4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

FRİG VADİSİ VE TURİZM

                             
              Geçmiş yıllarda, Eskişehir’ e, ziyarette bulunan, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım makineleri Bölüm Başkanlarından,, Sayın Prof Dr. Ediz ULUSOY’ un” Eskişehir’in Turizm açısından önemli zenginlikler sahip olduğunu, özellikle de Yazılıkaya’ da yeterli alt yapı ve sosyal tesis olması halinde, bölge turizm açısından, önemli merkezlerden biri olur.” Sözleri dikkatimizi çekmişti..
           Kültür ve Turizm Bakanlığı da yaklaşık 3 bin yıllık geçmişe sahip Ege ve İç Anadolu bölgelerindeki Afyonkarahisar, Ankara, Eskişehir, Kütahya illerini kapsayan ve 506 kilometrelik parkuruyla Frig Yolu’nun, Türkiye’nin yeni turizm markası olmasını hedefliyordu ama arzu edilen gelişmeler olmadı.
             Eskişehir Valilerinde, Sayın Mehmet Kılıçlar da tarihi Frig Vadisi ve Yazılıkaya Anıtı’nın korunup, yerli ve yabancı ziyaretçilerin rahatça gezebilmesi için hazırlanan projelerin, bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
               Ayrıca Frig Vadisi’nin, canlandırılması ve turizme kazandırılması amacıyla, Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan; Eskişehir Kütahya - Afyonkarahisar illerini kapsayan, Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği’nin Encümen Toplantıları, yıllardır yapılıyor. Ancak bu toplantılar sonucu beklenen gelişmeler olmadı.
             Yıllardır da Eskişehir’de turizm, özellikle de Yazıkaya hakkında çok şey söylendi. Hatta projelerde üretildi. Ancak projeler ve vaatler yeter kadar hayata geçirilemedi
              Oysa Eskişehir il sınırları içinde, çok sayıda FRİG eseri var. Midas kenti (Yazılıkaya) Meros vadisi ve çevresi, Gökcekısık ve çevresi, Zahrem deresi ve çevresi, Pessinus,ve diğerleri, her geçen yıl erozyona uğrayarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.
          FRİG Vadisi’nin, turizme açılabilmesi için, ulaşım yanında konaklama, dinlenme ve benzer tesislerinde, yapılması zorunludur. Öncelikle, bu bölgelerdeki yerel değerlerin turizme kazandırılması veya yerleşim alanlarındaki kültür değerlerinin, bölgenin ekonomisinin motoru olabilmesi için, bilinçli bir tespit, eğitim ve geliştirme çalışması şarttır.
            Ayrıca FRİG vadisinin, fiziki yapısı,. özellikle de FRİG VADİSİ’ nin doğal yapısı korunmalıdır.
             Bu bölgedeki yerleşim alanlarındaki yapılaşma, bölgenin tarihi dokusuna ve frig mimarisine uygun olarak gerçekleştirilmeli, takibi ve denetimi de sürekli hale getirilmelidir.
.          FRİG VADİSİ; doğal güzellikleriyle ve kültürel konumuyla, potansiyel bir turizm cennetidir. Tüm turizm aktivitelerinin, yaşatılabileceği merkez statüsüne de sahiptir.
              Yıllar önce, Yazılıkaya’ yı gezerken, bir uzman, "FRİG Vadisi, Kapadokya dan daha güzel, bu güzellikleri niçin turizme kazandırılmıyor, anlamak çok güç" demişti. Aradan seneler geçmesine ve ilgililer arasında, onlarca toplantı yapılmasına rağmen, Turizme arzu edilen boyutta kazandırılmadı
          Eskişehir’de, “Turizm Mastır Planı” gündeme geldi. Hatta toplantılar yapıldı. Ne gibi kararlar alındı veya önerler yapıldı, bilinmez ama düşünülmesi bile heyecan verici idi. Ancak Bugüne kadardar somut bir gelişme göremedik.
               Eskişehir’in, gerçekçi bir “TURİZM MASTER PLANI” ,hem turizm yatırımcıları, hem de turistler açısından faydalı olacak, . bölgedeki turizmle ilgili girişimleri de doğru yönlendirilecektir.
               Ayrıca turizmle ilgili yapışacak tüm Mastır Planlarda, turizm, doğa, kültür, tarihi doku birlikte düşünülmelidir. Bu unsurlar olmadan turizm olmaz.
             Bugün ülkemizde ve tüm dünyada, doğayı ve kültür değerlerini korumak için, yerel bazda eyleme geçildi. Yörelere özgü, doğa, doğal çevre, tarihi ve kültürel değerler ve ürünler keşfedildi ve turizme kazandırıldı.
             Aslında tüm dünyada sürdürülebilir Turizm akımı, 1992 yılındaki Birleşmiş Milletler Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonrası oluşmuştur. Yerel Gündem, 21’ın ve 2003’teki Birleşmiş Milletler Johannesburg Sürdürebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı’nın, temel konularından biri de, “Doğal Çevre” olmadan turizm olmayacağı tezi idi.
              Ayrıca Eskişehir’ de, Turizmle ilgili karalarda, ildeki doğa, doğal çevreler, kültürel ve tarihi miras Merkez İlçe, ilçeler, beldeler ve kırsal kesim bazında çok iyi değerlendirilmeli ve veriler toplandıktan sonra, tüm yörelere hitap edecek, bir şekilde projeler üretilmelidir.
            Turizm ile ilgili sahaları gezen turistlere kolaylıklar ve hizmetler ile ilgili bilgi iletmek için  de broşürler bastırılmalıdır
            Frig Vadisi, Eskişehir, Kütahya, Afyon arasında kalan, 3000 yıl önce Frigyalıların kayalara evler, kaleler, anıtlar oyularak kurduğu, kocaman bir medeniyet ve enfes bir coğrafyadır. Bu bölge, turizme kazandırılırsa,  ülke ve bölge ekonomisine ciddi katkı  sağlayacaktır. Çünkü Turizm bacasız fabrikadır.






Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi