4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR ATATÜRK LİSESİ

                     
            Milli Eğtim Bakanlığı, sınavla alınacak liseleri, nitelikli olarak tanımladı. Diğer liselerin, tamamı da kamuoyu nazarında, niteliksiz okul oldu. Bu durumda, niteliksiz durumuna düşen okullardaki eğitim- öğretim çalışmaları, haklı olarak tartışma konusu olacak, veliler, bu okullara çocuklarını göndermekte, tereddüt edecekler, belki de göndermeyecekler.
             Eskişehir’ de, yıllardır, başarılarına tanık olduğumuz, Atatürk Lisesi, Kılıçoğlu Anadolu Lisesi, Fatih Anadolu Lisesi gibi, liseler niteliksiz lise konumuna düştü. özelikle de Anadolu'nun, pek çok ilinde, asırlık okullar, liste dışı bırakıldı.  Bu liselerden, biri de Eskişehir Atatük Lisesi’dir.
                ATATüRK LİSESİ’ nin, nitelikli okul kapsamına alınmaması, okulun başarılarına tanık olan mezunları ve velileri üzüldü.  Nitekim ADD Eskişehir Şube Başkanı  Sayın Dr. Azmi Kerman” Atatürk Lisesi, ülkemiz için, bir çok değerli insan yetiştirmiş, 60 bine yakın mezun vermiştir. Böylesine tarihi olan bu önemli yuvanın, niteliksiz bir kurum olarak sayılması üzücü ve yanlıştır. özetle, bütün bu düz enlemeler yanlıştır. Okullar nitelikli-niteliksiz diye ayrılamaz.” Sözleri ile tepki gösterdi.
            Ayrıca  Atatürk Lisesi, yıllardır alanında, ün yapmış kişileri yetiştirdi. Cumhuriyet  tarihimizde , eğitim literatüründe, önemli yer edindi. Eğitim alanında, ciddi bilgi birikimi de mevcuttur. çünkü, eğitim-öğretim çalışmalarına başlaması, çok eski yıllara uzanır.
            ATATüRK LİSESİ,  Osmanlı döneminde kurulan, "Rüştiye Mektebi" ortaöğretim okulu olarak görev yapmış, sonrada bu isim, "İdadi Mektebi" olarak değişikliğe uğramıştır. Bir süre sonra, bu isimde değiştirilerek, "Sultani mektebi" olarak adlandırılmış, ilkokul birinci devre, orta lise, ikinci devre olarak, görevini sürdürmüştür.
           1929- 1930 öğretim yılında, Eskişehir’de lise ihtiyacı belirince, okul, Odunpazarı Otobüs durağı karşısındaki binaya taşındı. 1930-1931 öğretim yılından itibaren de, lise kısmı açılarak, Eskişehir Lisesi adı ile ilk mezunlarını, 1932-1933 öğretim yılı sonunda vermiştir.
            Büyük önder Atatürk, 21 Ekim 1931 Perşembe günü, Eskişehir Atatürk Lisesini ziyaret etti. Okul gezdi ve ders programları ile yakından ilgilendi. Hatta öğrencilere de çeşitli sorular sormuştur. 
           ATATüRK LİSESİ, 1934- 1935 ders yılı başında, bugünkü binasına taşındı. 1959- 1960 öğretim yılında, bünyesinde Akşam Lisesi açılmış ve 1961 yılında okulun adı " ATATüRK LİSESİ" oldu.
           1984- 1985 öğretim yılında, Akşam Lisesi kapatıldı. 
            Ayrıca Okul bünyesinde, 150 yatılı öğrenciye hizmet veren bir de pansiyon vardır.
            ATATüRK LİSESİ, klasik Lise olmasına rağmen, Lisans Yerleştirme Sınavlarında, ciddi başarı sağladı. Aslında bu başarı tesadüf değildir. ATATüRK LİSESİ", 2006 yılında, öSS’ye giren 364 öğrencinin, 360’ ı öSS’ yi kazanarak, başarı oranını %99’ a ulaştırdı.
            Bu sonuçlarla da, genel liseler arasında, sayısal ve eşit ağırlık kategorilerinde, Türkiye birincisi oldu. Bu birincilik ve daha sonra elde ettiği dereceler, Anadolu ve fen Liseleri’ nin, kazandığı derecelerden, daha da önem taşır. çünkü fen ve Anadolu liselerine öğrenciler, seçilerek alınmaktadır.   
             ATATüRK LİSESİ’ nin ise böyle bir şansı yoktur. Ancak tarihi süreç içinde, ATATüRK LİSESİ’ ne, hakim olan ve kalıcı bir halede gelen, " Bütün öğrenciler, öğrenebilirler", "Bütün öğretmenler, öğretilmesi gerekenleri öğretebilirler" felsefesi, başarıda, en etken iki unsurdur. 
              Aslında "ATATüRK LİSESİ", geçmişte  Türkiye genelinde, genel liseler kategorisinde, ilk beş içinde yer alarak, öSS’deki başarısını, sürekli ve kalıcı kıldı. Başarısının, tesadüf olmadığını da göstermiş oldu.
              Yıllardır, ATATüRK LİSESİ’ nde, yöneticiler, öğretmen, veli ve öğrenciler, neyi ve niçin yaptıklarının bilincinde oldu. Okulda, rehberlik ön planda tutuldu.. Yöneticiler, öğretmenler ve veliler, çocukların geleceğinin, kendi tutum ve davranışlarına ve sağlayacakları olanaklara bağlı olduğunun da bilincinde oldular.
             ATATüRK LİSESİ, Türkiye’nin, aydınlık yarınları için, düşünen, sorgulayan, kazanan, toplum değerlerini benimsemiş, toplumla barışık, kendisini sürekli yenileyen ve geliştiren, kendi kendisi ve başkaları ile yarışan, risk almasını bilen, uygar bireyler yetiştirmek için, yıllardır, ciddi gayret ve caba gösteriyor.
             Nitekim Atatürk Lisesi mezunu, pek çok kişi, kent ve ülke bazında, siyasetçi, bilim ve iş adamı olarak, ün kazandı. Yıllardır da Atatürk Lisesi’nden mezun olmak,bir ayrıcalıktır.
            ülkemizde, hayat standartlarını yükseltmek, her alandaki sorunları çözülmek isteniyorsa,  ülkemizdeki, her seviyedeki, tüm okullarda, nitelikle ve kaliteli eğitim-öğretim verilmek zorundadır. Şayet okullarda,  kalitesiz ve niteliksiz eğitim veriliyorsa,  bunun sorumlusu, okullar değil, ülke yönetiminde, görev alan siyasi iktidarlardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi