4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESO AKADEMİ VE İSTİHDAM

                           
              TÜLOMSAŞ Genel Müdürlerimizden, Sayın Hayri AVCI ile yaptığımız bir sohbette, kaliteli, nitelikle elamana ihtiyaçları olduğunu ve işletmelerin, burs vererek,  istenen ara elamanları kendileri yetiştirmesi gerektiğini, bu alanda kurum/kuruluşlar arası işbirliğinin de şart olduğunu söyledi.           
              O günlerdeki bir yazım da da “  ESO, Milli Eğitim Müdürlüğü, Üniversiteler, şirket ve işletmeler, öneriyi dikkate alır mı bilinmez ama kurum/kuruluş, özellikle de sanayi kuruluşlarımızın yerel, ulusal ve küresel alanda, başarıları için, nitelikli ara elaman, olmazsa olmaz konumdadır.  Ayrıca da nitelikli elaman, ülkelerin, işletmelerin ve şirketlerinde en önemli zenginliğidir.” demiştik. 
           Öğretmen evindeki bir proğramda da Milli Eğitim Bakanlarından, Sayın Prof. Dr. Ziya SELÇUK, "Almanya’da, mesleki ve teknik okulların, yüzde 80’i, özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran, yüzde 4 civarında" dedi.
           Ve nihayet!  
           Eskişehir Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen,  “ESO Akademi” mesleki eğitimi bir fabrika ortamında uygulamalı olarak vererek, işsizlik ve eleman sorununa çözüm sunuyor. 22-35 yaş arasındaki gençler, eğitim durumu ne olursa olsun, ESO Akademi’ye, gelerek burada 6 aylık uygulamalı mesleki eğitimler alacak. Bu 6 ay süresince tüm kursiyerler asgari ücret alacak,sigortası yatacak ve bu eğitimler sonunda, ellerine, sadece bir sertifika verilmeyecek, bu eğitimler, iş garantili olacaktır,
.           Fabrika ortamlarını sahip olan ESO Akademi, toplam yatırım bütçesi 15 Milyon TL’yi aşan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından desteklenen; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü, Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’nün ortak olarak yer aldığı. Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi ESO-AKADEMİ,  ülkemiz, özellikle de Eskişehir’deki sekörlere nitelikle elaman yetiştirecektir.
               Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından,  sanayinin en çok ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli elaman yetiştirilmesi amacıyla kurulan ESO Mesleki Eğitimde, elektrik-elektronik, endüstriyel otomasyon, CNC eğitim, mekanik atölye, robotik ve endüstri 4.0, STEM ve simülasyon gibi, bölümler yer alıyor.
               . ESO Başkanı Sayın Kesikbaş, “ESO Akademi’nin, Eskişehirli gençlerin, özellikle iş arayan ancak bir sebepten henüz meslek sahibi olamayan, kentimiz çocuklarının, buradan alacakları eğitim ile mesleksizlik sorunları ortadan kalkacak. Burada önemli olan projeyi bütün Eskişehir’e anlatalım, bütün gençlerin buraya gelmesi önemli, iş ve aş sahibi yapabilmemiz açısından bu gerekli” dedi.
             ESO Akademi, Eskişehir için de bir zenginliktir. Çünkü geçmişte, ulusların zenginliğinin en önemli göstergesi, doğal kaynaklardı. Zamanla para, makine, fabrika gibi sermaye malları üstün konuma geçti. Bugün ise üretimin, en önemli faktörü, bilgi, beyin gücü ve nitelikli insan kaynağıdır…
             Yine çağımızda, artık sanal şirketler, akıllı işletmeler, öğrenen kuruluşlardan söz ediliyor. Global pazarlarda rekabette, en önemli silahın ise kas gücü değil, beyin gücü olduğu artık her alanda kabul gördü.   
              Ayrıca da yetişmiş iş gücü,  ekonomik başarının temelidir. Artık, bilgili ve becerikli insan gücü, içinde bulunduğumuz, teknoloji ve bilgi çağında, fiziksel sermayenin önüne geçmiştir. Mesleki eğitimin kalitesi, belli standartlara ulaşmadıkça da nitelikli elaman yetiştirmek, çok zor olduğu gibi, iş dünyası da arzu ettiği verimi de alamayacaktır.
              Diğer yandan mevcut sanayimizin,  ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde vasıflı iş gücüne sahip değiliz. İş gücümüz sanayimize, paralel olarak gelişme göstermiyor. Ülkemizde mesleki eğitim veren kurumların, hem sayısı,  hem de kalitesi yetersizdir. Bunların yanında, mevcut olan bu kurumlar gelecek endişesi taşıyan gençlerimiz tarafından yeterince ilgi de görmüyor.
            Nitelikle ara eleman için, ülke ve kent bazında iş gücü planlaması şarttır. Planlama, bir iş ya da etkinliğin gerçekleştirilmesi ile ilgili bütün temel bilgilerin önceden düşünülmesi, öngörülmesi, tasarlanması, düzenlenmesi ve uygulamaya hazır hale getirilmesidir.
             İşgücü planlaması ise doğru sayıda kişiyi doğru zamanda, doğru işlerde, doğru beceri, tecrübe ve yeteneklerle işe almaya yöneliktir. Bu da hangi becerilere ihtiyaç duyulduğunu bilmemizi sağlayan analizleri gerektirir. Çalışanların,  doğru becerilere sahip olduğundan ve doğru işlerde olduğundan emin olunması için, planlamaya ihtiyaç vardır.
              Ayrıca iş gücü planlaması, tek başına yeterli değildir.  İşletmelerle yapılacak işbirliği yanında, mesleki eğitim yapan okullarda, bina, atölye, laboratuarın yeterli alan, ders araç-gereç ve iç donanımlarının üst seviyede eksiksiz bir şekilde olmalıdır. Öğretim elemanları da,  bilgi ve becerileri, yeterli ve ilgili meslek alanında çağın gelişimini takip edip, kendisini devamlı yenileyebilecek nitelikte olmalıdır.
.            Mesleki alanda, istihdam edilecek öğretim elemanlarının, yeterli bilgi ve pratik yönden, ilgili sektör deneyimi olmalı, mesleki konularda,  düzenlenen kongre, sempozyum  kurs ve fuar gibi etkinliklere, sürekli katılımın sağlanarak, yeniliklerin takibi ve kendilerini geliştirebilme imkanları sağlanmalıdır.
             Eskişehir’de, nitelikli ara eleman ve teknik elaman yetiştirebilmek için, kurum/kuruluşlar, özelikle de sanayi ile meslek liseleri ve üniversiteler arasında işbirliği zorunludur. Bu işbirliği gerçekleştirildiği zaman, nitelikli ara elaman ve teknik elaman yetiştirmek, daha kolay olacaktır.
            ESO Akademi,  ülkemizde bir ilk olup, sahip olduğu teknik altyapı ve donanım ile Eskişehir sanayimizin yüzde 60’lık kısmına doğrudan hitap edebilecektir. Yeter ki 22-35 yaş arası işiz insanlarımız, tercih etsin, kentteki tüm kesimlerde, Eso Akademi’ye destek versin…


           








Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi