4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİRLİ OLMAK

                           
           Eskişehir’in, düşman işgalinden kurtuluşunun, yıl dönümü olan 2 Eylül, düzenlenen görkemli etkinlikler ile kutlandı. Kurtuluş günü onuruna, herkesi kucaklayan, çok sayıda program gerçekleştirildi.
          Eskişehir, Kurtuluş Savaşı’nın, kilit noktalarından birini oluşturduğundan, savaşta maddi ve manevi olarak çok yıpranmıştı. O nedenle de ATATÜRK, 15 Ocak 1923’ te yaptığı ziyarette, imar konusunda, birçok adım atılmıştır.
          ATATÜRK, halka yönelik yaptığı konuşmada, “Eskişehir i ve  halkını, çok iyi tanırım.  Eskişehir halkı içinde ve yakınında, düşman kuvveti mevcut olduğu ve bizimde elimizde, kuvvet bulunmadığı zaman, çok büyük vatanperverlik ve milliyetperverlik ve azim kahramanlık göstermiştir.” demiştir.
            Yunan işgali ile büyük yıkım yaşayan, eziyet gören kent halkı, TBMM’nin ve Cumhuriyet Hükümetlerinin, aldığı önlemlerle, bu yıkıntılardan, çabucak sıyrılabilmiştir.
            Bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün, yerinde teşhis ve tedbirleriyle ki Atatürk, kente değişik tarihlerde,  kente 22 kez gelmiştir. Eğitim-Kültür, Tarım-Hayvancılık, Ticaret-Sanayi, Basın, Bankacılık, Madencilik vs. alanlarda, önemli sayılacak gelişmeleri gerçekleştirmiştir.
               Bugün,  ekonomik açıdan, kendi kendine yeterli iler arasındadır. Yaşam kalitesi yüksek, dünyaya bütünleşmiş, doğal zenginlikleri ile de dikkat çeken, son yıllarda, sanayi ve belediyecilikte ki başarılı performans ile Eskişehir mutlu yaşayan insanların kentidir.
            Yeterli midir?
             Elbette değildir. Daha yapılması gereken pek çok iş vardır. Eskişehir in, her alanda olduğu gibi, Özellikle de “EKONOMİK “ alanda, başarılı olmak zorundadır. Ekonomik alanda başarılı olmadığı sürece kazanımlarını, kaybetmeye mahkûmdur.
             Nitekim İzmir İktisat Kongresi’ de, Mustafa Kemal ATATÜRK". Siyasi, askeri zaferler, ne kadar büyük olurlarsa olsunlar “EKONOMİK” zaferlerle taçlandırılmamışlarsa, meydana gelen, zaferler devamlı olamaz. Ekonomi demek, her şey demektir. Yaşamak için, mutlu olmak için, insan varlığı için, ne lazımsa onların hepsi demektir. Ziraat demektir, ticaret demektir, çalışma demektir, her şey demektir." demiştir.
            Eskişehirli doğmayan,  ancak Eskişehir’ e, üretime yönelik yatırım yapan, insanımıza iş, aş sağlayan insanlar da Eskişehirlidir. O nedenle de Eskişehir’ de oturan, herkes Eskişehir’ de, üretim yapan şirketlere sahip çıkmalı, ürettikleri malları tercih etmelidir.
                Çünkü Eskişehir’ de, üretilen malları almak, kentte insanımıza, istihdam yaratır. Yerel safi hâsılaya ciddi katkıda bulunur. O nedenle de tüketen, değil üreten Eskişehir, hedef alınmalıdır.        
                Eskişehir’in, ulaştığı seviye asla küçümsenemez. Çünkü Eskişehir’ de, okuma yazama oranı, yok denecek kadar azdır. Ankara, İstanbul ve İzmir, dışında ülkemizde, üç üniversiteye sahip tek ilimizdir.
             Türkiye’de, kişi başına en fazla profesör düşen il konumundadır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında, ülkemizde 6. sıradadır. Kişi başına düşen milli gelir, Türkiye ortalamasının, çok üstündedir.
            ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve EOSB Başkanı Sayın Nadir KÜPELİ,” Birlikte Biz Kazanacağız” sloganı ile ciddi projelerle gündeme geldiler  ekipleri ile birlikte başarılı performans sergiliyorlar.
               Eskişehir  yabacı ve yerli sermaye ile uzay, havacılık, savunma sanayi, bilişim, makine ve otomotiv yabancı sermaye ile birlikte makro projeler, hayata geçirebilecek, hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücüne de sahiptir.
           Eskişehir, kültür ve termal turizmi olmak üzere, doğa turizmi, mağara turizmi hava sporları turizmi, inanç turizmi ve kongre turizmi gibi, alternatif turizm türlerin yanında belediyelerin gerçekleştirdiği turizm imkânları ile önemli bir potansiyele sahiptir.
           Porsuk Çayı’ndaki gondol turları yerli ve yabancı turistlerin gözdesi oldu. Mayıs-Ağustos ayları arasında yaklaşık 47 bin misafir ağırlayan gondollar, Porsuk’ta on binlerce tur yaparak rekora koştu.
               .Ayrıca Eskişehirli olmak, bir ayrıcalıktır. Ancak bu anlatılmaz yaşanır. Bir insan,  "Ben Eskişehir’ de yaşayacağım, Bu şehirde üretip, insanımız iş, aş sağlayacağım,  yerel safi hâsılaya katkıda bulunacağım, Eskişehir’ de, öleceğim, diyorsa, insanın, doğum yeri nere olursa olsun, O gerçek bir Eskişehirlidir…
                Ayrıca Eskişehir için, bir fikir, bir düşünce akımı, bir model, bir iş, bir ürün üretmek, Eskişehirli olmanın ve kendini ifade etmenin, o hazzı yaşamanın da en önemli yoludur…
                Ne mutlu Eskişehirli olanlara ve Eskişehir’ de yaşayanlara…



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi