4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESO SEÇİMİ VE OSB

 OSB’ den, bir sanayicimiz,“.. Organize sanayi Bölgemiz ve Sanayi Odamızla ilgili görüşlerine katılıyoruz. Ancak adaylıklarını açıklayan, ESO adayları hakkında, görüş belirtmemeniz dikkat çekti. Seçimlere, OSB değil, adaylar katılacak.” dedi.


              Adaylıklarını açıklayan, ESO adayları hakkında, görüş belirtmek isterdik Ancak adaylığını açıklayan adayların, hiç birini, yeteri kadar tanımıyoruz. Tanımadığımız kişiler hakkında da görüş belirtmek, uygun olmadığı gibi, etik de olmaz. Ancak adaylığını açıklayan, her aday, OSB’deki sanayicilerimiz, tarafından tanınmaktadır.


               Elbette adaylarla görüşürsek, hem kendilerinin, OSB ve ESO ile görüşlerini ve projelerini, hem de adaylarla ile ilgili, kendi görüşlerimiz, kamuoyu ile paylaşırız.


               öte yandan adayların, kamuoyu ile paylaştığı strateji ve projeleri, geleceğe yöneliktir. Oysa gelecek için, belirlenen stratejilerde, Eskişehir sanayisinin geçmişi değerlendirilerek belirlenmelidir. Yani strateji ve projeler, belirlenirken, sanayimizin, geçmişindeki başarılardan, örnek, yanlışlarından da ibret alınarak gerçekleştirilmelidir .Hayata geçmeyecek, projeler de gündeme getirilmemelidir. çünkü geçmiş yıllarda,  ESO, tarafından gündeme gelen, pek çok proje ve strateji, arzu edilen boyutta hayata geçmedi.


.             Bu projelerden biri de  “BİLİM PARKI” dır.  12 Nisan 1997 tarihinde, Cumhurbaşkanı Rahmetli Süleyman Demirel, tarafından temeli atılmış, 1999 yılına kadar da bitirilmesi hedeflenmişti. 


              Bilim Parkı’nda, “simge anıt”, “TSE” “KOSGEB”, “Girişimci geliştirme Merkezi” “ İleri teknoloji ve AR-GE Bölgesi” , “ Yüksek Okul ve Teknik Okullar Bölgesi”, “Otel”, “Golf Alanı”,”Yeşil Alanlar” ve “Serbest Bölge” yer alacaktı.
            Ayrıca Bilim Parkın’ da, Anadolu üniversitesi bir “Meslek Yüksek Okulu”,Koç Vakfı bir” ” Endüstri Meslek Lisesi” ve Türk Telekom’ da bir “Meslek Lisesi” gerçekleştirecekti.
              Bilim Parkı, sadece Eskişehir’deki girişimciler için değil, İleri teknoloji kullanan, her” SEKTöR” ve “üLKEDEN” firmalara da kullanıma hazır, işyeri sunacaktı. Ancak “Bilim Parkı”, hedeflendiği ve planlandığı şekilde gerçekleştirilemedi.


              Bilim Parkı, niçin planlanan süre içinde ve şekilde bitirilmedi, en iyi ESO yetkilileri bilir. Ancak bitirilmiş olsa idi; Eskişehir teknoloji ve AR-GE çalışmaları açısından, ciddi bir mesafe alacak, hatta teknoloji, üreten ve ihraç eden, kent olacaktı.


          Bilim Parkı gerçekleştirilse, Eskişehir, yeni bilgi, teknoloji üretme ve ürün geliştirme alanında,  ulusal ve global alanlarda, söz sahibi olacak, OSB’ deki şirketlerimizin de rekabet gücü artacaktı. çünkü bilgi güçtür.


          Ayrıca Eskişehir’de, yabancı sermayen ile sıfırdan, yatırım yapabileceği imkânlarda var. ESO yeni yönetimi, bu alanda da gayret göstermelidir.  özellikle de madencilik alanında, ortam sağlanırsa, ildeki madenlerimiz, sanayinin motoru olabilir. çünkü Eskişehir’ de, dünya standardındaki, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Lüle Taşı, toryum, mermer gibi, madenler mevcuttur.


              Bugünde, OSB’ nin, geleceği açısından, çok olumlu gelişmeler var. Bu gelişmelerden, biri de ülke ve Eskişehir açısından, çok önemli olan “ MİLLİ MOTOR PROJESİ” dir. Eskişehir sanayisi, bu projeyi hayata geçirebilecek, imkân ve olanaklara, hatta bilgi birikimine de sahiptir.


            Eskişehir’de, hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. Bu alanda da, makro projeler, hayata geçirilebilir. Bu görevi, TüLOMSAŞ, TUSAŞ, Jet bakım ve Revizyon Atölyeleri ve OSB üstlenebilir.


             OSB’ de, başarıları belirleyecek, en önemli unsurlardan biri de Araştırma ve geliştirmek (Ar-Ge) çalışmalarıdır. ülkemiz ve Eskişehir’ de  Ar-Ge faaliyetlerine tahsis edilen kaynaklar,  daha da önemlisi, araştırıcı sayısı, hem mutlak sayı, hem de uluslar arası düzeyde, üretim yapabilmek bakımından, son derece yetersizdir.


              Raylı Sistemler Kümesinin, TüLOMSAŞ’ da yaptığı toplantıda, RSK’ ın, raylı sistemlerde,  katma değeri yüksek ürünler, üretmede ve   Ar-Ge çalışmalarında ve sektörde, nitelikli ve evrensel düzeyde, bilgili üretecek, doktoralı elaman yetiştirmede kararalı gördük


          ülke ve Eskişehir’ de, kümelenme kavramı, küresel rekabetin, firmalar üzerindeki etkisini giderek artırmasıyla birlikte, ortaya çıkmış ve bu işbirliği metodolojisi gün geçtikçe yaygın hale gelmeye başlamıştır. OSB, ulusal ve global alandaki bu gelişmeleri, yakıdan takip  ederek, havacılık sektöründe ve raylı sistemler sektörlerinde, kümeleme oluşturmuştur. Bu oluşum, önümüzdeki yıllarda, diğer sektörlerde de artarak devam etmelidir.


            OSB ve ESO’ daki her türlü gelişme ve verim, sanayi odasında,. görev alacak, başkan ve ekiple de eşdeğerdir. O nedenle de ESO seçiminde,  duygusallık  ve parti kimliği değil, akıl ve mantık hakim olmalıdır.. çünkü söz konusu olan, OSB ve Eskişehir’dir.     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi