4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ETO VE TURİZM

Dünyada ve kentlerde, turizmin öneminin gittikçe artması ve dünyada, döviz ve istihdam açısından, en büyük sektör olma yolundaki gelişimi,  bir çok ülkeyi, bu alanda,  daha yoğun bir faaliyet ortamına sokmaktadır.   
Böylece, ülkeler ve kentler, turizm olanaklarını geniş kitlelere pazarlamak ve mümkün olan, en üst düzeyde, tanıtım pastasında, pay almak içini turizm tanıtımına,  daha fazla kaynak tahsis etmektedir.
Eskişehir’ de, bu pastadan pay alabilir. çünkü  kentimiz,Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi, Seyyit Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi, Şeyh Sücaeddin-i Veli Külliyesi ve Türbesi, Nasrettin Hoca, Şeyh Edebali, Hızır bey  ve daha birçok bilge değerlere sahip olması yanında. Pessinus Antik Kenti; Yazılıkaya Frig Vadisi üzerinde, Anıtlar, Kaya Mezarları ve Antik Kaleler ile her noktasında, birçok arkeolojik, kültürel ve tarihi eserleri barındıran, önemli bir turizm, potansiyeline sahiptir
Ancak Dünya ve ülkemizdeki, turizm ile ilgili bu gelişmelere rağmen, Eskişehir’ de ilgili kurum/kuruluşlar,  belediyeler, yıllardır kentin sahip olduğu, turizm olanaklarını, arzu edilen boyutta pazarlayamadı.
Ve nihayet!
 Eskişehir Ticaret Odası, " Eskişehir Kent Markası ve Turizminin Geliştirilmesi kapsamındaki projeleri ile Eskişehir’ de, bir ilki başarırken, ildeki, Kurum/kuruluşlara, belediyelere, sivil toplum örgütlerine de örnek oldu..
ETO, proje gereği,"Turist Bilgi Noktası" ve "Turist Servisleri"  hizmete sunacaktır. .Bu alanlarda,  ETO Başkanı Güler, " Turistlerin Eskişehir’de, neler yapabileceğine dair, bilgi alacağı ve yönlendirileceği, turist bilgi noktaları açacaktır."dedi
ETO, İlk Turist Bilgi Noktası’nı, Odunpazarı’ nda açatı.  Diğerini ise Eskişehir Garı’nda ve şehir merkezinde planlıyor. Burada turistlere, Eskişehir ile ilgili, konaklamadan,  gezilecek yerlere kadar, her türlü bilgi verilecek. Kitapçıklar dağıtılacak. ücretsiz turist servisleri devreye girecektir.
Ayrıca bu servisler, Gar’dan Odunpazarı’ na; Odunpazarı’ ndan, Gar’a ücretsiz olarak turistleri taşıyacak. Buna ek olarak, yüksek hızlı trenlerde dağıtılmak üzere,  Eskişehir tanıtım kitapçıkları planlıyor.
ETO, trenlerde, Eskişehir’e, yönelik, videoların izletilmesi için, çalışmalar da yapacaktır.. Ayrıca Eskişehir’deki tüm esnaf ve tüccara yönelik, kitapçıklar dağıtılacak. ETO Akademi bünyesinde, eğitimler yapacak, Şehrin, dört bir yanında da turistler için "Hoş geldiniz, ne istersiniz" isimli billboard çalışmaları yapacaktır.
ETO’ nun, Eskişehir turizmi için, planladığı, bir diğer proje de, yıllardır gündemde olan bir türlü de gereçleştirilemeyen, Kongre Turizmi içinde, Resmi kurumlar ve belediyelerin katılımı ile oluşturacağı, Eskişehir Kongre ve Ziyaretçi Bürosudur.
ETO Raylı sistemler ve havacılık kümleri gibi, Turizm Kümelenmesi oluşturma çalışmaları devam ediyor. Turizm dernekleri, belediyelerin ve resmi kurumların,katılımı ile oluşturulacak bu kümelenme sayesinde, Eskişehir turizmine, dair yol haritası hazırlamayı planlıyor.
ETO’ nun, Turizm alanında, düşündüğü projeler,  istenen düzeyde hayata geçer mi önümüzdeki yıllarda görülecektir. Ancak ETO’ nun, turizmle ilgili,  projelerinin düşünülmesi bile bir başarıdır.
Eskişehir’ de, ETO’ nun ilgili projelerinin, gerçekleştirilebilmesi için de kentte turizmi alanında,  "EKİP çALIŞMASI" bir zorunluluktur. Ancak kentte, Sivil toplum  örgütleri ve kurum/kuruluşlar arasında, istenen düzeyde, işbirliği yok. Toplum katılımı ise istenen boyutta değildir.     
ETO gibi,  Eskişehir’deki ilgili kurum/kuruluşlar ve halkımız, kentte sürdürülebilir turizm için elini taşın altına koymalıdır. çünkü Eskişehir, sürdürülebilir Turizm için, doğayı korumak, özellikle de doğa, tarihi ve kültürel yapıyı, birlikte düşünmek ve hayata geçirmek zorundadır.
Diğer yandan,  Eskişehir’ de, her alanda olduğu gibi. İlgiler, turizm alanında, yıllardır,  makro hedefler ve hamasi söylemleri, ile gündemden düşmedi. Hatta turizmle ilgili, çalıştaylar yapıldı ve mastır planları gerçekleştirildi ama turizm alanında, arzu edilen gelişmeler, bir türlü gerçekleşmiyor.
ETO projeleri,  hayata geçerse, Eskişehir’ de, turizm ivme kazanacak, turistler, yalnızca konaklama ile değil,  ulaşımdan iletişime, yeme içmeden,  sokaktaki ufak esnaftan, hediyelik eşya dükkânlarına kadar, yaptıkları harcamalarla, Eskişehir ekonomisine, ciddi katkı sağlayacaktır.

ETO Başkanı, Sayın Metin Güler ve ekibini kutluyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi