4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ETGB ATAP A.Ş.

    ETGB ATAP A.Ş ile ilgili 26 Haziran 2007 tarihli yazımda, “…Önümüzdeki yıllarda, ATAP A.Ş, çalışmaları ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ nin motoru olacak, Türkiye ve Kentte, sanayi-sonrası anlayış, hızla şekillenecektir. Bilgi toplumu yolunda, ciddi mesafe alınacaktır.” görüşlerimizi kamuoyu ile paylaşmıştık.
             Bugün 1990 yılında, Eskişehir ’de, kurulan, Türkiye’nin, ilk Teknoloji Geliştirme Bölgesi yönetici şirketi olan Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı Anonim Şirketi (ATAP A.Ş.), 77 farklı ülkeden, 355 üyesi bulunan, “Uluslararası Teknoparklar Birliği (IASP)” üyeliğine kabul edildi.
           Yine o yılarda ziyaret ettiğim ATAP A.Ş. Genel Müdürü Sayın Fazıl AYDINMAKİNE’ nin, gayretleri sonucu,  Eskişehir, OSB’de bulunan “Teknoloji Geliştirme Bölgesi”, Türkiye’ nin, bu alanda önde gelen kuruluşlarından bir haline gelmişti.
            Ayrıca Sayın AYDINMAKİNE yönetimindeki ATAP A.Ş,  Eskişehir’ de,  üniversite-sanayi işbirliğini, teknoloji üretimini ve transferini kurumsal yapıya kavuşturmuş, Eskişehir’ in, kalkınmasında da ciddi katkıda bulunmaya başlamıştı.
            Aslında Eskişehir’ de, “AR-Ge” çalışmaları ,“üniversite-sanayi” işbirliği ve teknoloji imkânları ile ilgili gelişmeler, her dönem sohbette, konu oldu. Hatta bu alanda bazı tesislerin temeli bile atıldı. Ancak ATAP A.Ş gibi sonuç alınamadı.
            Nitekim ESO tarafından gerçekleştirilmek istenen,  Bilim Parkının, temeli, 12 Nisan 1997 tarihinde, zamanın Cumhurbaşkanı Rahmetli Süleyman Demirel, tarafından atılmış 1999 yılına kadar da bitirilmesi hedeflenmişti.
             Bilim Parkı’nda “simge anıt”, “TSE” “KOSGEB”, “Girişimci geliştirme Merkezi” “ İleri teknoloji ve AR-GE Bölgesi” , “ Yüksek Okul ve Teknik Okullar Bölgesi”, “Otel”, “Golf Alanı”, “Yeşil Alanlar” ve “Serbest Bölge” yer alacaktı.  Ayrıca Anadolu Üniversitesi bir “Meslek Yüksek Okulu”, Koç Vakfı bir”  ” Endüstri Meslek Lisesi” ve Türk Telekom’ da bir “Meslek Lisesi”  gerçekleştirecekti.
              Bilim Parkı, sadece Eskişehir’deki girişimciler için değil, İleri teknoloji kullanan her sektör ve ülkeden firmalara da kullanıma hazır işyeri sunacaktı. Bilim Parkı”, hedeflendiği şekilde hayata geçirilemedi.
              Öte yandan ESİAD başkanlarından,, Sayın ABACI, ESİAD Başkanı olduğu dönemde, TÜSİBAK da “TÜGİB” çalışmalarını başlatmış ve Sayın Abacı’ nın, gayretleri sonucu da,  Eskişehir’de bu çalışmaları içine alınmıştı.
          . Şayet gerçekleştirilmiş olsa idi;  Eskişehir “ KOBİ “ler açısından çok iyi imkân ve olanaklar yaratılmış olacaktı, Sayın ABACI’ nın, gayretlerine rağmen, TÜSİBAK’ tan kaynaklanan, sebeplerden dolayı gerçekleştirilemedi.
            Eskişehir’in teknoloji kenti olabilmesi için, bu alanlarda, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulamayı gerektirmektedir.
             Böyle bir programda ve çalışmalarda, ilgili taraflar kentteki milli eğitim kurumları, Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversite ve Anadolu Üniversitesi, ülke genelinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin, koordinasyonundan sorumlu olan, TÜBİTAK yanında, kentteki tüm KOBİ’ ler  ve diğer kesimler yer almalıdır.
              Çünkü bilim ve teknoloji sayesinde, Eskişehir,  her alandan ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi olacaktır.
              Ayrıca. Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ nin, önündeki en önemli sorun, AR-GE çalışmalarında, görev alacak olan evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır.
               Bu elamanlar, bölgede faaliyet gösteren şirketler,  ESO, ESOB, şirketler veya ildeki diğer kesimler tarafından burs verilerek, pekâlâ hem ülkemiz üniversitelerinde, hem de yurt dışındaki üniversitelerde yetiştirilebilir.
                21.yüzyılda, bilimin doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin arttığı bir gerçektir. Eskişehir’in, bu gelişmelere ayak uydurması ve global pazarlarda rekabet edebilmesi, bünyesindeki kullandığı ve ürettiği teknoloji ile de orantılı olacaktır.
               ESOB Başkanı Sayın KÜPELİ’ nin, genç yetenekleri keşfetmek için,  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoparktan sonra,  Eskişehir Teknik ü üniversitesin de kurulacak olan teknoparkta da hizmet vereceğini söylemesi umut vericidir.
               Bugün global pazarlarda, söz sahibi çokuluslu  şirketler, Ar-Ge’ ye, büyük paralar ayırıyorlar. Nitekim General Motors, 5.917 milyar dolar, Siemens ,5.322 milyar dolar, IBM, 5.083 milyar dolar,Ford-motor,4.332 milyar dolar Hitachi,3.907 milyar dolar  Ar.Ge çalışmalarına para harcıyorlar.
                Eskişehir’in de ulusal ve global alanlarda, söz sahibi olabilmesi için de,  ATAP A:Ş’ ye sahip çıkılmalı, ilgili tüm kesinlerde imkanları ölçüsünde katkıda bulunmalıdır Eskişehir’ de tüm sektörlerde, AR-GE çalışmaları ivme kazanmalı, teknoloji üretim ve transferi de kurumlaştırılmalıdır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi