4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

DEVLET VE LİYAKAT SİSTEMİ

24 Haziran’da, seçimlere katılan bazı partiler, her şeyi planladıklarını, nitelikli kadrolarının olduğunu, devlette kariyer ve  liyakat sistemini, oturtarak, her türlü sorunu çözeceklerini vaat ediyorlar.
Seçmen de devlette, kariyer ve liyakat sistemini uygulayacak partileri, tercih etmelidir. çünkü ülkemizde, devlete kurum/kuruluşlara, atanan kariyer ve  liyakat sahibi insanlar, çok başarılı performans sergilediler Hatta emekli oldukları halde, tekrar göreve getirildiler.
Bu baroklardan biri de  kariyer ve liyakat sahibi,Tapu ve Kadastro Genel Müdürü  Sayın Mehmet Zeki ADLI’ dır. Emekli olduğu halde, tekrar görev verilen, Sayın ADLI’ yı, Eskişehir’ de, YİMPAŞ Otel’de yapılan, bir seminerde tanımıştık. Girişimci, yatırımcı, risk alan,  makro hedefleri olan, duygusal, işine bağlı, kararlı ve esnek bir yapıda görmüştük.
Ayrıca Sayın ADLI’ nın, KADASTRO 2005 Paneli’ndeki ” …  İnsan dünyaya bir defa geliyor. İnsanın bir ömrü var. Bir hayatı var. Bu hayat içerisinde de, hizmet etme noktasında, fırsat her zaman ele geçmiyor. Geçen fırsatı da her şeyiyle iyi değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.  Biz, olaya bu açıdan bakarak arkadaşlarımla omuz omuza verdik.  öncelikle ne yapabiliriz veya bu kurum için ne yapmamız gerekir? diye oturduk. Projeler ortaya koyduk.” sözleri, hala hafızamızda.
Sayın ADLI, görevli olduğu dönemlerde,  “takım ruhu”,” Toplum katılımı” ve “Ortak Payda” gibi kavramları, ön planda tuttu. ülkemiz açısından hayati önem taşıyan projeler gerçekleştirildi.  Bu projelerden biri olan TAKBİS(Tapu Kadastro Bilgi Sistemi) ülkemizin, en hayati projelerinde biridir.  Bu projede, Eskişehir, pilot bölge olarak alınmış ve Tapu Sicil Müdürlükleri bu sisteme geçmiştir.
Eskişehir’ de, tüm tapu kayıtları, TAKBİS yazılım programı ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Bu program sayesinde, mükerrerlik önlendi, en önemlisi de “Bilgi Bankası” oluşturuldu.  Bu sistem, hem kuruma, hem de hizmet alanlara zamanda kazandırdı.
TAKBİS aynı zamanda, bir “VATAN BİLGİ Sistemi” dir. çünkü MERLİS( Millet Bilgi Sistemi”  ve MASAK( ekonomik suçlar) sistemleri ile entegrasyon sağlayacak ve Adalet ve Maliye Bakanlıklarına da tapu işlemleri ve mülkiyet bilgileri aynı anda aktarımlı olacaktır. Böylece, sahtecilik olayları da önlenmiş olacaktır.
Şu anda Türkiye’ de, Tapu Müdürlüklerinde TAKBİS’ le hizmet veriliyor. Bu sistemle, mülkiyet değişikliklerine yönelik işlemlerle ilgili bilgiler, ilgililerin cep telefonlarına mesaj gönderilerek haberdar edilecektir.
Sayın Adlı döneminde, KİK ve ARİP kapsamında, sayısal kadastro yapım ihaleleri  ile Kadastro çalışmaları  özel sektöre ihale edilerek yıllık ortalama 350 birimde kadastro çalışmaları yapılırken, bu sayı, son yıllara 1200’ün  üstüne çıkmıştır.  4032 köyde yapılan kadastro çalışmalarında 3500 köy özel sektöre ihale edildi. Her geçen yılda bu sayı arttı.
Yine O’ nun döneminde, deprem bölgelerinde, özellikle de Marmara Bölgesinde MERLİS fotogramatik harita üretim çalışmaları başlatılmıştır.  Sabit CBS istasyonları ile Real Time Kinematic-RTK) 365 günün 24 saatinde taşınmazların ölçümü yapılabilecektir. Eskişehir’e de, bu istasyondan kurulacaktır.
öte yandan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ nün arşivlerinde yer alan, Osmanlı arşivlerinin tamamının mikro filmleri çekilerek, bilgisayar ortamına aktarılmaya başlandı. Tarihi stratejik öneme sahip olan bu tarihi belgeler, gelecek nesillere de aktarılmış olacaktır.
Ayrıca kurulmakta olan  “Harita Bilgi Bankası” ve “sabit ölçüm istasyonları” ile  devlet milyarlarca YTL  tasarruf  sağlayacaktır.
Bugünde,   Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Sayın Mehmet Zeki ADLI, ile Tapuda yeni dönem başlattı. Vatandaşların, elektronik ortamda konutlarının içini ve dışını, 3 boyutlu görebilme imkanına sahip olabileceği "üç Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesi"nde, ilk adım olan pilot uygulamanın tamamladığını bildirdi.
Ayrıca Sayın Adlı, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, kadastro çalışmalarının neredeyse yüzde, 100'ünün tamamlandığını, sadece bazı köylerde, sınırlardaki anlaşmazlıklardan dolayı yapılamadığını söyledi.
üç Boyutlu Kent Modelleri ve Kadastro Projesi"nin hayata geçmesiyle, vatandaşların, e-Devlet üzerinden, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne (TAKBİS) girerek, satın alacakları veya kiralayacakları konutlarının içini ve dışını, 3 boyutlu görebilme imkanına sahip olacak.
TKGM,  tarafından çekim yapılacak alanları da belirledi. 3 yıl içerisinde, Türkiye'nin tamamında bu çalışma bitirilmeyi hedefliyor. Proje bittiğinde, vatandaş, elektronik ortamda da binanın kendisini görebilecek. Katını tıkladığında, daire numarasını girdiğinde, dairesinin içini görebilecek. Kaç oda, kaç salon, salonun büyüklüğü, mutfağın büyüklüğü nedir, dairenin planı nedir, bunların hepsini, 3 boyutlu olarak kendi gözüyle birebir görecek
Sayın Mehmet Zeki ADLI,  ülkemiz ve Tapu Kadastro Teşkilatı için, bir şanstır. Kurumun, her kademesinde görev alması, teşkilatı çok iyi tanıması, engin tecrübe ve deneyimi ile Tapu ve kadastro çalışmalarında, performansı daha da artıracaktır.
Kutluyoruz.
   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi