4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EOSB VE MESLEKİ EĞİTİM

Mesleki ve teknik eğitim, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tavır ve meslek alışkanlıkları kazandırarak, bireyi, zihinsel, duygusal, sosyal, ekonomik ve kişisel yönleriyle dengeli biçimde geliştirme sürecidir. 
                Bugüne kadar ülkemiz ve Eskişehir’ de, kalifiye işçi yetiştirme de Sanayi-okul işbirliği, arzu edilen boyutta gerçekleştirilemedi. Oysa Okul,  Endüstri işbirliğinde öğrenciler, ilgi ve yeteneklerine göre, gerçek iş ortamında yetiştirilir.
                Endüstri-okul işbirliğinde, eğitim kurumları, yeni teknolojiler yakından izler. Danışmalık hizmetleri geliştirilir. Uygulanan programların, değerlendirilmesi gerçekleşir. Öğretmenler ve öğrenciler, anayideki gelişmeleri yakından izleyerek, kendilerini yenileme fırsatı doğar.
              Son yıllarda, ülkemizde, okul sanayi işbirliği konusunda, somut adımlar atılıyor. Ancak yeterli değildir.  Bu çalışmalar, proje bazında gerçekleştirilmelidir. Böyle projeler, meslek liseleri ve meslek Yüksekokulları ile sanayi ve hizmet sektörü arasında, yakınlaşmayı, birbirini daha iyi tanımayı sağlayacaktır.
                Kimse, mesleki öğretimin sorunları karşısında, “BANA NE “ diyemez. Çünkü mesleki eğitim, kalkınmanın temel taşı olup, “MESLEK” bireyin hayatında verdiği en önemli kararlardan biridir. Sadece bir para kazanma ve geçim sağlama yolu da değil, bireyin kendini ifade etme, kendini gerçekleştirme yoludur.
               Öte yandan küresel pazarların yarattığı, rekabet ortamı, her yerde olduğu gibi, Türkiye’de de daha iyi mal ve hizmet üretimini, zorunlu kıldı.  Bunu sağlayabilmek için de sanayi ve hizmet sektörünün, iyi ve kaliteli üretim yapabilecek nitelikli elemana ve bu elemanları yetiştiren Meslek Yüksek Okulları ve Meslek liselerine okul -sanayi,  işbirliğine ihtiyaç vardır.
             Okul-Endüstri işbirliğinde, sorunlar olacaktır. Bu sorunların ortadan kalması için de her iki tarafında, özveride bulunması şarttır.  Eskişehir’ de, nitelikli ara elaman yetiştirme de, Eğitim kurum/kuruluşlarımız yanında, ESO, OSB  ve ETO gibi meslek odalarına,  sendikalara da ciddi görevler düşüyor.
            Öğretmenevinde yapılan bir etkinlikte de Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK, "Almanya’da mesleki ve teknik okulların, yüzde 80’i, özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran, yüzde 4 civarında" demişti.
               Ve nihyet!  Ülkemizde de ESOB tarfından, Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, hayata geçirildi. 2019-2020 eğitim öğretim yılında, hedeflediği gibi 100 öğrenci ile eğitim-öğretim çalışmalarına başladı.
               Okul, sosyal ve ekonomik sektörler ile işbirliği yaparak, hem ulusal ve hem uluslararası mesleki yeterliliğe sahip, vatan sevgisi, meslek ahlakı ve mesleki değerlerle donatılmış; yenilikçi,  girişimci, yaratıcı, üretken ekonomiye değer katan aranan iş gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
              Ülkemizin, kalkınması için, mesleki eğitimin öneminin daha çok anlaşıldığı bu zamanda, sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü karşılamak için, hayata geçen teknik kolej projesi  dört şube ile eğitim-öğretim çalışmalarına başlamıştı.
               Bugün Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, atölye ve  derslikleriyle; büyük kampüsünde hedeflediği gibi 766 öğrencisine; Makine Teknolojisi, Otomasyon Teknolojisi, Elektrik Ve Elektronik Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Plastik Teknolojisi olmak üzere 5 alanda ve bu alanların altında 10 dalda eğitim vermektedir.
              Okulda açılacak bölümlerin tespiti, katılımcılarla yapılan yüz  yüze anket ve elde edilen  verilerin karşılaştırmalarına göre belirlenmiştir. 
              Okulda, Makine teknolojileri alanında bilgisayarlı makine imalatı, endüstriyel kalıp, makine bakim onarım dalları yanında  Elektrik elektronik  alanında; elektrik pano monitörlüğü, endüstriyel bakim onarım dalları bulunmaktadır..
              Ayrıca okulda, metal teknolojisi alanında; kaynakçılık dalı Endüstriyel otomasyon alanında mekatronik, endüstriyel kontrol alanları ve Plastik teknolojisi alanında ise plastik işleme ve plastik kalıp dalları bulunmaktadır.
              ESOB tarfından Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ülkemizin ve Eskişehir’in, gelişmesinde ve kalkınmasında, sanayileşmenin temel unsuru olan bilgi, beceri ve çalışkanlığa sahip, kalifiye insan gücünün yetiştirilmesin de bir örnek ve önderdir.
                Teknolojik üretim yöntemleriyle, iş hayatındaki gelişmelere paralel olarak mesleki ve teknik eğitim sistemlerinin, öneminin, tüm dünyada arttığı bir dönemde,  Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Eskişehir’ de sektörlerin, dünya ile rekabet edebilmesi içinde, gerekli olan kalifiye elemanları da sağlayacaktır.
             Eskişehir sanayisine, yön veren sanayiciler de bu lisedeki okul öğrencilerine zamanı geldiğinde, staj desteği sağlanmalı, mezun olduklarında, istihdam etmeleri ve belki de en önemlisi okulda düzenlenecek seminer ve konferanslara konuşmacı olarak katılarak tecrübelerini ve isteklerini öğrencilerle paylaşarak da destek vermelidirler.
              Okul, ülkemizin, ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi, Atatürk’ün, işaret ettiği ‘muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma’ hedeflerine ulaşabilmesi için,  mesleki ve teknik eğitime, daha fazla önem verilmesi ve daha verimli hâle getirilmesinde de model olacaktır.
           Ayrıca Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mesleki eğitim bakımdan,  tüm kentlere örnek bir girişimdir.
               Özel Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ ni, Sivrihisar Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı  ve bazı sanayisilerimizle birlikte  ziyarette bulunduk. Mesleki eğitime, örnek ve model olacak, ortama da tanık olduk.
               ESOB Başkanı, Sayın KÜPELİ ve ekibini kutluyoruz.
   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi