4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESO'NUN 2023 VİZYON PROGRAMI

                    
            ESO, Eskişehir, sanayinin gelişmesi için, yapılması gerekenleri ve sanayicilerin beklentilerini belirledi. Eskişehir Sanayisi, 2023 Vizyon Programı Sorunlar-çözümler-Projeksiyon başlıklı raporu, umut vericidir.
             Sayın ESO Başkanı KESİKBAŞ ve ekibi, öncülüğünde, ESO Araştırma Birimi tarafından, üyelerle yapılan, yüz yüze görüşmelerle de onların. Beklentilerini, önerilerini ve sıkıntılarına yönelik, bilgiler toplandı.      
           Diğer taraftan ilgili bakanlıklarla, çatı kuruluşları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile, valilik, milletvekilleri, belediyeler, BEBKA, KOSGEB, İŞKUR, STK'lar ve üniversitelerle, görüşmeler yaparak, Eskişehir’e ilişkin veriler ve bakış açılarını derlendi.
        ESO’ nun, 2023 vizyonu, programında göre, Eskişehir sanayisi, katma değeri yüksek ürünler üretecek.  İhracat ve ihracatçı firma sayısını artıracak. Sanayinin, ihtiyacı olan nitelikli işgücünü temin edecek çalışmalar yapılacak, Ar-Ge faaliyetlerine, önem verilecek, inovasyona dayalı, bir il sanayisinin oluşmasını sağlanacaktır.
         2023 vizyonun sürdürülebilirliği için, Eskişehir’in, ekonomik potansiyelinin belirlenecek, mevcut durum ortaya konacak ve ihtiyaçlar, tespit edilecektir.
          2023 vizyonu için, sanayinin, sorunlarının, en doğru şekilde tespit edilmesi ve bu doğrultuda, çözümler geliştirilmesi amacıyla, Haziran 2018 tarihinden itibaren, mevcut üyelerin, neredeyse tamamı, Oda tarafından birebir, ziyaret edilmiş, yüz yüze görüşmelerler yapılmıştır. Sonuçta da OSB’ deki sorunlar, tesbit edilmiştir.
          ESO’ya göre, Eskişehir’de, havacılık, raylı sistemler, makine-metal, turizm, madencilik ve animasyon sektörlerinde, yatırım ve işletme maliyetleri yüksektir. Bu maliyetler düşürülecektir. çünkü bu sektörlerde, maliyetleri düşüren ülkelerin, rekabet gücü artmaktadır.
              Eskişehi’de,  para, kredi ve fon kaynaklarına erişimde, sıkıntılar yaşanmaktadır. özellikle finansmana erişim ve yatırımlara yönelik sermaye, girdilerindeki kaynak yetersizliği
 ve KDV  alacaklarında, tahsilat sürelerinin uzunluğu, bazı alacakların tahsilinde yaşanan   gecikmeler, alacak prosedürlerindeki bilgi eksikliği ve bürokratik işlemlerin fazlalığı sanayicileri zorlamaktadır.
              Kurlardaki şoklar, ekonomideki kırılgan yapı, üretimdeki girdi maliyetlerindeki yükseliş, yatırım ertelemeler ve bu durumlardan dolayı, oluşan istihdamdaki azalma, minimize edilmelidir. Ayrıca ülkenin ve dünyanın ekonomik ve konjonktürel durumunda yaşanan değişiklikler, Eskişehir’de, bulunan işletmelerin de mali yapılarını ve finansmana erişim olanaklarını olumsuz yönde etkilemektedir.
          Eskişehir’deki, üretici firmaların devletin ilgili, destek ve teşviklerine erişimleri konusunda çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Buna neden olarak da Eskişehir’in, özellikle sosyo-kültürel gelişmişliği gösterilmektedir.
          ESO,  bu sorunların çözümü için, Devlet bankaları başta olmak üzere, KOSGEB gibi kurumların da içerisinde olduğu, bir sistem kurularak, yatırım yapan üretici firmalar için, çok düşük faizli, ya da faizsiz kredi ve işletme sermayesi destekleri sağlanmalıdır.
           özellikle yerli ve milli üretim için çalışmalar yapan, markalaşma için çaba harcayan, ar-ge, inovasyon, patent gibi alanlarda yatırım yapan/ yapmak isteyen firmalara, finansal destek sağlanması ve devlet işlemlerinde, kolaylıklar oluşturulması önerilmektedir.
          Teminat mektuplarında, giderlerin azaltılması ve işletmelerdeki makinaların gayrimenkul ipoteği yerine, teminat olarak kabul edilmesi önerilirken, hükümetin reformist ve üreticiden yana tavrı sürdürülebilir olmalı, özellikle mali disiplin bozulmamalıdır.
              Kur için, mutlaka riskleri önleyecek, dalgalanmalardan koruyacak, sistem sanayicilerle ve bankalarla oluşturulacak, İhracat odaklı destekler, sadece maddi olarak değil eğitim ve danışmalık yoluyla da hayata geçirilmelidir.
             İstidam teşviklerinin, değerlendirmeye alınması, sanayicilerin devletten alacağı KDV iadelerinin bankalar tarafından, teminat olarak kabul edilebilmesi ile ilgili düzenleme yapılması, önerilmektedir.
             İnşaat sektöründe, tamamlanmış ve kullanma izni alınmış olan tüm binaların, KDV iadelerinin ödenmesi yanında, girişim sermayesi fonlarının çeşitlendirilmesi girişimcilerin finansman alternatiflerini arttırılması, bu alanda ilgili kuruluşların yeni girişimcilik fon mekanizmaları geliştirmesi de önerilmektedir
          ESO Başkanı Sayın Celalettin KESİKBAŞ ve ekibinin, icraatını izlerken, çağımızdaki
 Sanayi ile ilgili gerçekleri, sürekli hatırlıyoruz. çünkü icraatlarına, “BEN” değil “BİZ” stratejisi hakimdir. Hedefleri ise katma değeri yüksek ürün üreterek, ihracatta Eskişehir sanayisini, söz sahibi yapmaktır. Proje bazında, çalışmaları ise başarılı olacaklarının teminatıdır. çünkü geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz."PROJE üRETMEK" gerekir.
           ESO’ nun,   Ar-Ge ve tasarım, altyapısını, geliştirilme, nitelikli eleman temini konusunda, yaşanan sorunların çözümü ve şirketlerin ihracat kabiliyetlerinin artırılması ve
 Eskişehir’ in, katma değeri en yüksek ürünlere sahip olmasına ilişkin, sorunların, çözümü üzerindeki hedefleri, umut vericidir.
          Sayın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz…


        

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi