4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE EkMM

    Mayıs Ayı toplantısını yapan, Eskişehir Küçük Millet Meclisleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kuruldu.
          Küçük Millet Meclislerinin, kuruluş amaçları; “Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek” tir.
              KMM’ de, "Önyargılar Giremez" ilkesiyle yapılan toplantılarda, ülke ve Eskişehir’in, sorunları konuşuluyor ve tartışılıyor. KMM, özerk bir yapıya sahiptir. Gündemini, toplantı yerini, saatini, kendisi belirleyebiliyor. Genellikle de her ayın, ilk cumartesi günü yapılıyor.
             Ayda bir kez toplanarak, kendi seçtikleri, genel ve yerel konuları, gene kendileri seçip, TBMM’ye gönderdikleri milletvekilleri ve yerel yöneticilerle birlikte, aracısız, doğrudan, düzenli ve sansürsüz olarak tartışmayı amaçlıyorlar.
              KMM,  yönetmelik gereği kurulmuş yapılardır. Toplantılarına mahallin en büyük mülki idare amiri,  valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından belirlenecek kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, mahalle muhtarları, siyasi partilerin ve üniversiteden birer temsilci, sendikaların, noterlerin, baroların ve ilgili dernekler ile vakıf, nt konseyince kurulan meclis ve çalışma gruplarının birer temsilcisi katılır.
            KMM’ lerin, benzeri ABD’de, yaygın bir şekilde uygulanıyor. ABD’li parlamenter ve senatörlerin çıkıp halka kendilerini anlattıkları toplantılara ’Townholl meeting’ adı veriliyor
       . Özellikle seçimlerden, önce adaylar, bu toplantılara katılarak kendilerini, yapacaklarını anlatıyor, soruları cevaplandırıyor ve oy istiyorlar. Eskişehir’de ise davet edildikleri halde, milletvekilleri, bu toplantılara katılmıyor.
             Dikkat ediyoruz, mevzuat gereği olmasına rağmen, toplantılarına Eskişehir’ de, ilgililer katılmadığı gibi, diğer kurum/kuruluşların temsilcileri de arzu edilen boyutta katılmıyor.
                İlgililer ve partilerin adayları niçin katılmıyor, ne gibi mazeretleri var bilinmez ama koltukların boş olması Eskişehir açısından hiçte hoş değildir. Çünkü EKMM toplantısına katılmayan ilgililer, kentte konsensüsü ve çağımızın başarı için olmazsa olma şartı olan, “TOPLUM KATILIMI” da sağlayamazlar.
                Aslında Eskişehir halkı, ekonomik ve şehircilikle ilgili gelişmeleri,  kendi akışına veya siyasilerin, belediyelerin insafına bırakmaya, ya da bekle gör, ona göre de tavır al, lüksüne sahip değildir.
              Onun için detürk toplumu, şehir, şehirleşme, sanayileşme, ekonomik büyüme, yapısal değişme, yeşil alanlar, süper Marketlerle gibi ilgili,  alanlarda, dünya standartlarını çağdaş kent kıstaslarını hayata geçirmek zorundadır. KMM’lerin , bu alanda önemli yeri vardır
               Ayrıca KMM’ lerde hedef, kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye yöneliktir.
                Öte yandan ilgililer, kentler ilgili projelerini ve düşüncelerini, kent konsey ve meclisleri gibi kuruluşlarda kamuoyu ile paylaşmaları daha inandırıcı olurken, halkı da icraatı ile aydınlatmış olacaklardır
               Şu bir gerçek KMM’ ler  kentler açısından önemli bir kuruluş olmasına rağmen arzu edilen başarıyı yakalayamadı. Bu durum, mutlaka sorgulanmalı, nedenleri tespit edilerek gereği de yapılmalıdır. Çünkü KMM’ ler kent insanı açısında önemli kuruluştur.
               Ayrıca KMM’ lerin, kent sorunları, demokratik bir biçimde tartışılır, katılımcı demokrasi ilkelerini yaşama geçirilir. Kent ile ilgili karar alma süreçlerine ve sorunlarına en geniş kitlerinin katılımı sağlanır.
             Kentin sosyal, sanatsal, bilimsel, kültürel, çevresel önceliklerini belirleyip, çok seslilik ilkeleri ışığında, çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşmak ve yerel yönetimlere iletmek ve uygulanmasını takip etmektir.
              KMM’ler, insanların yaşadığı kentlere sahip çıkar.  Amaçları ise yerel yönetimlerin karar alma süreçlerine, daha fazla kesimin katılımını sağlamak, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti anlayışına katkıda bulunmak ve kentleri dil, din, ırk, sınıf, cinsiyet ayrımı gözetmeden birlikte yönetmek, daha çağdaş, daha katılımcı, daha uygar bir yapı oluşturmak, kentlilik bilincini ve kültürünü geliştirmektir.
              EkMM gönüllüsü, Sayın Sevim ŞAHİN, yıllardır, Eskişehir Küçük Millet Meclisi( EkMM’ nin, onun tabiriyle, ekibi ile birlikte, hamallığını yapıyor.
           Eskişehir milletvekilleri ve kentin yönetiminde sorumlu kişiler ve sivil toplum örgütleri, ,  EkMM oturumlarına katılmaları Eskişehir’ in her alandaki başarısına ve sorunlarının da çözümüne katkıda sağlay
          Geçmiş yıllarda, EKMM oturumları için, yer bulmakta da güçlük çekiliyordu. Bu nedenle de her oturumda, mekân değişikliği yapmak zorunda kalınıyordu. Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın ATAÇ,  sayesinde bu sorun ortadan kaldırıldı.
         . Sayın  Sevim ŞAHİN, her türlü zorluğa rağmen de  her türlü   fedakarlığı  yaparak, “ GÖNÜLLÜ” olarak, çalışmalarını aksatmadan sürdürüyor.
               Sayın ŞAHİN için gönüllülük, bir yaşam biçimidir. Toplumsal projelere, karşılıksız katılmaktır., çıkar gözetmeksizin, bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını, kendi özgür iradeleriyle, sivil toplum kuruluşunun amacı doğrultusunda kullanır.
              Bugüne kadar da Eskişehir’ de, Küçük Millet Meclisinin, ayakta kalmasında en büyük pay, EKMM Koordinatörü, Sayın Sevim ŞAHİN’ indir..  Her toplantıdaki, gayreti sempatik, insanı rahatlatan, yaratıcı, sabırlı, dikkatli, düzenli ve dinamik, yapısı ile de  başarılı performans sergiliyor.
              Sayın Sevim ŞAHİN’İ, kutluyoruz         

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi