4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESO VE RAYLI SİSTEMLER

   1894’te işletmeye alınan, İstanbul-Bağdat Demiryolu, Eskişehir’in, kaderini değiştiren olaylardan birisi oldu. Dolayısıyla 19’uncu yüzyılın sonları, Eskişehir’in gelişiminde, önemli bir dönüm noktasıdır.


            Eskişehir, Cumhuriyet’in, ilk döneminde, ciddi kamu yatırımları alarak, önemli atılımlar yaptı.  Şeker Fabrikası, demiryolu ile uçak bakım-tamir atölyelerinin kuruluşları ile sanayi alanında, ülkemizin, önde gelen kenti oldu.
               Ayrıca Kamu Kuruluşları sayesinde, Eskişehir, ileri teknoloji ve hassas mekanik konusunda, ülkemizin, hiçbir kenti ile mukayese edilmeyecek kadar, zengin bir altyapıya sahip oldu.


                ESO Başkanı, Sayın Celaletin KESİKBAŞ ve ekibi, görev aldıktan sonra, Eskişehir sanayisi, Cumhuriyetin İlk yıllarındaki, heyacanı yakaladı. Eskişehir sanayisini, ulusal ve global alanda, söz sahibi yapmak içinde ciddi çalışmalar yapılıyor.


          Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, İç ve dış paydaşları ile ulusal ve uluslararası araştırmalar ışığında, bilgi, politika ve sistemler oluşturuyor. Eskişehir’ deki şirketlere yüksek değer katan yenilikçi hizmetler sunarak, sanayi şirketlerimizin, sürdürülebilir rekabet gücü ve yetkinliklerini artırarak, ulusal ve global pazarlarda,  söz sahibi yapmak için de her türlü girişimi de yapıyorlar.


              Nitekim Eskişehir, raylı sistemler alanında Avrupa’nın, en güçlü üreticileri ve araştırma merkezleri ile aynı masada buluşacak ve 2 binden fazla üretici ile bir araya gelecektir. Bu kapsamda, Eskişehir Sanayi Odası (ESO), “Avrupa Demiryolu İşbirliği Girişimi”ne de ortak oldu.


          Avrupa Demiryolu İşbirliği Girişimi, ortak bir strateji amacıyla kurulmuş uluslararası bir platformdur. Raylı sistemler sektöründe, faaliyet gösteren, odalar, kümelenmeler ve üye firmalar arasındaki işbirliğini, artırmak hedefiyle faaliyet göstermektedir.


            ESO Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ, “Gerçekleştirmekte olduğumuz projeler kapsamında, odamız Avrupa’da faaliyet gösteren önemli demiryolu organizasyonları tarafından kurulmuş olan, “Avrupa Demiryolu İşbirliği Girişimine” ortak olmuştur” dedi.


             Ayrıca Raylı sistemler sektörünün, Avrupa’daki en önemli şemsiye kuruluşlarından biri olan organizasyonun, yeni üyesi olarak kabul edilen, Eskişehir Sanayi Odası’nın, platforma, Türkiye’den, kabul edilen ikinci kuruluş olarak kayıtlara geçti,


              Bu konuda da Sayın KESİKBAŞ, “Avrupa Demiryolu İşbirliği Girişimi, ortak bir strateji amacıyla kurulmuş uluslararası bir platformdur. Raylı sistemler sektöründe faaliyet gösteren Odalar, kümelenmeler ve üye firmalar arasındaki işbirliğini artırmak hedefiyle faaliyet göstermektedir” bilgisini de paylaştı.


             Avrupa Demiryolu İşbirliği Girişimi’ne ,üyelikle birlikte, Türkiye’nin Milli Yüksek Hızlı Tren projesi sürecinde, Eskişehir raylı sistemler sanayisinin tanıtımı, prestiji ve yeni iş bağlantıları açısından, önemli avantajlar sağlayacaktır.


            Platformun, demiryolu sektörünün en büyük işbirliği ağı ve Avrupa Birliği tarafından da desteklenen bir yapı olduğundan bahseden, Sayın KESİKBAŞ, “Platformda üreticileri, tedarikçileri, müşterileri ve tedarik zinciri aktörlerini bir araya getirmek amacıyla faaliyetler gerçekleştirilmektedir. Türkiye’den Eskişehir Sanayi Odası’nın katılımıyla 9 ülkeden toplamda 16 üyeye ulaşılmıştır. İki binden fazla üreticiyi ve araştırma enstitüsünü temsil etmektedir. Platform üyeleri raylı sistemler sektöründe 300 binden fazla istihdam yaratmaktadır” dedi.


              Eskişehir, raylı sistemlerde söz sahibi olabilecek imkân ve olanaklara sahiptir.


  Çünkü Eskişehir, hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var.


              Eskişehir raylı sistemler sektöründe, rekabet edebimesi için, Ar-Ge çalışmlarına önem vermek zorundadır. Çünkü dünya ekonomilerini, radikal bir şekilde etkileyen ve şirketleri de acil önlemler almaya zorlayan gelişmelerde,  gelişmiş ülkelerin ve şirketlerinin, en büyük kozlarından biri, Ar-Ge çalışmaları ve harcamaları olmuştur.


       Bugün global pazarlarda, söz sahibi olan çokuluslu  şirketler, Ar-Ge’ ye, büyük paralar ayırıyorlar.Nitekim General Motors, 5.917 milyar dolar,Siemens ,5.322 milyar dolar,IBM, 5.083 milyar dolar,Ford-motor,4.332 milyar dolar Hitachi,3.907 milyar dolar  Ar.Ge çalışmalarına para harcıyorlar.


       Geçmişte 248 büyük şirketin, Ar-Ge departmanı başkanları arasında, yapılan bir ankete etkenliğinin ve verimliliğin, ölçülmesi, geliştirilmesinde. Ar-Ge çalışmalarına, en fazla öncelik tanıdıkları, hedeflerin başında yer almıştı.


              Raylı sistemler sektöründe söz sahibi olmak için, URAYSİM projesi de hayata geçirilmelidir. Çünkü Türkiye Milli Tren projesi, hayata geçirmek için, kolları sıvadı. Üretilecek milli tren, yabancı ülkelerde test ettirilirse, elde edilne bir takım inovasyonlarımız ve teknolojilerimiz, yabancıların eline geçebilir.
            Ayrıca 2017-2019 yılları arasında, dünyadaki raylı sistemler pazar payının 176 Milyar Euro, 2019 ve 2021 yılları arasında ise ortalama 185 milyar Euro olacağı beklenmektedir. Gelecek 10 yıl içinde, dünya genelinde, gerçekleştirilecek olan toplam raylı sistemler yatırımlarının, 2 Trilyon USD olacağı öngörülmektedir.


            Ülkemiz ve Eskişehir, Raylı sistemler pazarından, pay almak istiyorsa, bu alanda Ar-Ge çalışmalarına önceklik vermeli, Eskişehir’ de,  Raylı sistemler sektöri ile  ilgili,  her kesimle de işbirliği yapılmalıdır.


             ESO Başkanı, Sayın KESİKBAŞ,  son aylarda havacılık, raylı sistemler ve otomotiv yan sanayi sektörlerinde, yeni iş görüşmeleri programramları ile Eskişehir sanayisini, uluslararası sektörel platformlarda tanıtıyor. Bu yolla da Eskişehir’ in, yeni yatırım imkanlarını ve ihracat kapasitenin, artırılmayı hedefliyor.


            ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi