4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİRSPOR'A SAHİP ÇIKILMALI

    Anadolu’nun, bağrından çıkarak, büyük kulüplerine kafa tutan, yetiştirdiği sporcuları ülke futboluna armağan eden ve coşkulu taraftarları ile her kesimin sevgisini kazanan Eskişehirspor, mali güçlük nedeniyle tarihinin en zorlu yıllarını geçiriyor.


            Oysa Eskişehirspor ülkemizin, ‘kendi kendine yeten’ kulübüydü. Sağlam bir altyapısı vardı, daha önemlisi futbolcu izleme komiteleri çevredeki yıldız adaylarını, Es-Es altyapısına kazandırıyordu.  Fethi-Nihat-Ender üçlüsü de Türkiye’nin değil, Avrupa kupalarında dahi başarılı olmuştu.


             Ayrıca geçmiş yılarda, Eskişehirspor’ a,  Büüyükşehir Belediye Başkanlarımızdan, Rahmetli Selami VARDARve Aydın ARAT, Valilerimizden Sayın Kadir ÇALIŞCI ve Rahmetli Eskişehir Miletvekili ve Maliye Bakanı, Rahmetli  Kemal  UNAKITAN’ ın katkılara hala hafızalardadır.


             Nitekim Valilerimizden, Sayın Kadir Çalışıcı, göreve başladığı günden itibaren, Eskişehirspor’a gösterdiği ilgi, her türü takdirin üstündeydi. Eskişehirspor maçını bir kafede vatandaşlar ile birlikte izlemesi,  galibiyet sevincini, vatandaşlarla birlikte, doyasıya yaşaması ve Süper Lige çıkmanın mutluluğunu, vatandaşlarla birlikte paylaşması, görülmeye değerdi.


                 Maliye Bakanlarından Rahmetli UNAKIDAN’ ın,  Eskişehirspor’a verdiği destekle Eskişehirspor un başarısına, ciddi katkıda bulunmuştu. Hatta Eskişehir’deki,  proğramı bitirdikten sonra,  özel uçakla, İstanbul’a uçması ve Eskişehirspor’un, Boluspor ile oynadığı maça yetişerek, Es-Es’in şampiyonluğunu kutlaması ve kupayı bizzat vermesi ve türbindeki, konuklar arasında, Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’ inde yer alması,  özlenen tablo idi.


           9 Haziran 2021 de yaplan Eskişehirspor olağanüstü kongresinde, aday çıkmadığ için Kongre, 28 Haziran Pazartesi gününe ertelendi. Kongreye kadar da başkanlığını Ali Çelikoğlu’nun yaptığı divan kurulu görevde olacak. Divan Başkanı Ali Çelikoğlu, transferin yapılmammsı durumunda Eskişehirspor’u zor günlerin beklediğini söyledi.
           Genel kurul sonrası, başkan seçilememesi nedeniyle, Divan Kurulu’nu oluşturan Ali Çelikoğlu, Mehmet Şimşek, Fatih Baturaygil, Çetin Arslanboğa, Mehmet Kahya,  yönetimi geçici süreliğine devraldı.. Gerekli süre içerisinde de bir başkan adayı olmaması halinde kulübe kayyum atanması bekleniyor


             Kulübün, tarihinin en kötü günlerini yaşadığına ve kapanma noktasına geldiğine değinen Eskişehirspor taraftar grubu Altes Tribün Lideri Erkan Koca da  “Eskişehirspor oldukça kötü bir durumda. Son 5 yıldır bu kötü durumlarla uğraşıyoruz. Eskişehirspor tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Bu girdaptan çıkmak için, tüm şehrin mücadele etmesi gerekiyor.”dedi.


            Bugüne kadar Eskişehirspor’ la ilgili önlemler ve stratejiler, genellikle de günlük gelişmeler, dikkate alınarak belirlendi. Oysa Eskişehirspor’la ilgili stratejiler, geleceğe yönelik sürekli ve kalıcı olmalıydı. Her gelen yönetimde, bu stratejilere özen göstermeli, daha da geliştirmeliydi.


             Bugüne kadar Eskişehirspor’ un, bu anlamda bir stratejisi olmadı. Alınan kararlar, gelen her yönetim tarafında, ya uygulamadan kaldırıldı, ya da dikkate alınmadı. Yıllardır da Eskişehirspor’ da  çalıştırıcı ve futbolcu bazında başarı beklendi.


           Ayrıca1990’lı yılların başından itibaren,  dünyada futbol kulüpleri sportif organizasyondan, ekonomik bir organizasyona yöneldi. Yeni bir ekonomi oluşturdular. Bu dönemde gelirleri geometrik artan futbol kulüpleri, pastadan daha fazla pay alabilme adına şirketleşmeye ve sermaye piyasalarına açılmaya başladılar. Halka arzlar, kulüpleri çok ortaklı yapılar haline getirdi.


              Eskişehirspor’ da, başarıların süreklilik kazanabilmesi için, dünyadaki Futbol takımlarındaki gelişim ve değişimlerin yakından takip etmedi ve bünyesine  de taşımadı. Aslında bu da yeterli değildi. Çünkü Futbol kulüplerinin, büyüyen aktiflerinin, dengeli ve risk anlayışı gözetilerek, yönetilebilmesi kurumsal yönetimi, zorunlu hale getiriyor.


             Bu nedenlede öncelikle, Eskişehirspor, yeniden yapılandırılmalıdır. Yapılandırma da hedef, yönetim altyapı, parasal ve sporcu bazında olmalıdır.  Külüple hayata geçirilen, stratejiler,  sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde, uygulamada tutulmalıdır.                 


              Eskişehirspor’un, yeniden yapılanmasında, eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri, her icraatında yer alabilecek nitelikte olmalıdır. Ayrıca kulüpte görevli kişi/kişiler, hatta taraftarlar, takım ruhu içinde hareket etmelidir.


              Ayrıca Eskişehirspor, istikrarlı bir takım olmak zorundadır. Çünkü istikrarı sağlayan takım, başarıları tesadüfe bırakmaz. Bugün olduğu gibi, rakiplerinin puan kaybetmesi ile avantajlı konuma gelmesi gibi bir duruma da düşmez..


              Eskişehirspor, Avrupa’da ideal spor kulüplerinin, özellikleri olan,  gönüllü üyelik,  üyelerin çıkarlarına yönelik oryantasyon, demokratik karar verme yapısı,  gönüllü çalışma, özerklik,  kar amacı gütmeyen oryantasyon,  ve dayanışma gibi, unsurları bünyesine hakim kılınmalıdır.


                Eskişehirspor, günümüzde spordaki, değişim sürecine, ayak uydurabilmek için değişmek ve yeniden yapılanmak zorundadır. Bu nedenle de Kulüp ya şirketleşecek, ya da kurumsallaşacaktır. Çünkü Futbolun endüstriyel bir süreç içine girmesiyle birlikte, futbol kulüplerinin, hızla kurumsallaşma ve şirketleşmeye başladıklarını görülüyor..


              Eskişehirspor’la ilgili stratejilerde, çok gecikildiği ve zor durumda olduğu söylenebilir. Ancak bu dönüşü olmayan bir yol değildir. Yeter ki  Eskişehirspor’ un, dünü, bugünü ve yarınki serüvenleri, dünya ve ülkemizdeki futbolla ilgili gelişmeler, tam olarak değerlendirilerek, kararlı adımlar atılsın. Kent olarak da Eskişehirspor’ a sahip çıkılsın..


            Aksi halde, yıllarca, ’Anadolu’nun Yıldızı’ olarak anılan Eskişehirspor’da   borçlar ve yönetim krizi, kulübü kapanmaya götürüyor.


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi