilik normlarından taviz vermemelidir


            Ayrıca halkımız,   kurum/kuruluşlar ve STK’ lar, özellikle de  belediyeler,, Eskişehir’ i, çağdaş kent  yapabilir. Yeter ki dünün, bugünün ve geleceğin  dünyada ve Eskişehir’de ki, “ŞEHİRLEŞME “ serüvenleri, tam idrak edilsin ve o idrak ışığında kararlı adımlar atılabilsin. 


             Eskişehir,  şehir, şehirleşme, sanayileşme, ekonomik büyüme, yapısal değişme, yeşil alanlar, süper Marketlerle ilgili gelişmelere, şehircilikte, dünya standartlarını uygularken, esnafına da sahip çıkmak, özelliklede çağdaş kent kıstaslarını, hayata geçirmek zorundadır. çünkü gidebileceğimiz, başka bir Eskişehir yok…


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi