4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

FRİG VADİSİ VE JEOPARK

UNESCO, Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nizamettin KAZANCI, Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi üyesi Prof. Dr. Yüksel öRGüN ve Genel Sekreter Yardımcısı ve. Şule üRüN’ den oluşan UTMK heyetiyle, Sivrihisar’da yapılan toplantıda, frig Vadisi’ni de konuştuk.
Heyet üyelerinin, Sivrihisar’da, güdeme getirdiği, “JEOPARK”,  frig vadisinde de gerçekleştirilebilir. Ayrıca “JEOTURİZM” veya sürdürülebilir turizm gibi, çalışmalar, Frig vadisi içinde geçerlidir. çünkü günümüzde, Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir il sınırlarına yayılan, Dağlık Frig ya Bölgesi, derin vadiler tarafından şekillenen, dağlık bir alan olup, kolayca işlenebilen volkanik tüflerden oluşan, bir jeolojik yapıya sahiptir.
 Frig Vadisi, JEOPARK olur mu, Jeoturizm veya sürdürülebilir turizm gerçekleşir mi zaman gösterecektir. Ancak bugüne kadar da frig Vadisi ile ilgili, onlarca toplantı yapıldı, karar alındı. Ancak arzu edilen gelişmeler olmadı. çünkü yapılan bu toplantılarda, bölge halkı yoktu. Frig Vadisi, turizme kazandırılmak isteniyorsa, isteniyor. Mutlaka Frig Vadisi ile ilgili tüm gelişmelerde, bölge halkı ve kültürel değerleri, ön planda olmalıdır.
  Aslında UNESCO Dünya Miras Merkezi tarafından, yapılan değerlendirme sonucunda, Dağlık Frigya Bölgesi’nin, UNESCO Dünya Miras Geçici Listemize kaydedilmesi uygun görüldü. Ancak kalıcı olması için, girişimlere devam edilmelidir
 Ayrıca Frig Vadisi’ deki gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, geleceğini de doğru yönlendirmek için, öncelikle bölgeye has bir  “MASTIR PLAN” a, ihtiyaç vardır. Frig Vadisi, için yapılacak, bir “Mastır Plan”, hem bölge halkı, hem de yerel ve bölge dışından gelecek olan yatırımcı ve turistler için, rehber olacaktır.
Frig Vadisi’nin, canlandırılması ve turizme kazandırılması amacıyla, Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan; Eskişehir - Kütahya - Afyonkarahisar illerini kapsayan,” Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği”nin, Encümen Toplantıları Vali ve Turizm ve Kültür müdürlerinin katlımı ile de toplanıyor. Bu toplantılarda, eylem planları hazırlandı ama arzu edilen gelişmeler, bir türlü gerçekleştirilemedi.
 Frig Vadisi’nde, turizm açısından büyük önem taşıyan yolların, korunması yanında, yeni yolların yapılması gerekir. Ayrıca da Frig Vadisindeki ulaşım, konaklama ve diğer alanlardaki imkânlar, Frig Vadisi yapısı bozulmadan, uluslararası standartlarda olmalıdır. Yerel değerler de bölge ekonomisine ve turizmine kazandırılmalıdır.
Frigya Vadisi’nin, ulusal ve uluslararası alanda, tanıtılması için, çeşitli etkinlikler yanında, tanıtım kampanyaları da düzenlemek şarttır.  Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya illerinde, ayrı veya müştereken Sivil toplum örgütlerinin katılımı ile, frig vadisini de içine alan ,ulusal ve uluslar arası arenaya hitap edecek etkinliklerle, bir festival düzenlenebilir. Bu festivalde, Eskişehir’in, kültürel değerleri de sergilenebilir.
öte yandan Friglerin yaşadığı bölgeler ve özellikle de kültürü, pek çok araştırmacı tarafından incelendi. Ancak yeteri kadar, ilgi görmedikleri gibi, araştırma sonuçlarına da istenen düzeye sahip çıkılmadı. Bu araştırmacılardan, biri de Sayın Nadir Yaz’dır.                


Sayın Yaz, 1999 Mart ayından itibaren, Eskişehir merkez olmak üzere, çorum’dan, Balıkesir’e kadar, 22 ili gezerek, Frig uygarlığının izlerine ulaşmaya çalıştı.  Uygarlığın Batı’dan değil, Asya’dan dünyaya yayıldığının belgelerini, “Bir Rüyadır Anadolu Adlı “ eserle ortaya koydu.  
Frigler’le ilgili,  “Bir Rüyadır Anadolu” adlı araştırma, bugüne kadar bu konuda bir kişinin yaptığı, en kapsamlı çalışmadır. Kitapta, Anadolu’nun geçmişi; Frig Devleti, Friglerin hayatı, sosyal yaşamları, dilleri,  dinleri ve sanatları ve komşuları, detaylı bir biçimle ele alındı. Ancak friğ Vadisi ile ilgili, bu ve benzer çalışmalara, gererken ilgi gösterilmedi.
Frig vadisi ile ilgili çalışmalara, sivil toplum kuruluşlarından, ne de üniversitelerden, özellikle de Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir’ deki ilgili kurum/ kuruluşlardan, yıllarca beklenen duyarlılık gösterilmedi.     
Frig Vadisi, Eskişehir, Kütahya, Afyon arasında kalan, bundan 3000 yıl önce  Frigyalıların kayalara evler, kaleler, anıtlar oyularak kurduğu, kocaman bir medeniyet ve enfes bir coğrafya. Ve bölge de arzu edilen boyutta turist olmadığı için de hala  bakirdir
Yıllar önce de Yazılıkaya’ yı gezerken, bir uzman, "FRİG Vadisi, Kapadokya dan daha güzel, bu güzellikler, niçin turizme kazandırılmıyor, anlamak çok güç" demişti. 
Maalesef ikinci Kapadokya" olarak nitelenen, Frig Vadisi, bugüne kadar, turizme kazandırılamadı.  Oysa Frig Vadisi, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir’ deki ilgili kurum/kuruluşlar ve bölge halkı tarafından, ekip ruhu içinde,  ciddi bir planlama,  tanıtma, altyapı, konaklama tesisleri gibi, benzer yatırımlar yanında, gerçekleştirilecek,”Jeopark”,ve sürdürülebilir, turizmle, ülke ve bölge ekonomisine, ciddi katkıda bulunacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi