4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE TERMİK SANTRAL

Eskişehir’ e, yapılması düşünülen yatırımlar, iyi bir fizibilite çalışması ve değerlendirme yapılmadan, en önemlisi de kent açısından,  ne getirip götüreceği de hesap edilmeden, karar veriliyor. Daha sonra, hatalar anlaşılıyor ama bölge halkı ve yatırımı yapan işletmeler, zarar görüyor. Sonuçta da pek çok sıkıntı ve sorun birlikte yaşanıyor.
Alpu İlçesinde, kurulması düşünülen, Termik Santral, gündemde olmasına rağmen somut tepki gösterilmiyor. Alpu İlçesi’ nin, ne derece doğru bilinmez ama santrale olumlu baktığı da söyleniyor. Hatta Alpu İlçesi termik santrale, tepki göstermediği gibi Termik Santral kurulmadan, Alpu’da, " TEHLİKELİ VE çOK TEHLİKELİ İŞLERDE TERMİK SANTRAL TAMİR BAKIMCILIĞI KURSU" nun açıldığı söyleniyor.
Alpu İlçesi’ ne, kurulması söylenen, " TERMİK SANTRAL" ın, "TARIM ve "YAŞAMA" vereceği zararlara, engel noktasında, nasıl bir yol izleneceği, Eskişehir’deki sivil toplum örgütleri ve ilgililer tarafından bir çalışma yapılmazken, TEMA’  Alpu’ da, kurulması düşünülen, Termik santrale ilgili, değerlendirme toplantısı yaptı.
ülkemizde, düşünülen 80 adet termik santralden birinin de Alpu İlçesine, planlandığı söyleniyor. Oysa Termik Santraller, hidroelektrik santrallerde, üretilen elektriğe göre çok daha pahalı olduğu gibi, yerel, ulusal ve global alanda da, "çEVREYE" büyük zarar veriyor.
Dünyada, termik santrallere karşıdır. Nitekim ABD’de, 2008 yılında, Georgia Devlet Mahkemesi karbondioksit sürümünü artıracağı gerekçesiyle, kömür yakıtlı termik santralin yapımının durdurulmasına, karar vermiştir. Bu karar, çevre gönüllüleri için,  önemli bir zafer niteliği taşımaktadır.
Termik santralleri, "hava kirliliği", "su kirliliği",  toprak kirliliği yanında, canlılar  ve ,  arazi kullanımı üzerindeki  çeşitli sorunlar yaratmaktadır. İklim deşikliği üzerindeki etkileri ise tuzu biberidir. O nedenle de Batılı ülkelerde, termik santraller, arazinin maliyeti, yaratacağı kirlilik, gürültü, iklim değişiklikleri ve estetik kaygılar nedeniyle, nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerleşim yerlerinden, uzağa kurulmuşlardır.
               ülkemizde ise santral için, arazi seçilirken, termik santrallerin çevreye vereceği zarar düşünülmende, kömürün kolayca taşınabileceği ve yeterli miktarda su sağlanabilecek, bir alan olması düşünüldü. Nüfusun kirlilikten etkilenme olasılığı göz ardı edilerek, kömürle çalışan termik santraller, yerleşim yerlerinin, hemen yakınına rahatlıkla kurulabilmişlerdir.
Termik santrallerin, sağlık etkisi yapılan bilimsel araştırmalarla birlikte gözle görülür biçimde ortaya çıkarılmıştır. Termik santrallerin, sağlık etkisi daha çok hava kirliliği nedeniyle, özellikle solunum ve dolaşım sistemlerinde, yol açtıkları rahatsızlıklar ve hastalıklarla ilişkili olarak gündeme getirilmektedir.
Eskişehir, Alpu ilçesin de yapılacağı söylenen, termik santral için, işin başında tepki göstermelidir. çünkü geçmişte, Kaymaz Altın Maden Yatağı ve ABERSAN tarafında  Sivrihisar’ a yapılması düşünülen,  "Sanayi Atıkları Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi Projesi"nde, işin başında yapılan mücadelelerle, arzu edilen sonuca ulaşmıştık.
Alpu Termik Santral kurulmadan, Eskişehir halkında, tepkisini ortaya koymalıdır.
Bu alanda örnek mücadele sergileyen illerimiz var. Bu illerimizden biri de Bartın’dır. Bartın’a bağlı Amasra ilçesinde kurulması onaylanan, termik santralin çED süreci içerisinde, yüklenici firmanın başvurusuna olumlu cevap verilmesinin ardından, Bartın ve Amasra’da vatandaşlar, kararı protesto etmek için, sokağa döküldü. Amasra’ya, termik santral kurulmasını istemeyen, 120 sivil toplum kuruluşundan oluşan, bir platform oluşturuldu..
Vakit varken, Eskişehir’de de, çevre Derneği önderliğinde,  Alpu Termik Santrallinin, kurulmasını istemeyen, kesimlerden oluşan, Eskişehir Platformu, bir an önce oluşturulmalıdır. Bu platform Alpu Termik Santralle ilgili gelişmeleri de yakında takip etmeli, gerektiğinde konferansılar ve çeşitli etkinliklerle, Termik Santrallerin, zararları halka anlatılmalıdır. 
Gerekirse de Eskişehir’ deki, sivil toplum kuruluşlarının, bir araya gelerek oluşturduğu Eskişehir Platformu', Alpu’ da kurulması planlanan, termik santralle ilgili, verilen 'çevresel Etki Değerlendirmesi (çED) Olumlu' kararının, iptali için, yargıya da başvurmalıdır.
çünkü Bursa Tabip Odası çevre Komisyonu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, hazırladığı "Kömürlü Termik Santrallerin Sağlık Etkileri" isimli broşüründe : Termik Santrallerdeki Partikül maddelerin solunması sonucunda, içerisinde astım atakları, akciğer dokusunda hasar, inme, kalp atakları ve erken ölümlerin de bulunduğu çok geniş bir yelpazede, sağlık sorunlarının ortaya çıktığı bilinmektedir
Termik santrallerin oluşturduğu, asit gazlar, cıva ve kükürt dioksit gibi kirleticiler kömürlü termik santral çevresinde yaşayan insanlarda, etkilerini hemen göstermeye başlarlar. Bununla birlikte, dioksinler ve metaller gibi, diğer kirleticiler, kirlilik kaynağından daha uzaklara taşınabilirler.

Bu kirleticilerin ince parçacıkları, havada bir haftadan uzun süre kalabilir ve rüzgârlarla, uzak yerleşim alanlarına taşınabilir. Bu nedenle Termik santrallerden salınan hava kirleticileri, hem santral çevresinde, olan ALPU ve köyleri,  hem de daha uzakta yaşayanların, yani Eskişehir’de, ikametgâh edenlerin,  sağlığı açısından da tehlikelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi