4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE ŞEHİRCİLİK

    Eskişehir, sürekli de göç alan bir kenttir. Konumu, yol ve ulaşım imkânları ile sosyal unsurların mekânsal hareketliliği ve sınıflar arasında, sosyal hareketlilik ileri düzeydedir. Şehir kültürü, dinamik bir yapıya sahiptir. Sosyal ilişkilere, açık sosyal ve kültürel değişimin, yoğun yaşandığı bir kenttir. Ekonomik imkânlar, sağlık, eğitim, bilim, sanat vb. bakımdan gelişmiştir,
              Eskişehir, göçmen kenttir. Farklı, örf, adet, gelenek ve göreneklerin, bir arada yaşaması, kültürel yaşamı zenginleştirmiş, birbiriyle artan evlilikler nedeniyle, Eskişehir güzel, yaratıcı, dinamik, "HOŞGÖRÜ" sahibi, atılgan ve becerikli insanlar, diyarı oldu.
             Kent sakinlerinin, aralarındaki "KONSENSÜS" sayesinde,  Eskişehir, Cumhuriyet’in, ilk yıllarında olduğu gibi bugün de ülkemizin gözde kentidir.
              Ayrıca Eskişehir, Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında, ülkemizde 6. sıradadır. Kişi başına düşen milli gelir, Türkiye ortalamasının, çok üstündedir. Ekonomik açıdan, kendi kendine yeterli iler arasındadır.
               Son yıllarda, kent dışına yapmış olduğumuz gezilerde, Eskişehir’le ilgili kulağa hoş gelen övgü dolu sözler söylüyorlar. Kentte, gördüklerini de heyecanla anlatıyorlar. Bunlar her Eskişehirlinin duymak istediği, sözlerdir.
                Anakent Belediyesi tarafından düzenlenen, “ Arama Konferansı”nda, Eskişehir hakkında çok şey konuşulmuştu. Hatta Eskişehir’in “Kültür”, “Sanayi” , Üniversite”  gibi kimliğinin olduğu veya olması gerektiği hep söyledi.  Bu yönde çalışmalar da yapıldı ama bir türlü sürekli, kalıcı bir kimliği olmadı. Her Belediye başkanına göre de, kimlik değiştirildi.
                Arama Konferansında, dikkat çeken ve çağdaş kent olmada olmazsa olmaz konumda olan, çok merkezli veya kesimli kent olma hedefi, bir türlü gerçekleştirilemedi.   
                Oysa XXI. yüzyılda şehircilik anlayışı, çok merkezli ve kesimli kenti de aştı. Bugünün şehircilik anlayışı, büyüme koridoru adı verilen şehirlerarası otoyolların, iki tarafına serpilmiş, “ÇEVRE KENTLER” şeklinde ortaya çıkmaktadır.
                 Bu kentlerin, şehir merkezinin neresi olduğu belli değildir. Hatta yeni kentlerin, nerde başlayıp, nerede bittiği de belli değildir. Kilometrelerce,  büyüme koridorlarının etrafında devamlı büyüyen şehirlerdir.
                 Elbette Eskişehir’in, dünyadaki şehircilikle ilgili bu anlayıştan, uzak kalması düşünülemez. Anakent Belediyesi’nin, mücavir alanlarının genişlemesi, bu felsefenin hayata geçmesinde önemli bir aşamadır. Ancak mücavir alan içine alınan, bu yerlerin, imar planları yapılmalı, uygulamada kesinlikle taviz verilmemelidir.
                  Eskişehir, bugünkü görünümü ile bu tablodan çok uzak. Tek merkezli bir kent görünümündedir. Gürültü kirliliği, trafik, park, gibi pek çok sorunla karşı karşıyadır.
                  Eskişehir’ de,. İşsizlik, sektörler arasında dengesizlik, ulaşım, altyapı hizmetleri, çevre tahribi ve fiziki plansızlık, estetik görünüm, gibi sorunlar ise, yaşanabilir bir kent olmanın önünde ciddi sorunlardır. 
                   Ayrıca yıllardır, Eskişehir’de şehirleşme, ve sanayi  hızlı bir tempo ile ilerledi. Bu süreç içinde de, Kent demografik, ekonomik ve sosyal yönlerden farlılık gösterdi. Kırsal kesimden, Eskişehir’e göç ise, pek çok sorunu da beraberinde getirdi.
                Eskişehir sanayisi,  ESO Başkanı Sayın  KESİKBAŞ ve EOSB Başkanı Sayın  KÜPEL ile birlikte hedefleri daha da büyüttü. Eskişehir sanayisine, global perspektiften bakıyorlar, Eskişehir’i  ülke ve global pazarlara, layık sanayi kenti yapmak ve “Geleceğin Sanayi Kenti”ni, kurmak için, ekipleri  ile birlikte, ciddi gayret ve caba gösteriyorlar.
                 Geçmiş yıllarda, Belediye mücavir alanlarının dar tutulması ve 14 mahallenin mücavir alan dışında gelişmesi, şehircilik açısından sorun yarattı. İmar planlarındaki değişiklikler ise kenti daha da zora soktu.
               Elbette Eskişehir’in, şehircilik alanında sorunları vardır. Yanlışlıklar da yapılmıştır. Ama bütün bunlar, dönüşü olmayan bir yol da değildir. Yeter ki ÇAĞDAŞ KENT OLMAK için,  dünün, bugünün, dünyada ve Eskişehir’de ki, “ŞEHİRLEŞME “ serüvenleri tam idrak edilsin ve o idrak ışığında kararlı adımlar atılabilsin.
               Ayrıca her türlü olumsuz gelişimlere rağmen, Eskişehir, Birleşmiş Milletler raporuna göre Türkiye’deki kaliteli yaşanabilecek ikinci şehir olarak öne çıkıyor. Özelliklede her üç belediyede geçmiş belediye yönetimlerinin, yanlışlığına rağmen başarılı çalışmaları ile  de diğer kentlere de örnek oluyorlar.
            Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN, köylerdeki, üreticiyi destekleyerek, köyden kente göçü tersine çevirmek istiyor. Bu yüzden de kırsal kalkınma projeleri ile farklı alanlarda destek projeleri uyguluyor.  Halk Süt, Halk Yumurta, Üretici Market, fide ve fidan desteği, canlı hayvan desteği gibi projeleri de hayata geçirdi.
           Büyükşehir Belediyesi’nin, son yıllarda hayata geçirdiği şehircilik projeleri ve Eskişehir, başta kültür ve termal turizmi olmak üzere, doğa turizmi, mağara turizmi hava sporları turizmi, inanç turizmi ve kongre turizmi gibi alternatif turizm türleri ile Eskişehir, Türkiye turizminde adından söz ettiren bir şehir haline geldi.
            Eskişehir’de yapılan uluslararası festivaller, eğitim kongreleri, kültür sanat etkinlikleri ve sportif faaliyetlerle şehirdeki yerli ve yabancı turist sayısında sürekli artış yaşandı.
             Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılan, parklar ile müzeler yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği yerlerin başında geliyor.
              Eskişehir, Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen başarılı şehircilik projeleri ile Dünya’nın, dört bir yanından 115 kentin, yaklaşık 200 projeyle yarıştığı WRI Ross Ödülü’nde finale kaldı.
                Türkiye’den, 9 ayrı şehrin yer aldığı yarışmada, Londra, Barcelona, New York, Dubai gibi metropolleri geride bırakan Eskişehir, finale kalarak büyük bir başarı görerek de başarılı çalışmalarının mükâfatını gördü.
           

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi