4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

HAC İBADETİ

                                           
              Umre ve Hac’dan gelen tanıdık insanlarımızı, ziyaretlerde,   kutsal bir görevi yapmanın huzuru içinde görürüz..  Hac ve umre ile ilgili anlatımları  karşısında da, bir kez daha kutsal yerleri anımsarız.. 
           İlk ziyaret ettiğimiz, Hz. Peygamberin, Mekke’den, Medine’ye ziyaret ettiğinde, sahabesi ile birlikte yaptırdığı, MESCİD-İ NEBEVİ”  de, peygamberimizin kabirleri, Ravza-i Mutahara, Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer’ in kabirleri, ,  Suffa asabının eğitim gördüğü mahal, Cibril kapısı, hala hafızamızdadır.
                    CENNETÜL BAKİ kabristanın, sağ tarafında Hz Fatma, Peygamberimizi torunu Hz Hasani- Abidin Cafer-i Sadık, Peygamberimizi amcası Hz. Abbas, Sola doğru, tam kapının karşısında, Rasulullahın kızları, Zeynep, Rukiye Ümmü Gülsüm,  tekrar sola doğru,  Peygamberimizin hanımları ile Resulullah’ ın süt   kardeşi Süfyan, Maliki Mezhebinin,  imamı, İmam Malik, hocası İmamı Nafi, (Hz. Ömer’in oğlu, Abdullah’ın azatlı kölesi, Şeyhül Kura,)  Resulullahın oğlu,  Hz. İbrahim, Sahabenin büyüklerinden, Osman Bin Mâzum,  Abdurrahman bin Avfı Sâd, Ebi Vakkas, gibi 12 bin civarında sahabe bulunmaktadır.
                    CENNETÜL BAKİ ’nin, girişindeki panolarda,  hemen her dilde yazılmış, Allah’ın ve peygamberimizin, şu buyrukları dikkat çekmişti.
                “ Allah Resulu Sallalahu Aleyhi ve selem buyurdu ki’ kabirleri ziyaret etmek, şüphesiz sizlere ahireti hatırlatır.’
                    Allah’ın Resulü, kabristan’a girdiği zaman, kabir ehline selam verir, derdi ki ‘ Bu diyarın Müslüman ve mümin sakinleri, selam sizin üzerinize olsun. Bizde Allah’ın izniyle sizlere kavuşacağız. Allah bizden önce gidenlere ve sonra kalanlara, rahmet etsin.  Allah’tan bizim ve sizin için afiyet dileriz. Allahım, onların ecrinden bizleri mahrum etme. Ve bizleri onlardan sonra, fidneye düşürme.
                   Allah Resulü, kabirlere doğru namaz kılmayı ve üzerlerine oturmayı, yasakladı ve dedi ki ‘ Kabirlerin üzerine oturmayın ve onlara doğru namaz kılmayın’.
                  Allah’ ın Resulü, ölülerden yardım istemeyi, yasaklamıştır.
                  Allahû Teala buyurdu ki,  “ ALLAH’I BIRAKIP DA DUA ETTİKLERİNİZ, SİZE YARDIM ETMEYE MUKTEDİR OLAMAZLAR. ONLAR KENDİLERİNE BİLE YARDIM EDEMEZLER.” buyurmuştur.
                   Allah Resulü buyurdu ki “ İstediğin zaman Allah’tan iste. Yardım düşlediğinde ondan dile.”  buyrukları hala hafızamızdadır.
                   UHUT savaşının yapıldığı yer olan Uhut Dağı,  Cennet Dağlarındandır.  Resulullah “ Uhut bizi sever, bizde Uhut’u severiz” buyurmuştur. Uhut Şehitleri, Seyyüdüş-Şühedâ Hz. Hamza Masûb İbn-i Umeyr Şemmas İbn-i Osman burada yatmaktadır.
                  MESCİT-İ KIBLETEYN, (İki Kıbleli Mescid)  Rivayete göre, peygamberimiz, öğle  veya ikindi namazlarının iki rekatını kıldıktan sonra yüzünü Mescid_i  Haram’ a çevirmiş, Ayet inince,  Kudus Mescid- Aksa’ ya doğru namaz kılarken, Kabe’ye, yani Mescid-İ Haram’ a dönmüştür.  Bu nedenle de bu mescid’ e, “Mescid-i Kıbleteyn” denildi.
                Medine’deki YEDİ MESCİDLER (Mescid-i Seb’ a) Tepe üzerindeki mescid, Hendek Muhaberesi’nin yapıldı yer.
                  MESCİDİ KUBA, Peygamberimiz hicret esnasında, Hz Ebubekir’le birlikte,  13-14 gün sürecek yolculuğu 8 günde gelip, kaldığı yerdir.  Burada 14 gün kalıp, bu mescidi yaptılar. Bu mescid de kılınan iki rekât namaz için, bir Umre sevabı vardır.
                   Nitekim Peygamberimiz, “ Kim evinde iyice temizlenip, abdest alır, öylece Kuba Mescidi’ne gelirde, namaz kılarsa, kendisine Umre sevabı verilir” demiştir.
                   Mescidi Nebevi’ nin çevresinde,  Mescidi Gamame, Mescid-i Hz. Ebu Bekir, Mescidi Hz. Ömer, Mescid-i Hz. Ali, Mescid-i Osman, Mescid-i Bilal-i Habeşi, Osmanlı Tren Garı ve Mescid-i Ambariye mevcuttur.
                  Mekke’ de ise, KÂBE ve MESCİD-İ HARAM dışında,  ziyaret edilecek pek çok yer var.
                    CENNET-İ MUALLA Kabristanı, Peygamberimiz hanımı, Hz. Hatice, Ümmü Habibe, Hz Hatice’ nin iki oğlu, Abdullah ve Kasım, Büyük sahabelerden,  Abdullah İbn-i Zubeyr, Peygamberimizi dedesi, Abdulmuttalip,  amcası Ebu Talip’ in, kabirlerinin bulunduğu yerdir.
                     Mekke’ de Peygamberimizi evi, Cin mescidi, Mescidi Hayf,  Nur ve Sevr mağaraları, Arafat ziyaret edilen yerlerdir. Peygamberimiz, veda hutbesini Cebel-i Rahme’ de İrad etti.
                 Hac, kefen misali bembeyaz giysiler içinde,  ahiretteki mahşeri hatırlatan, aynı kıyafet içinde zengin-fakir, şehirli köylü ayırımını ortadan kaldıran, “ben”liği yıkıp “biz”i öne çıkartır. Evrensel barışa da ciddi katkıda bulunur.
                   İslam’ın, beş temel esasından biri olan hac; İslam’ın ev¬renselliğini, birlik ve beraberliğini, ırk, renk, cinsiyet, dil, ülke ve kültür ayırımı yapmadan, müminlerin kardeşlik ve eşitliğinin, temsil edildiği bir ibadettir.
               

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi