4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÇARDAK HAMAMI VE CAMİİ

                            
           Sivrihisar Çardak Hamamı, 1175 yılında, UMURBEY, tarafından yapıldı. Sıcaklığı, 36 derecedir. Suyun debisi, 45 lt/sn’dir. Kaplıcada, yer alan ve tarihsel değeri de olan iki hamamın içinde 1.5 m derinliğinde ve 6x6 m boyutlarında, biri erkeklere,  biri kadınlara ayrılmış iki havuz var.
          Kaplıcanın suyu, Bikarbonatlı, kalsiyumlu, sodyumlu, Bromürlü ve radyoaktif birleşime sahiptir. Suyunda ayrıca Kükürt mevcuttur. Cilt, mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarına, romatizma hastalıklara, eklem kireçlenmeleri, sinir , kas yorgunlukları, dolaşım sistemi, hastalıklarına yararlıdır.
           Çardak Hamamı Camii ise 1259 yılında, Türkmen Bayındır Boyu Beyi, Emir Seyfettin Kızıl tarafından yaptırılmış, Türkiye’de ki nadir örneklerdendir.
           Selçuklu Mirası Çardak Hamamı Camii, Sayın Orhan KESKİN’ in, gayetleri ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünce de restore edilerek turizme kazandırılmıştı.
               Ancak korunamadığı için, bugün harap haldedir.
               Sayın Sadık ANILIR, dokuz asırlık bir Selçuklu eseri, Çardak Hamamı Cami’sinin,  kaderine terkedilmiş, perişan halini,  Fecebook’ ta paylaşımında, “Bu caminin harap olmasına göz yuman, ilgisiz kalan,  ecdat mirasına vede  Yüce Yaradanın mabedine ihanet eden sorumlulara ve sorumsuzlara, iki çift lafı “ olduğu söyledikten sonra,  Sayın Orhan KESKİN’ in,  Camii ile ilgili göderdiği metni de paylaştı.
            Sayın Orhan KESKİN, “ Çardak Hamamın’ daki Tarih caminin,  1971’de tarafından, Tarihi eserleri Koruma Derneği ve vakıflarca 2005 yılında, restore ile ibadete hazır hale getirildiğini belirtikten sonra, ” Güvercinlerin camiyi mesken tutup, Mihrap üstündeki ahşap pencerenin camının kırıp, kuş yuvası yapıldığı, mihrabı dışkıları ile kirlettiğini , caminin 2,5 metre çapında 100kg ağırlığındaki, tarihi avizenin çalındığını, çalanların vazifelilerce takip edilip bulunmadıklarını ve yanlarına kår kaldığını”  ifade etti.
           Sayın KESKİN; taban tahtalarını kapıdan itibaren 3 metrelik kısmının çalınıp götürüldüğünü, kalanın sökülüp götürüleceğini. Trafo kutusu ve trafo direğinin, kalabak suyu kalitesindeki suyun aktığı tuvaletlerin, lavobaların, evyelerin, pisivarların yok olduğunu.     Kapılarının ardına kadar açık olduğunu gördüğünü de paylaşımında yer verdi.
               İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı, Sayın Recep TOPTAŞ da ilçede bulunan tarihi Çardak Hamamı’nın, tanıtımının yapılarak turizme kazandırılmasını vuguladıktan sonra” . İlçemiz için, çok önemli termal turizm kaynağı olan çardak hamamı tanıtımı gerektiği gibi yapılmadığından, yıllardır atıl vaziyette bırakılmıştır. Son yıllarda aslına uygun olarak restorasyon çalışması yapılsa da bir türlü termal turizmine kazandırılamamıştır.”demiştir.
             Ayrıca Sayın TOPTAŞ, İlçemizi çok yönlü kalkındıracak olan bu güzeli şifalı su, yıllardır, gece gündüz boşa akıp gitmektedir. Bir an önce  ilçemizde  bulunan Çardak Hamamı, hem birçok derde deva olan aynı zamanda,  850 yıllık tarihi dokusu olan çardak hamamı gerek yurt içi, gerek  yurt dışı tanıtımları yapılarak, termal turizmine kazandırılmalıdır.” görüşündedir.
         Aslında Çardak Hammaı ile ilgli yıllardır, öneri ve çalışmalarda yapıldı.   Sivrihisar olan Eskişehir 1. Hava Taktik Komutanlarından, Rahmetli İsmet Çağlar Paşa, Sıkıyönetim Komutanı iken, hamamın yanına 5 yıldızlı otel projesi çizdirmişti…
          Eskişehir Valisi ve  Saadet Partisi’nden milletvekili olan, Sayın Hanefi Demirkol, “caminin yanına otel olmaz” gerekçesiyle projeyi iptal ettirildi.
            Daha sonra, Özelidare  tarfından , 2 yeni hamam ve apartlar yapıldı  ama Sivrihisar belediyesi, yapılan iki hamamı ve apartları,  ortadan kaldırıldı. 
            Geçmiş yıllarda da, Hamam ve Caminin durumu, defalarca ilgillere iletildiği halde, bir türlü çözüm bulunamadı. Nitekim “ 27 Mayıs 2014 tarihli yazımızda, “ Valimiz, Sayın Güngör Azim Tuna, terk edilen, perişan halde, en önemlisi de ata yadigârı olan, Çardak hamamı ve ülkemizde, bir benzeri, olmayan camiyi görmeli, gereğini de yapmalıdır. “ demiştik.
           Yazımız üzerine, Valilik, hamam ve camii ile ilgili olarak, gereğin yapılması için Bakanlık, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü, Anıtlar kurulu, Sivrihisar Kaymakamlığı ve Belediyesi’ ne, hamam ve camii’ nin durumu, hakkında duyuru da bulundu.   Ancak sonuç alınamadı.
           Oysa Kamu malı, insanların ortak kullanımına sunulan, herkesin yararlanma hakkı olan mallar ve hizmetlerdir. Kamu malını korumak, yüce dinimizin, insana yüklediği en önemli sorumluluklardan biri olup, aynı zamanda, çocuk ve torunlarımızın, bizlere emanetidir. O nedenle de emanete sahip çıkmak, manevi sorumluluktur.
           Çardak Hamamı ve camii, tarihi miraslardır. Her insanımız, özellikle de yöneticiler, tarihi eserlere sahip çıkmak, onları korumak ve onların zarar verilmemesi için, gerekeni yapmak, tarihi eserleri sorumluluk bilinciyle korumak, bunun farkında olabilmek, korunması içinde gayret göstermek,  ilgililerin öncelikli görevleridir.
             Çardak Hamamı camiyi hayata geçirecek olanakta vardır. Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik gereği, belediyelerin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarının, korunması ve değerlendirilmesi, amacıyla emlak vergisinin, yüzde on (%10) u oranında,  tahakkuk ve tahsil edilmekte ve Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı payı alınmaktadır. Bu katkı payından, istifade edilerek Çardak hamamı ve cami gerekli onarımlar yapılarak, tekrar hizmete sunulabilir.
               Çardak Hamamı, insan sağlığı, özellikle cilt sağlığı ve diğer rahatsızlıklar açısından önemlidir. O nedenle de bir an önce,  Sivrihisar Belediyesi tarafından, detaylı proje gerçekleştirilerek, hayata geçirilmeli, yüksek maddi kaynak gerektiriyorsa da  yap işlet-devret, modeli ile hizmete sunulmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi