4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÇEVRE OSCAR'LI LİDER BELEDİYE

Yıllardır, Tepebaşı Belediyesi Başkanı, Sayın Dt. Ahmet ATAÇ,  Sağlık” ”, Çevre”, “ “Sosyal” “Ekonomi” çalışma gurupları ile dikat çekerken, özellikle de Eskişehir’ in, “Temel Demografik Verileri” ni,  yerel, ulusal ve uluslararası alanda, çok iyi tanıyor.
            Dünya, ülkemiz Eskişehir ve Tepebaşı, Sayın Dt. ATAÇ ve ekibinin, “PROJE” “İNSAN” ve “KALİTE”odaklı , “TOPLUM TEMELLİ” projeleri ile çağdaş belediyecilik hizmetlerine, tanık oluyor.
           Tepebaşı belediyesi ulusal ve uluslararası alanlarda, söz sahibi olan insanlarımızından  da övgü alıyor. Nitekim Sayın İlber Ortaylı, Başkan Sayın Dt. ATAÇ’ı, başarılı çalışmalarından dolayı kutlarken, “İlk geldiğimde, bu kent bir tarlaydı, bahçeydi. Tek tük evler vardı. Neyse ki Tepebaşı’nda,  güzel bir kentleşme oldu. Oldukça düzenli, yeşilin muhafaza edildiği bir yer. Eskişehir’de yaşamak istesem, Tepebaşı’nda otururdum” dedi.
            Sayın Dt. Ahmet ATAÇ, dönemlerinde, Tepebaşı Belediyesi, pek çok projeyi, hayata geçirdi. Özellikle de DSÖ’ nün, “Sağlıklı Kentler Projesi", Eskişehir’ de, Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Dr. ATAÇ, tarafından gerçekleştirildi. Proje ile ilgili yapılan başarılı çalışma, etkinlik ve faaliyetler sonucu, ödül ve övgü de almıştı.  
               Ayrıca Tepebaşı Belediyesi, İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) Türkiye genelinde nüfusu 150 bin üstünde olan ilçe belediyeleri ile üç büyük ilin bütün ilçelerini kapsayacak şekilde 188 ilçe arasında, reel verilere dayanarak yaptığı "İnsani Gelişme Endeksi - İlçeler (İGE-İ) 2020" araştırmasında, önemli başarılar ortaya koydu.
              Tepebaşı Belediyesi, yapılan çalışmalar neticesinde “Sosyal Kapsama endeksinde 2.  Sağlık endeksinde 7. ve Sosyal Yaşam endeksi”nde ise 10. Sırada yer aldı.
              Tepebaşı Belediyesi, Bugünde, “ÇEVRE OSCAR” ı  ile gündemdedir. Tepebaşı Belediyesi, Energy Globe Vakfı tarafından düzenlenen ve 180’den fazla ülkeden 2 bin 500’den fazla proje başvurusunun yapıldığı, dünyanın en prestijli çevre ödüllerinden olan,” Ulusal Enerji Küresi Ödülü”nün, 2021 yılı kazananı oldu.
            Türkiye’ye, ilk kez bu ödülü getiren belediye olarak,  ülkemizin ve Eskişehir’ in gururu olurken,  Energy Globe Vakfı tarafından, düzenlenen, dünyanın en prestijli çevre ödüllerinden olan “Ulusal Enerjin küresi” ödülünün kazananarak da övgü aldı.
          Dünyada,  "Çevre Oscar’ı" olarak da adlandırılan, dünyanın da  en prestijli çevre ödülü olarak kabul edilen “Ulusal Enerji Küresi Ödülü”nü, Tepebaşı Belediyesi’ne, Melih Savaş Yaşam Köyü’nde uygulanan, Avrupa Komisyonu’nun, birinci nesil ve Türkiye’nin ilk uygulamalı Akıllı Şehir Projesi REMOURBAN getirdi.
             Bu yıl 22’ncisi düzenlenen, “Ulusal Enerji Küresi Ödülü”ne 180’den fazla ülke tarafından çevreyi korumaya yönelik, 2 bin 500’den fazla sürdürülebilir proje sunuldu. Tepebaşı Belediyesi, "REMOURBAN, Lighthouse City of Tepebaşı" projesi ile birinci seçildi ve Türkiye’ye, ilk kez bu ödülü getiren belediye oldu.  
             Tören konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı,  SayınProf. Dr. BÜYÜKERŞEN, alınan ödülün önemine değinerek, “Bugün, Eskişehir tarihine not düşülecek bir törende hazır bulunuyoruz. BuTepebaşı Belediyemizin, baştan beri azim, ısrar ve inatla, hayırlı bir inatla enerji üretiminde örnek bir ilçe belediyesi olarak, Eskişehirlilere, hizmet tarihine geçmiş bulunuyor.”dedi.
              Tepebeşı Belediyesi, Güneş enerjisi ile elektrik üretimi için 2011 yılında BEBKA’nın hibe projesine katıldı ve 400 bin TL’lik hibe elde etti. 100 bin TL de eş finans sağlayarak 400 paneli Tepebaşı Belediyesi hizmet binasının çatısına yerleştirdi.
             Montaj bitince, elektrik dağıtım şirketi, kendi şebekesine bağlanmasını istedi. Hafta içi şirketin enerjisini aldı, hafta sonu da ürettiği kendi enerjisini şirkete veriyor. Böylelikle yüzde 20 tasarruf sağlamış oldu.
                Tepebaşı Belediyesi, ülkemizde, ürettiği elektrik dağıtım şirketinin şebekesine bağlanan ilk belediye oldu.. Bu gelişmenin ardından, güneş belediyenin ilgi alanı oldu. 2013’de Avrupa Parlamentosu’nun, Brüksel’de 1000 belediye başkanı ile gerçekleştirdiği Başkanlar Sözleşmesi’ni imzaladı.
                Tepebaşı belediyesi, 2020 yılına kadar yüzde 23 seviyesinde, karbon ayak izinin azalmasını taahhüt etti. Taahhütle birlikte enerji eylem planını hazırlaması gerekiyordu. Planı gönderildi, Birkaç ay sonra tasdiklendi.  Kazandığı deneyinler sonunda,  2014 yılında “Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi”ni hazırlayarak hibe almaya hak kazandı.
                  Ayrıca Tepebaşı Belediyesi, Yaşam Köyü’nde, gençlerin, yaşlıların, engellilerin, Alzheimer hastalarının ve sanatseverlerin, bir araya geldiği, bir bölge oluşturdu. Tepebaşı Belediyesi, proje kapsamında Avrupa Komisyonu’ndan kazanılan 5 milyon Euro hibe ile karbon salınımını azaltan 4 adet yüzde 100 elektrikli otobüs, 22 adet hibrit araç ve Paylaşımlı Bisiklet Sistemi’nde, yer alan 30 adet bisiklet ile Tepebaşı halkına kamusal ulaşım ve servis hizmeti vermeyi sürdürüyor.
              Öte yandan Tepebaşı belediyesi Türkiye’nin de tek akıllı şehrini, hayata geçirdi. Sadece akıllı şehir değil,  5 yıllık sürede, 57 villanın, dönüşüm kapsamında yenilenmesinin bitirilerek oluşturduğu, Yaşam Köyü’nde; Alzheimer hastalarını misafir edecek konuk evinden çeşitli etkinliklerin yapılacağı atölyelere kadar, toplumun, tüm kesimlerinin sosyal hayata katılmasına yardımcı olacak tesislere yer verdi.
              Törene katılan Avusturya Ticaret Müsteşarı Sayın Georg Karabaczek ise Tepebaşı Belediyesi’nin, ödüle layık görüldüğü REMOURBAN projesini, yerinde incelediğinde, kazanılan ödüle layık olduğunu ifade etti.
               Ayrıca Sayın George Karabaczek, “REMOURBAN projesi bu ilgiyi hak ediyor. Bu uluslararası bir ödül ve bugüne kadar 25 bin civarında proje başvurusu yapılmış. Bence tüm dünyayı sarsan iklim değişikliği, yangınlar, seller gibi olaylar dolayısıyla böyle ödüllerin önemini gösteriyor. Sayın Başkan’ı ve ekibini, tebrik ediyorum. Projeyi gördüğümüzde çok etkilendik, böyle bir proje hiç görmedik. Bugün vereceğimiz ödül çevre konusunda ama siz aslında 3 ödül hak ediyorsunuz. Çevre, vizyonerlik ve sosyal yönü ile bir proje” diyerek herkesi gururlandırdı.
             Sayın Dt.  Ahmet ATAÇ ve ekibini kutluyoruz.



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi