4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE TARIMSAL SANAYİ

              Çağımızda, ülke ekonomilerinde, tarım ve tarımsal potansiyel, önemli bir yer tutmaktadır. Tarım, nüfusu beslemesi, istihdam yaratması yanında, sanayi sektörü için de kaynak yaratmaktadır.


              Ayrıca sanayileşme hedefleri, başlangıçta tarımdan aktarılan kaynaklarla gerçekleştirilmeye çalışılır. Özellikle, ülkemiz gibi, gelişmekte olan ülkelerde, döviz talebi tarım ve tarıma dayalı, sanayi ürünleri, ihracatı ile karşılanmaya çalışılır.


              Ükemizde, sanayi sektörünün, tarım sektörüne verdiği girdiler, tarımsal üretim kapasitesini artırırken tarıma dayalı sanayinin, tarım ürünlerini işleyerek, yarı mamul veya mamul maddeler haline getirilir.


          Eskişehir, toprak ve iklim şartlarının, yem bitkileri tarımı için, uygun olması ve geniş mera alanları sayesinde, tarıma dayalı sanayimizin, gelişmesine ciddi katkıda bulunacak imkan ve olanaklara sahiptir.


           Nitekim ESO Başkanlarımızdan Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU,  Eskişehir’ i, " Orta ve İçanadolu’  nun Ticaret merkezi” yapmayı, en önemlisi de Tarım" ve "madenleri" sanayinin, motoru olması, hedef alınmıştı. Ancak bu hedefler, ondan sonra gelen, ESO yönetimleri tarafından, göz ardı edildi. 


         Bugün de ESO Başkanımız, Sayın Celalettin KESİKBAŞ, “tarım" ve "madenleri" sanayiye, kaynak aktarır bir yapıyı hedef aldı.   


          Eskişehir’ de, MADENCİLİK KÜMESİ ”nin,  kurulması ve ülkemizde, bir ilk olması, ülkemiz, Eskişehir ve madenlerimiz açısından, olumlu ve örnek bir gelişmedir.


          .  Çünkü Eskişehir’deki, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı(Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenler, ilgisizlik nedeniyle, Eskişehir ekonomisine katkısı ise yok denecek kadar da azdır.     


                ESO Başkamız, Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, Eskişehir de tarımsal sanayinin, yarattığı artı değerden de istifa de etmek istiyor. Çünkü tarıma dayalı sanayi, ülkemiz ve Eskişehir,  ekonomisinin, temel taşlarından birisidir.


          Tarımın, sanayi ile entegre olması halinde, tarıma dayalı sanayii ve ülke ve Eskişehir ekonomisi için, önemli avantajlar sağlayacaktır. Üreticiler açısından, bazı temel girdileri zamanında temin etme ve ürünleri belirli bir fiyattan satabilme garantisi de sağlanyacak, tarımsal ihracatı artıracaktır.


             Nitekim yüz ölçümü, Konya’dan sadece 3 bin kilometrekare daha büyüklükte olan Hollanda, İstatistik Bürosu’nun verilerine göre,  tarım ve gıda ihracatı rekor seviyeye ulaşarak, 94.5 milyar euro ile ABD’nin, ardından dünyanın, en büyük ikinci tarım ihracatçısı unvanını koruyor.


           Jeopolitik konum ve sahip olduğu tarım alanları ile Türkiye ve Eskişehir de  Hollanda  gibi   tarımsal sanayi ile ihracatta global pazarlarda söz sahibi olabilir.


             Ayrıca Eskişehir, tarım sektörü büyük bir potansiyele sahip olup, Tarıma dayalı sanayi ile de  tarımsal üretimin, ekonomi içindeki katkı payı artarak, ülke ve kent ekonomisine, ciddi katkıda bulunurken, Eskişehir’ in, kalkınmasına, destek olacak,  tarımı da sanayiye entegre yapacaktır.


             Sanayisi yanında, verimli tarım topraklara sahip Eskişehir’de, tarıma dayalı sanayinin, tarım ürünlerini, en iyi şekilde değerlendirmek suretiyle, üreticinin ürününe yeni pazarlar yaratmak, onun gelirini artırmada, ona artı değer sağlayacaktır.


          Eskişehir tarımının, sanayiye entegre olmasının, yolu da örgütlenmeden geçmektedir. Bu da ESO, Ziraat Odaları veya Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri gibi örgütler yanında, hükümet ve diğer kamu ve özel kuruluşlar arasında, oluşacak bağla gerçekleştirilebilir.


          Tarım ürünlerini, hammadde olarak kullanan “tarıma dayalı sanayi” kapsamında yer alan sanayi dalları arasında;  Gıda Sanayi, Dokuma ve Giyim Sanayi, Orman Ürünleri Sanayi, Deri ve Deri Mamulleri Sanayi gibi, çok sayıda sektör yer almaktadır.


              Eskişehir çiftçisinin, tarıma dayalı sanayiye, entegre olması ve tarımsal sanayi ile ilgili gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, bir “MASTIR PLAN” gerçekleştirilmelidir.


            Tarım sektörü ve sanayisi ile ilgili yapılacak, bir  “Master Plan”, yerli ve bölge dışından gelecek yatırımcılar için de rehber olacaktır.


            Eskişehir’ de, tarıma dayalı sanayinin gelişmesi ile de un ve unlu mamuller, yem sanayi, süt ve süt ürünleri, şeker sanayi, meşrubat sanayi, et ve süt kombineleri gibi işletmelere sahip olacaktır.


             Eskişehir, ekonomik ve sosyal gelişimine, ciddi katkı sağlayacak olan Tarım-Sanayi entegrasyonunda, eğitim, gıda güvenliği ve kalite, AR-GE ve inovasyona, yeteri kadar önem ve destek verilirse, tarım sektöründe, ulusal ve global alanda söz sahibi olacaktır.


             Çünkü tarım ve sanayi sekörleri, birbirine neden sonuç ilişkileri ile bağımlıdır. Tarımını, sanayiye entegre edemeyen, hiçbir ülke ve kentin,  ayakta kalması mümkün değildir. O nedenle de Eskişehir, tarım ürünlerini hammadde olarak kullanıp, değişik işlemlerden geçirerek, nitelik ve niceliklerini iyileştiren sanayiyi sahip olmak zorundadır.


            ESO Başkanımız, Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, bunun bilincindedir. Madenler ve tarıma, dayalı sanayide de kararlıdır. ESO, bu alanda, gerekli imkân, altyapı, işgücü ve teknolojiye de sahiptir.


            Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, tarımı sanayinin, itici gücü yapmak için de ilçelere ziyaretler yapıyor. İlçelerdeki ilgililerle görüşerek, tarım sanayi için de altyapı oluşturuyor. Hedef, tarım ve sanayinin, uyumlu olmasını sağlamak, bir organizasyon ile üretimi artırmak, kaliteyi de yükselterek, ulusal  ve global pazarlarda söz sahibi olmaktır.


            Yeter ki ilde mevcut ziraat odaları, tarımla ilgili kooperetifler ve kurum/kuruluşları en önemlisi de çiftçilerimiz, ESO ile birlik ve beraberlik içinde, hareket etsinler. üzerlerine düşen görevleri de imkânları ölçüsünde yerine getirsinler.


             Sayıın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz..





       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi