4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİRSPOR'A TAZE KAN

  Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde, tek listeyle gidilen kongrede, delegelerin tamamının oyunu alarak, başkanlığa seçilen, Sayın Mehmet ŞİMŞEK’in, “Göreve talip olmamızın sebebi, Eskişehirspor sevdasıdır. Ben yok, sadece biz varız. Biz başarının değil, renklerin peşinden koşmayı bilen taraftarız. Eskişehirspor’u, karşılıksız seven, tek bir kuruşunu dahi boşa harcatmamaya yemin etmiş, gizli ajandası olmayan, kulübü yeniden düzlüğe çıkartmak için, savaşmaya hazır askerleriz.” sözleri, umut vericidir.


           Ancak günümüzde, ekonomik bir organizasyona dönüşen, spor kulüplerinin, elindeki gücü sportif başarıya aktararak, rekabet gücünü yaratabilmesi için, kendine özgü bir yönetim modelini oluşturması ve bu modelin, kurumsal yönetim anlayışı ile yönetilmesine ihtiyaç bulunmaktadır.


               Bu nedenle de yeni seçilen yönetim, İlk adım olarak Eskişehirspor’ un, yeniden yapılandırılması ve kurumsal yapıya sahip olması için, uzaman kişi/kişilerin ve ilgili Kurum/kuruluşların,  katılımları ile toplantılar yapmalı veya konferans gibi etkinliklerle, Eskişehirspor’u, yeniden yapılandırılma ve kurumsal çalışmaları masya yatırılmalı, tespit edilen stratejiler de uygulamaya alınmalıdır. 


                Eskişehirspo’ a, yeni sporcular kazandırabilmek amacıyla, altyapı sistemini ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bu gerçekleştiği zaman, alt yaş gruplarında, antrenmanlara çıkan ve müsabakalarda, yer alan sporcular, yetenek ve potansiyellerine göre  Ekişehispor’da yer alırlar. Veya altyapıda yetişen sporcuların, daha fazla tecrübe kazanması amacıyla, diğer takımlara kiralanabilirler.


             Nitekim ünlü kulüplerin,  rakipleri karşısında, en büyük avantajı, altyapılarından sürekli olarak yetişen genç yetenekleri, bünyesine dışardan kattığı oyuncularla beraber etkin şekilde kullanabilmesidir.


              Her Eskişehirli, Eskişehirspor’la ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor, sohbetlerde de konu yapıyor. Ancak İzlediğimiz kadarıyla, Eskişehirspor, un, bugünü değerlendiriliyor, Eskişehirspor’ la ilgili önlemler ve stratejiler de genellikle, günlük gelişmeler, dikkate alınarak belirleniyor.


               Oysa Eskişehirspor’la ilgili stratejiler, geçmişi, bugünü ve geleceği değerlendirilerek, tespit edilmeli ve kalıcı olmalıdır. Her gelen yönetimde, bu stratejilere özen göstermeli, daha da geliştirmelidir.


             Bugüne kadar Eskişehirspor’ un, bu anlamda bir stratejisi olmadı. Alınan kararlar, gelen her yönetim tarafında, ya uygulamadan kaldırıldı, ya da dikkate alınmadı. Çalıştırıcı ve futbolcu bazında, başarı beklendi.


               Eskişehirspor’un, yeniden yapılanmasında, eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri, her icraatında yer alabilecek nitelikte olmalıdır. Ayrıca kulüpte, görevli kişi/kişiler, hatta taraftarlar, takım ruhu içinde hareket etmelidir.


               Diğer yandan, 1990’lı yılların başından itibaren futbol kulüpleri sportif organizasyondan, ekonomik bir organizasyona yöneldi. Yeni bir ekonomi oluşturdular. Bu dönemde gelirleri, geometrik artan futbol kulüpleri, pastadan daha fazla pay alabilme adına şirketleşmeye ve sermaye piyasalarına açılmaya başladılar. Halka arzlar, kulüpleri çok ortaklı yapılar haline getirdi.


                 Eskişehirspor’ da, başarıların süreklilik kazanabilmesi için, dünyadaki ve ulusal  bazdaki Futbol takımlarındaki gelişim ve değişimleri, yakından takip edilmeli ve bünyesine  de taşınmalı, kurumsal yönetime de yer verimelidir


         Ayrıca Eskişehirspor’un başarısı, kentteki kurum/kuruluşların performansı ile de eşdeğerdir.  Ekonomisi güçlü bir Eskişehir, Eskişehirspor’ a, daha büyük katkıda bulunur. Başarılarını da sürekli ve kalıcı kılar.


                Eskişehirspor, istikrarlı bir takım olmak zorundadır. Çünkü istikrarı sağlayan takım, başarıları tesadüfe bırakmaz. Bugün olduğu gibi, rakiplerinin, puan kaybetmesi ile avantajlı konuma gelmesi gibi, bir duruma da düşmez.


              Eskişehir’de, Valilik, milletvekilleri, Büyükşehir Belediyesi,  alt belediyeler, belde belediyeleri,  üniversiteler, sanayi / ticaret / esnaf odaları, Spor İl Müdürlüğü, altyapı derneği, medya organları, kentteki profesyonel ve amatör kulüpler,  aktif ve emekli sporcular ve diğer kurum/kuruluşlar ve  Eskişehirspor’ la ilgilenen, ana bileşenlerinin müdahil olmaları, Eskişehrspor’ u başarılı kılacaktır.


             Eskişehirspor, belli bir kesimin değil “KENTİN” takımıdır.  Herkes, “TAKIM RUHU” içinde de hareket etmeli, kentteki tüm kesimlerde, imkânları ölçüsünde katkıda bulunmalıdır. Yönetim de bu katkıları, yerinde kullanmalaıdır.


               Eskişehirspor’ un, başarılı olması için, sürekli ve kalıcı gelir kaynağına ihtiyaç vardır. Valilik, milletvekilleri, Büyükşehir Belediyesi,  alt belediyeler, STK’lar, şirkeler ve diğer tüm kesimler, Eskişehirspor’un, sorunlarının çözümünde ve kaynak bulmada, Eskişehirspor’ la, birlikte hareket etmelidir.           


               Elbette Eskişehirspor’un,  başarısında en büyük pay, vefakâr ve cefakâr taraftarınındır. Türkiye’de, hiçbir kente nasip olmayan bu taraftarla, Eskişehir halkı ne kadar övünse azdır. Ayrıca taraftar, Eskişehirspor’un, başarısının da teminatıdır. 


                Eskişehirspor’ un,  kurumlaşma ve yapılanmada, geç kaldığı söylenebilir. Ancak bu dönüşü olmayan bir yol da değildir. Yeter ki dünün, bugünün ve geleceğin Eskişehirspor’unun, serüvenleri, tam idrak edilebilsin ve o idrak ışığında, kararlı adımlar atılabilsin. Eskişehir’ deki, tüm kesimler de Eskişehirspor’ a, sahip çıksın. İmkânları ölcüsünde ktkıda bulunsunlar.


                Bu sağlandığı takdirde, Eskişehirspor, mutlaka arzu edilen hedeflere ulaşacak ve Eskişehirsporlu taraftarlara da çok güzel günler yaşatacaktır. 


 


 


.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi