4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EOSB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Geleceğimizin, teminatı  olan gençlerimizin, ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle, hayata hazırlanmasında ve ülkemizin kalkınmasında, en önemli unsur haline gelmesinde Mesleki Eğitimin önemi çok büyüktür.
            Ülkelerin ve ülkemizin gelişmelerinde ve kalkınmalarında sanayileşmenin ana unsuru olan bilgi birikimi, beceri ve iş alışkanlığına sahip olan yüksek verimi sağlayabilecek insan gücünün meydana çıkarılması zorunluluktur.
            Kalifiye elemanların, bilgi ve yeteneği, ekonomik başarının yapısını oluşturur. Mesleki eğitimler, iki amaca yönelik gerçekleştirilir; kişilere başarılı bir meslek sahibi olmalarına hazırlamak ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek vasıflı elemanları yetiştirebilmektir.
           Dünyada ve ülkemizde, Mesleki Teknik Eğitimin, öneminin, çok büyük olduğu herkes tarafından bilinen ve kabul edilen, bir gerçektir. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin, ilgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirecek, gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak suretiyle hayata hazırlanmasında Mesleki Eğitimin önemi büyüktür.    
     Mesleki eğitimde, özel sektörde görev almalıdır. Nitekim Milli Eğitim Bakanlarındanı Sayın Prof. Dr. Ziya SELÇUK, "Almanya’da mesleki ve teknik okulların, yüzde 80’i, özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran, yüzde 4 civarında" dedi.
               Eskişehir’ in, gelişmesi, kalkınması ve rekabet güçlerinin artması açısından öne çıkan unsurlardan biri katma değeri yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesidir. Bu hususta ihtiyaç duyulan bilgi düzeyine ulaşılması için gereken en önemli kaynak insandır.
               Eskişehir’ in, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olmasına, katkıda bulunmak için yüksek verimi gerçekleştirecek nitelikli insan gücü yetiştirmek öncelik taşımaktadır. ESO ve EOSB’ nin, bu alandaki çalışmaları, diğer illere örnek teşkil edecek niteliktedir.
          Pazartesi günü ziyaret ettiğimiz ,Eskişehir organize Sanayi Bölgesi,  bünyesinde hayata geçirdiği “Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” ülkemizin sayılı meslek okullarından biri oldu.
            Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Müdürü Sayın  Rahmi Özyiğit,  bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetlere de sahiptir.
            Sayın Rahmi ÖZYİĞİT’ e göre, mesleki okulları, ülkemizin kalkınması için, vazgeçilmez bir unsurdur. Sistem içinde yetiştirilen, insan gücünün, üstün niteliklere sahip olması, gelişen bilim ve teknolojiye uyum sağlamasını isteniyorsa, meslek eğitimi yapan insanlarımız, gerçek iş koşullarında, yaparak yaşayarak, öğrenme esaslarına göre yetiştirmek zorundayız.             
         EOSB, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Okul, 65 bin metrekare arazi üzerinde; idari binalar ve derslikler, atölyeler, çok amaçlı salon, spor salonu, öğrenci pansiyonu, destek tesis ve teknik   birimlerden oluşan 20 bin 500 metrekare hizmet alanında faaliyet gösteriyor.
            EOSB’de, mesleki eğitim verecek ’Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ yatırımının temel felsefesi sanayicimizin ihtiyacı olan mesleki becerisi yüksek, yenilikçi, üretken, yüksek ahlaklı, Atatürkçü vizyona sahip gençlerin yetiştiricektir.
             EOSB yönetimi, öngördüğü nitelikteki gençlerin yetiştirilmesinde ,ihtiyaç duyulan binaların yapımını bütün alt ve üst yapıları, kendi bütçesinden karşılamak suretiyle gerçekleştirdi.. Yine okulun, tüm öğrencilerinin ulaşım ve yemek ihtiyaçları, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi  bütçesinden karşılanmaktadır.
            Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sanayi ile iç içe uygulamalı üst düzey eğitim veriyor.
             Okul ilk etapta, 900 öğrenci kapasiteli olarak düşünüldü.. Ancak, zaman içinde oluşacak talebe göre büyüme imkânı da mevcuttur. Okulda açılacak bölümlerin tespiti katılımcılarla yapılan yüz  yüze anket ve elde edilen  verilerin karşılaştırmalarına göre belirlenmiştir. 
              Bu tespite göre okulda;  Makine teknolojileri alanında, bilgisayarlı makine imalatı, endüstriyel kalıp, makine bakim onarım dalları ve Elektrik elektronik  alanında; elektrik pano monitörlüğü, endüstriyel bakim onarım dalları var.
               Ayrıca Okulda metal teknolojisi alanında; kaynakçılık dalı,  Endüstriyel otomasyon alanında mekatronik, endüstriyel kontrol alanları ve Plastik teknolojisi alanında ise plastik işleme ve plastik kalıp dalları mevcuttur.
              EOSB’ deki sanayicimizin bu konudaki ihtiyacın tespitine yönelik anket yaparak,  sanayicimizin bu konudaki ihtiyacını anlamak suretiyle ilk aşamada  okulda, en çok ihtiyaç duyulan 4 sektör ve 20 meslekte  merkez var. 
               Bunlar, metal sektöründe; kaynakçı, metal saç işlemecisi, metal kesimci, metal tezgah işçisi ve operatörü, makine sektöründe; makine bakımcı, CNC tezgah işçisi, makine montajcısı, kimya  sektöründe; plastik enjeksiyon elemanı, plastik şişirme üretim elemanı ve operatörü ve ulaştırma sektöründe de köprülü vinç operatörü branşlarında merkezleri kurulmuştur.
                     EOSB, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde hedef, , bilim ve teknoloji ışığında mesleki bilgiye ve iletişim becerisine sahip, gelişim ve değişime açık, sorumluluklarının farkında, inisiyatif alabilecek, ahlaklı, disiplinli, çalışkan, empati kurabilecek, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, kişilik ve karakter gelişimi, en üst seviyede, toplum kurallarına ve insan haklarına saygılı, sanayinin ve bilginin önemini kavramış, çağın gerektirdiği yeniliklere , ayak uyduran, bireyler yetiştirmektir.
                    EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nadir Küpeli  ve okul yönetici, öğretmen ve velilerini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi