4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESOB VE AR-GE

Eskişehir’in, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmesi de bünyesindeki Ar-Ge çalışmaları ve kullandığı ve ürettiği teknoloji ile de orantılı olacaktır. Bu olanağa sahip olmak için de, AR-GE, teknoloji üretimi ve transferi kurumlaştırılmalıdır.
                Ayrıca AR-GE çalışmalarındaki, tüm sorunların çözümü, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ile çözüme ulaştırılabilir., ESO tarafından, yıllar önce gündeme gelen,  bir türlü de bitirilmeyen, “BİLİM PARKI”  planladığı şekilde hayata geçirilseydi. Eskişehir, Ar-Ge, bilim ve teknoloji üretiminde, örnek kent olurdu.
                Öte yandan dünya ekonomilerini, radikal bir şekilde etkileyen ve şirketlerin de acil önlemler almaya zorlayan gelişmelerde, şirketlerinin, en büyük kozlarından biri, Ar-Ge çalışmaları ve harcamaları olmuştur.
                Ülke olarak, Ar-Ge faaliyetlerine ayrılan imkânlar, gelişmiş ülkelerin çok gerisindedir. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından gerçekleştirilen, Ar-Ge Faaliyetleri Araştırması sonuçlarına göre, Türkiye’de, Ar-Ge harcamalarının, GSYİH içindeki payının binde 7 olduğu tespit edildi.
      Oysa Araştırma ve Geliştirme çalışmalarında  dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde yer alan Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Fransa 2020 Ar- Ge yatırımları hedeflerini %3 olarak belirlemiştir. Finlandiya’nın ve Japonya’nın hedefi 2020 yılı için %4 iken, Çin %2,5 hedefini koymuştur. Av¬rupa Birliği 2020 yılı için %3 ortalama Ar-Ge yatı¬rım hedefi belirlemiştir.
          21.yüzyılda, bilimin, doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin arttığı bir gerçektir. Eskişehir’in, bu gelişmelere ayak uydurması ve global pazarlarda rekabet edebilmesi, bünyesindeki kullandığı ve ürettiği teknoloji ile de orantılı olacaktır.
         Eskişehir’de, Ar-Ge, bilim ve teknoloji üretiminde, her kesim de elini taşın altına koymalı,  imkânları ölçüsünde maddi ve manevi fedakârlıkta bulunmalıdır. Çünkü.’AR-GE’siz ilerleme ve büyüme, artık hiçbir sektörde söz konusu olamaz. İster KOBİ olsun,, ister dev sanayi; AR-GE’siz, ayakta kalamadığı gibi, global ve ulusal pazarlarda da söz sahibi olamaz.
     OSB’ deki durgunluğun esas sebebi olarak, yapısal sorunlar yanında, sanayicimizin, hükümet politikaları ve kurlara göre hareket etmesi de önemli bir sebepti. Nitekim yapılan bir araştırma da, Türkiye’deki aile şirketleri, kendilerini, en fazla zorlayacak risklerin başına yüzde 68 ile hükümet politikalarını ve yüzde 46 ile kurları koyuyor
           Ayrıca ABD ve Avrupa’da. AR-GE çalışmaları ise olmazsa olmaz konumdadır. Bizde, AR-GE çalışmaları yok denecek kadar az. Oysa Eskişehir’deki işletmelerin, ulusal ve global pazarlarda, rekabet edebilmesi, bünyelerindeki AR-GE çalışmaları ile eşdeğerdir.
      Nitekim sanayileşmiş ülkelerde, bilimsel araştırmalar ve yeni teknolojiler üretmek için başlatılan dev projelerde, AR-GE çalışmaları, ön planda tutuluyor. Artık bizde de Ar-Ge’ nin, önemi anlaşılmış olacak ki yürürlüğe giren, 5746 sayılı kanunla AR-GE çalışmalarına büyük avantajlar sağlandı.
    Eskiden, Ar-Ge faaliyetlerinin teşviki genellikle,  ODTÜ, Hacettepe, Bilkent gibi üniversitelerde kurulan teknoparklarla sınırlıydı.
       Mevcut yasayla, Ar-Ge merkezi olarak tanımlanan; sermaye şirketleri içinde, ayrı bir birim olarak örgütlenmiş, münhasıran yurt içinde, Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan ve en az 50 Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli birikimi ve yeteneği olan birimler ve  teknoparklar gibi birimlerde, desteklerden yararlanabilecektir.
        Eskişehir Sanayi Odası ve OSB’ deki işletmeler,  AR-GE çalışmalarına,  ivme kazandırmak için, yeni yasanın getirdiği imkânlardan istifade etmelidir. Ar-Ge alanında, getirilen yeni avantajlardan, kent sanayisi pekâlâ yararlanabilir.
         Yasa ile Ar-Ge ve yenilik harcamalarının tamamı, ticari kazancın tespitinde, indirim konusu yapılıyor. Ayrıca bu harcamalar, iktisadi kıymet oluşmaması halinde de doğrudan gider yazılıyor. 500 ve üzeri Ar-Ge personeli istihdam eden merkezlerdeki harcamaların, bir önceki yıla göre artan kısmının da yarısı indiriliyor.                            
         Elbette yasa avantaj getirse de, AR-GE çalışmaları pahalı çalışmalardır. Onun için ESO ve ESOB’ nin,  rehberliğin de,  “SEKTÖREL” ve “ÇATI “ şirketleri kurularak Ar-Ge ile ilgili sorunlar, pekâlâ aşılabilir.
          Eskişehir’ de, AR-GE çalışmalarında, en önemli sorun, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Ancak bu elamanlar,  ESO, EOSB ve şirketler tarafından burs verilerek, pekâlâ hem ülkemiz üniversitelerinde, hem de yurt dışındaki üniversitelerde yetiştirilebilir.                        
            Ayrıca AR-GE çalışmalarındaki tüm sorunların çözümü, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ile çözüme ulaştırılabilir. Aslında, ESO tarafından, yıllar önce gündeme gelen,  “BİLİM PARKI”  bir an önce hayata geçirilse idi, Eskişehir, AR-GE çalışmalarında, ciddi mesafe alınacaktı. Teknoloji, ithal eden değil ihraç eden bir kent. olacaktı.Aslında Eskişehir, bu alanda geç kalmış değildir. Yeter ki Eskişehir’deki iki üniversite,  ESO, EOSB ve işletmeler, AR-GE çalışmalarında,  üzerlerine düşen görev ve fedakârlıkları yerine getirsinler.
         Eskişehir’ in, üretim altyapısı ve yetenekleriyle ülkemizin sayılı kentleri  arasında yer alıyor. Bu nedenle de Ar. Ge.ve teknoloji üretimin de  ciddi hedefleri var. Sanayicilere düşen en büyük görev ise Ar-Ge, tararım, inovasyon ve markalaşma süreçlerimde birlikte hareket etsinler ve caba göstersinler..
          Eskişehir OSB Başkanı, Sayın Nadir Küpeli’ nin “, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ de,  Ar-Ge yapan firma sayımızı ilk etapta 200’e ve Ar-Ge personelini sayımızı da en az 1000-1250 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. En önemlisi ise ET GB’yi ülkemizin, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri içinde, birinci sıraya taşımayı esas hedef olarak belirledik.” sözleri umut vericidir.                  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi