4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Kurtuluş  Savaşı’nde, Sivrihisar ilçe halkının topladığı paralarla alınan ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında büyük rol oynayan, ‘Sivrihisar uçağı’nın, ilçe girişinde, sergilenen maketi bakımsızlıktan çürümeye başladı.
           2007 yılında, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ‘Sivrihisar uçağı’ adı verilen uçağın maketini, ODTÜ’de yaptırarak, Sivrihisar ilçesine bağışlamıştı.
            Eskişehir-Ankara karayolu Sivrihisar ilçe girişinde sergilenen, ‘Sivrihisar uçağı’ kaderine ve çürümeye terk edilmesini, Sivrihisar İYİ Parti İlçe Başkanı, Sayın Recep TOPTAŞ, bir basın toplantısı ile kamuoyu ile , çözüm getirilmesini istedi.
               Sayın TOPTAŞ, ”    Belediye Başkanı Yaşar YURTDAŞ ve ilçe kaymakamı Ahmet KATIRCI’nın, girişimleri ile bağış yapılan, Fransız BREGUET 14 B uçağın, yarı ölçekte maketi, ODTÜ üniversitesi atölyelerinde yaptırılarak, 22.10.2007 tarihinde il ve ilçe düzeyinde büyük katılımla Sivrihisar Dörtyol kavşağı Ankara yolu kenarına dikilerek ecdadımızın hatırası anıtlaştırılmıştır.” dedi.
           Yine Sayın TOPTAŞ, “Ne yazık ki son yıllarda, ilgisizlik nedeni ile Sivrihisar uçağı maketi çürümeye terk edilmiştir. Anıtın bu durumundan duyulan üzüntü ilgililere sözlü ve yazılı olarak aktarıldığı halde, bu güne kadar gereken yapılmamış ve bir gelişme sağlanmamıştır. Bu da ilçe halkını, derinden üzmektedir.” diyerek sagduyu sahibi insanlarımızın da düşüncelerine tercüman olmuştur.
           Sayın TOPTAŞ’ ın, bu tespiti, ilgiler tarfından dikkate alınır mı önümüzdeki günlerce  görülecektir. Ancak  bu dururma, mutlaka çözüm getiirlmelidir  Çünkü  model uçak Sivrihisar’ ın gururu olup, ülkemizin sorunlarının çözümü için de nasıl fedakarlık yaptığına da   eşi olmayan bir örnektir.
           Öte yandan bu duyarsızlık, Sivrihisar’ın, Kurutluş Savaşın’ da yaptığı fedakarlığı da görmezden gelmektir. Çünkü Sivrihsar ilçesi Kurtuluş Savaşın’ da,  her türlü fedakarlığı  yaptığı gibi Kurtuluş Savaşı ile  ilgili, pekçok toplantıya  da ev sahipliği yapmıştır.
          SİVRİHİSAR, Kurtuluş Savaşı’ nda, önemli görevler üstlendi ve olaylara da tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Anadolu’da ilk kez, Sivrihisar ZAİMAĞA KONAĞI’ ın da, Atatürk’ün, katılımıyla toplandı. Önemli kararlar da alındı.
             Ayrıca Sivrihisar halkı,.bir uçak alınması için, bağış da bulundu. Bağış ile alınan çift kanatlı Fransız yapımı Bregeue 14-B2 uçağına ise, "Sivrihisar Tayyaresi" adı verildi.
           Atatürk’ de, özel not defterine, kendi el yazısı ile "Sivrihisar’dan, tayyare bedeline verilmek üzere, Osmanlı Bankası’nın, 4 bin lira çeki Eskişehir Mebusu Mehmet Efendi’dedir. (Fevzi Paşa’ya verilecektir.)" ifadelerini düştüğü de görüldü. ...
           Anılarını yayınlayan, Sovyet Diplomat S. İ. Aralov da, "27 Mart 1922 sabah özel bir vagonla, Biçer İstasyonu"na hareket ettik. Biçer’ den, Sivrihisar’a, otomobille gittik. Sivrihisar kasabası, Milli Kurtuluş Savaşı’nda hizmetleri dokunmuştur. Halkın topladığı para ile bir uçak satın alınmış, cepheye gönderilmiştir. Kasabayı ziyaretimiz sırasında uçak, Kasaba’nın, göklerinde uçmakta idi." demiştir.
           Yine 19 Mayıs 1919’da, ilk defa Sivrihisar bölgesinde, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kuruluyor. Ankara müftüsü, Rıfat Börekçi Hoca’nın etkili konuşmaları sonucu cemiyet kuruluyor ve halk bilinçlendiriliyor.
           Dönemin belediye başkanı ve cemiyet yönetim kurulu üyelerince de ordunun ihtiyaçları halka bildiriliyor. Bunun üzerine 1921 yılında Sivrihisar halkı, değeri 4 bin lira olan bir uçak satın alarak orduya armağan ediyorlar.
             Sivirihisar halk, 1927 senesinde de ikinci bir uçak alıp orduya armağan ediyor. Bununla birlikte ordunun ihtiyaç duyduğu, bir çok şeyi kendi imkanları dahilinde temin etmişlerdir.
             Sivrihisar halkının, orduya hibe ettiği iki uçak sebebiyle Türk Hava Yolları son model bir Boeing uçağına, ’Sivrihisar’ ismini vermiştir. Bu Sivrihisar halkını son derece gururlandırmıştı.
            Yine 1921 yılında, Rahmetli Mustafa Uça İstanbul’dan aldığı bir kamyonu kullanmaya başlıyor. Dönemin şartları gereğince kamyon değerli bir araç olarak görülüyor. Sakarya Savaşı’ndan kısa bir süre sonra ordu bu kamyonun alındığını tespit ediyordu.
         Sivirhisar’ da, istiklal savaşında, alınan Fransız BREGUET 14 B uçağın yarı ölçekte maketinin çürüme terk edilmesi, özellikle de Sivrihisar’ da onlarca cadde  varken, “ORDU” caddesininin,  isiminin değitirilmesi, Kurtuuluş Savaşında, büyük fedakarlık yapan Sivrihisar’ yakışmadı.
              Sayın TOPTAŞ’ ın, “İlçemiz için, çok önem taşıyan bu uçak maketinin, en çok ziyaret edilen alan olan,, saat kulesi, kilise ve açık heykel müzesinin olduğu alanda uygun bir yere ve ya eski askerlik şubesi binasına yapılmakta olan, kent müzesinin alanına bakımının da yapılarak nakledilmesi ile hem uçağımızın, hem de ilçemizin, kurtuluş savaşında verdiği önemli mücadelenin tanıtımı açısından daha faydalı olacağına yürekten inanıyorum. ” önerisi, dikkate alınmalı gereği de yapılmalıdır.
              Sivrihisar Belediyesi, önerileri dikkate alır mı zaman gösterecektir. Ancak en uygunu, maket uçağın bakımı yapılarak, bu alan da park haline getirmeli, gece aydınlatması yapılmalı, beton ve asfalt zemin uygulamasından kaçınılarak, daha sağlıklı ve korunaklı olan tartan zemin kullanılmalı, büyük çocuklarla, küçük çocuklara, oyun alanları  yapılmalıdır, yeterince  de bank, kameriye konulmalıdır.
              Millet olarak, varlığımızı sürdürmek, onur ve itibarımızı korumak; gelecek nesillere cennet misali vatanımızı, bayrağımızı,  en güzel şekilde devretmek istiyorsak,  mutlaka milli, tarihi, kültürel ve manevi değerlerimize, sahip çıkmalıyız. Bunları daha da güçlendirerek,  gelecek kuşaklara aktarmalıyız.
             Sayın Recep TOPTAŞ’ ı kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi