4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR İL KÜTÜPHANESİ

    Kütüphaneler, bilginin muhafaza edilmesi, sistematik hale getirilmesi ve kişi/kişilere sunulması açısından oldukça önemli işlevlere sahipler. İnsan hayatında, çok önemli yeri vardır. Bu nedenle de kütüphanelerin önemi, birey ve toplum açısından önemlidir.
                Kütüphanelerin, diğer bir fonksiyonu da eğitim ve öğretime yardımcı olmaktır. Bunun için okul çağında olan, ilkokuldan üniversite bitinceye kadar, çeşitli okullarda okuyan öğrencilerin yetişmesinde öğretmenlerin ve okulun yansıra, kütüphaneci ve kütüphanelere büyük sorumluluklar yüklenmiştir.
             Kitaplar ve kütüphaneler, bir toplumun ,hayatında eğitim ve öğretim açısından, temel teşkil ederken, ilim ve kültür hayatımızın da en önemli araçlarıdır. Kitaba gereken değeri vermeyen fert ve toplumların, gelişmesi ve yükselmesi düşünülemez.
               Gelişmiş ülkeler, bilgi birikiminden doğmuşlardır. Gerek insanlar, gerekse milletler okudukları nispette yücelirler. Kitap okuma alışkanlığı kazanılınca, artık okuma bir zevk haline dönüşür
            Kütüphaneler, çağımızın geçmişe oranla oldukça farklı olan koşullarında toplumun bilgiye olan gereksinmesini karşılamaya yönelik, her türlü bilgi kaynağını bünyesinde toplayan, önceden belirlenmiş bir takım teknik ve yöntemlerle düzenleyen ve onlardan maksimum düzeyde yararın sağlanabilmesi için hizmetler veren toplumsal kurumlardır,
               Kütüphaneler farklı işlevleri icra etmeye uygun mekânlardır. Bu faaliyetlerden, en belirgin olanı ise kütüphanelerin eğitsel işlevidir. Halkımızın ve öğrencilerimizin, bilgi birikimini arttırıp kendini yetiştirmesini sağlayan, düzenli okuma imkânı sunan, bununla birlikte çeşitli alanlarda araştırma yapan kişilerin, araştırmalarını destekleyen kurumlardır.
             UNESCO  “Kütüphaneler, bilgi için bir geçiş kapısı ve eğitim için yaşayan bir güçtür. Yaşam boyu öğrenme, bağımsız karar verebilme ve kültürel gelişimin gerçekleşmesinde bireyler ve toplum için başlıca kuruluşlardır. İfadelerinde bulunmuştur.
              Ülkemiz, gerçek bir kütüphane cenneti. Öyle ki ülke genelinde biri milli kütüphane, 1182’si halk, 610’u üniversite, 30 bin 618’i örgün ve yaygın eğitim kurumlarına bağlı olan toplam 32 bin 411 kütüphane faaliyet gösteriyor. 2018 verilerine göre Milli Kütüphane’deki kitap sayısı 1 milyon 463 bin 488. Kütüphanelerin
             Eskişehir İl Kütüphanesi de ülkemizin dikkat çeken kütüphanelerinden biridir. Kütüphanenin, kullanım alanı 7 bin 651 metrekare olan yeni binanın, öncekinden 10 kat fazla büyüklüktür.
            İçerisinde oyuncak kütüphanesi, çocuk kütüphanesi, görme engelliler kütüphanesi, işitme engelliler kütüphanesi, kent kitaplığı, internet bölümü, cep sineması, süreli yayın bölümü, konferans, toplantı ve sergi salonları, hobi ve sanat atölyeler bulunmaktadır. 
              Halkımızı ve öğrencilerin, kütüphane ortamlarında çalışmaları kolaylaştırıcı gerekli konfor ve şartlar sağlanmış,  kütüphane koleksiyonlarının ve kaynaklarının korunmasını ve uzun ömürlü olması içinde her türlü önlem alınmıştır.
.          Bilimsel araştırmanın ve öğrenmenin vazgeçilmez merkezi olarak bilim ve gelişim konusundaki tüm kaynaklara, her yerden erişim sağlanmıştır. Kütüphane kullanıcılarının ihtiyaçlarını önceden tespit ederek tedbir alınmıştır. Bilgi kaynaklarına erişimin, daha kolay ve hızlı olması için de gerekli imkanlar sağlanmıştır.,
             Geçen hafta Eskişehir il Kütüphanesi’ne ziyarette bulunduk.
           Kütüphane Müdürü, Sayın Mehmet AKKAYA,  sade, duru, pak konuşması ile moral vericiydi. Dayanışmacı, bir ruha da sahip olarak gördük. Halka ve öğrencilere karşı davranışı, güler yüzü, iletişimi, örnek teşkil edecek niteliktedir.
              Sayın AKKAYA, bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme, ekibini eğitebilme gibi, meziyetlere de sahip olduğunu gördük.,
                Faktörler, ne kadar değişse de, değişen koşullara uyan ve insanlarla, iyi ilişki kurabilen, imkânların elverdiği sürece de, her etkinlik ve faaliyetin içinde, olmak isteyen, bir yapıdadır.
          İl Kütüphanesi, geçmişe oranla oldukça farklı olan koşullarında halkımızın ve öğrencilerin, bilgiye olan gereksinmesini karşılamaya yönelik, her türlü bilgi kaynağını bünyesinde toplamıştır.
               Eskişehir İl Kütüphanesi, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek; sürekli gelişme ve kendini yenileme anlayışı ile hareket ediyor. Üretilmiş bilgiye iyi bir organizasyonla zamanında erişiyor ve bu bilgileri kullanan öğrenci ve halkımız sunuyor.
               Sayın AKKAYA ve ekibi, bilgi ve bilimin evrenselliğine inanan, güvenilir, çalışkan, bilimsel ve etik çalışma kurallarını benimsemiş, özverili, sorumluluk bilinci taşıyan, ekip ruhuna ve iş disiplinine sahip, yönetimde katılımcı ve şeffaf, kendini sürekli geliştiren, kurum kültürüne sahip, istikrarlı ve istekli personeli ile kaliteli hizmet anlayışını benimsemişlerdir.
             Sayın AKKAYA ve ekibini kutluyoruz..   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi