4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESOGÜ VE TARIM KONGRESİ

ESOGÜ Ziraat Fakültesi Dekanlarından, Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN’ un,  gayretleri ile ülkemiz ve Eskişehir, tarımı açısından, büyük önem taşıyan, 1.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, gerçekleştirilmişti.
             . Kongre ve Fuara, 7 Üniversite Rektörü, 27 Ziraat Fakültesi Dekanı, Üniversiteler Arası Kurul, Tarım Komisyonu Başkanı,  YÖK Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜBİTAK Başkanı, Uluslararası ve ulusal alandan, pek çok bilim adamı yanında, üretici birliklerinden, üniversitelere, özel tarım kurumlarından, bakanlık üst yönetimine kadar, geniş bir katılım olmuştu. .
                 Kongrede, bitki besin elementleri ve toprak verimliliği. Bitki yetiştirme ve ıslahında gelişmeler. Bitki ekolojisi ve fizyolojisi. Tarımsal biyoteknoloji,  Çayır-mera ıslahı ve amenajmanı. Endüstriyel bitkiler ve bio-dizel üretimi. Alternatif bitkiler, Bitki korumada gelişmeler. Bitkisel gen kaynakları,  Hasat sonu teknolojileri, Toprak koruma. Gıda Güvenliği., Gıda işleme ve teknolojisi üzerinde çok faydalı sunumlar yapılmıştı.
                Ayrıca kongrede, Sulama yapılarında sayısal modelleme.  Sulama sistemleri.  su yönetimi ve su kullanım stratejileri, Tarımda alternatif enerji kaynakları, Tarım makineleri ve inovasyon, Uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinin tarımda uygulaması, Yapay sinir ağlarının tarımda uygulaması, Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahı, Üreme biyolojisi, Hayvan besleme, Tarım politikaları, Toprak reformu ve arazi toplulaştırma, Tarım sigortaları ele alınmıştı.
               Kongrede, tarımsal krediler ve kooperatifçilik, Tarımsal pazarlama, Ziraat Mühendisliği eğitimi ve akreditasyon Tarımda Avrupa Birliği ilişkileri, Tarımda çevre sorunları ve çevre dostu üretim teknikleri, Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkisi gibi, Türk tarımı açısından çok önemli,  konularda tartışılmıştı.
            1.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı,  Türkiye’nin, sahip olduğu tarım alanları ve yaşadığımız bölgenin iklimi açısından, son derece avantajlı oldu. Çünkü. Petrol, doğal kaynaklar tükenebilir ama verimli topraklar koruma altına alınıp, iyi bakıldığı takdirde, ebediyen sahip olabiliriz.
                  Ayrıca tarım, bir ülke için stratejik öneme sahiptir. Başka üretim kalemlerinde olduğu gibi yeri doldurulamayacak bir sektördür. Bundan dolayı. bir ülke için tarım açısından dışa bağımlılık söz konusu olamaz.
                 O nedenle de Türkiye tarımla ilgili Ar- Ge çalışmalarına hız kazandırmak, tarım teknolojileri ve sorunlarının tartışıldığı kongreler yapmak zorundadır.
                  Tarih boyunca, insanlar ve ülkeler, tarıma özel bir önem verdiler. Asırlardır, tarım,  ekonominin ve ülkenin temelini oluşturdu.  Bu nedenle de tarım bir ülke üretiminde ilk sıraları alır. Her türlü kayıp telefi edilebilir ama kaybedilen tarım alanlarını tekrar kazanmak çok zor olduğu gibi, bazen de imkânsızdır.
                 Türkiye, sahip olduğu, iklim, toprak ve bitki örtüsü ile tarım ürünleri açısından çeşitliliğe sahip bir ülkedir. Bu fiziki koşulların, birbiri ile bağlantılı bir biçimde çalışması sonucu, tarımsal ürünlerin büyük bir kısmı yüksek kalitede yetiştirilebilmektedir     
                 Türk tarımındaki olumsuz gelişmelere bakıp da ümitsiz olunmamalıdır. Çünkü
Türk gıda sektörünün, teknik yeterliliği, yüksek seviyededir. Et ve süt ürünleri hariç tutulursa, gıda sektörümüz, AB ile rekabet gücüne sahiptir.
               Un, yağ ve bisküvide rekabet gücümüz daha da yüksektir. Fındık işleyen sanayimizin karşısında ise AB, rekabet gücüne sahip değildir. Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatı 4,4 milyar $ olup, ülkemiz tarım ürünleri ithalatı ise, 3,4 milyar $ seviyesindedir.          
               Ülkemizin ihracat potansiyeli, bu rakamın üç katından da fazla olup, ulaşılmak istenen ihracat tutarında hedef 10 milyardır.
               1.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, gibi  kongreler   Türk tarımına, verimlilik ve gelir artışı sağlar, Global alanda rekabet gücünü de artırır..
               Ülkenin, toprak ve su zenginliği, güvence altına alınabilir; kuraklık, çölleşme ve buna benzer sorunlara karşı çözümler üretilebilir, arazilerin ıslah edilmesi, sulama sistemlerinin geliştirilmesi ve arazi kullanımına yönelik planlamalar, uygulanılabilecek yöntemler belirlenir,  Büyüme ve verimliliğin sağlanabilmesi için de yeni yöntemler gündeme gelebilir.
              Türkiye, sahip olduğu toprakların verimliliği, su kaynakları, girişimciliği, genç nüfusu, ülke topraklarının stratejik konumuyla tarım sektöründe verimi artırabilir veya tarım konusunda istikrarlı bir büyümeyi de sağlayabilir
          1.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı’ da, devam ettirilmiş olsa
tarım arazileri, insanın akıl ve kas gücü, üretim araçları ve teknolojinin olanakları ile Türk tarımı daha da ivme kazanacaktı.
           . Bu sayede de  hem ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak, hem de Türk tarım ürünleri global pazarlarda rekabet edebilecekti.. Ancak 1.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı’nın devam ettirilmesi için, karar alındığı halde ESOGÜ Ziraat Fakültesi tarafından devam ettirilmedi.
             Neden devam ettirilmedi, bilinmez ama Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, ESOGÜ Ziraat Fakültesi tarafından, bir kez daha değerlendirilmeli, kongre ve fuarın, devan ettirilmesi ve gelenek haline gelmesi  için de gayret   ve caba gösterilmelidir..
             Çünkü nüfusumuzun, beslenmesinin sağlaması, Milli gelire ve istihdama katkı sağlaması, sanayi sektörünün hammadde ihtiyacını karşılaması, Sanayiye sermaye aktarması, İhracata doğrudan ve dolaylı katkıda bulunması, gibi nedenlerden dolayı,  tarım  ekonomimizde vazgeçilmez bir sektördür.
                 Kongre ve Fuarı düzenleyen, Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN ve katılımcıları şükranla anıyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi