4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

HAN İLÇESİ VE TURİZM

                                


            ESO Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ,  ilçeri ziyaret ederek, Eskişehir in, ilçelerle birlikte, her alanda kalkınmasına ciddi katkıda bulunurken, İlçelerin, doğal, kültürel zenginliklerini de gündeme getirerek, Turiizm ve tarımsal sanayiye de zemin hazırlıyor.


             Sayın KESİKBAŞ, Han İlçesine yaptığı ziyarette,”Bugün günlerden HAN.


Güzel ilçemizi gidin görün. Yazılıkaya ören yerini gezin, doğa yürüyüşünü yapın ve Frig Vadisinin ölümsüz güzelliğini seyredin. Han İlçemizin her sokağından tarih fışkırıyor. Tam bir açık hava müzesi”  paylaşımı ile de Eskişehir’ in, bir bölgesinin tarihi ve doğal zenginliklerini gündeme getirdi.


             Yıllardır da Han İlçesinin de dahil olduğu FRİG Vadisi ve Yazılıkaya çevresindeki, Jeomorfolojik ve jeolojik oluşumları, faunası, florası ve rekreasyon el potansiyeli ile ilginç peyzaj özelliklerinin, turizm açısından bulunmaz bir hazine olduğunu,  köşemizde sürekli kamuoyu paylaştık.


          Yıllar önce, Yazılıkaya’ yı gezerken, bir uzman, "FRİG Vadisi, Kapadokya dan daha güzel, bu güzellikleri niçin turizme kazandırılmıyor, anlamak çok güç" demişti.


           Aradan seneler geçmesine ve ilgililer arasında, onlarca toplantı yapılmasına rağmen, Turizme kazandıramadığı gibi, Bugüne kadar da bir arpa boyu yol gidilemedi.


           Yıllar önce de  Yazılıkaya’ yı gezerken, bir uzman, "FRİG Vadisi, Kapadokya dan daha güzel, bu güzellikleri niçin turizme kazandırılmıyor, anlamak çok güç." tespilerine de tanık olmuştuk.


          Tarih boyunca, antik yol üzerindeki en önemli kavşaklardan biri olan Han İlçesi, Hıristiyanlığın ilk barınağı ve Selçuklu ve Osmanlının mola kentidir. Antik Han, bağlantı yolarında Roma ve Bizans kaya yerleşimlerine sahiptir.


            Ayrıca Han İlçesi sadece yakın çevresinin tarihî ve doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda ilçe merkezindeki Osmanlı Dönemi yapıları ve burada son zamanda yapılan kazılarla ortaya çıkartılan arkeolojik alanları ile tarihî, önemli bir merkezdir.


             Bugüne kadar da Han İlçesi’nde, tamamı kayaya oyulmuş tekli ve oda tipinde 100’den fazla mezar tespit edilmiştir. Mezarlarda ele geçen buluntular, nekropol alanının MS 1. yüzyıldan başlayarak MS 6. yüzyıla kadar yaklaşık 4 yüzyıl süresince kesintisiz olarak kullanıldığını işaret etmektedir.


             Han yer altı yerleşimi doğal kayalıklarda, yer altına oyularak yapılmıştır. Yer altına yapılan kat kat mekânlar ile mekânları birbirine bağlayan koridorlar, en alt seviyede, kuzeyden gelen bir temiz su kanalına bağlanmaktadır.


            Gömü odasının girişi, güneydoğudadır. Yer altına oyularak yapılmış üç odadan oluşmaktadır. Odalarda arcosoliumlu sandukalar bulunmaktadır. Oda duvarının özellikle üst seviyesinde ve tavanda rozet, baklava dilimi, fiyonk, yaprak ve fırıldak motifleri bulunmaktadır. Bu bölgede bilinen tek örnektir


            Ayrıca ilçe merkezinde kolosal gömü taşları bulunmaktadır. Karmaşık bir yapı sergileyen yer altı galerilerinin ve çok sayıdaki tahıl ambarının ne zaman ve ne amaçla yapılmış olduklarına ışık tutabilecek herhangi bir tarihî ve arkeolojik veri tespit edilememiştir.


              Han İlçesi Hüsrev Paşa Camisi. IV. Murat’ın vezirlerinden Hüsrev Paşa tarafından 1631-1638 yılları arasında inşa edilen Menzil Külliyesi’nin en önemli yapısı olan cami, günümüzde sağlam ve kullanıma açıktır. Olasılıkla Bizans dönemine ait bir kilisenin üzerine inşa edilen cami, ters “T” (Zaviyeli) plan tipindedir. Dört yönde yarım kubbelerle desteklenen ortada büyük bir kubbe ile örtülüdür.


               Han Hamamı (Hüsrev Paşa Hamamı) ile birlikte bu cami, Han’da ziyaret edilecek önemli eserlerdendir. Ayrıca Han’a bağlı Ağlarca, Başara ve Yazılıkaya köylerinde, Osmanlı dönemine ait tarihi camiler bulunmaktadır.


          Han İlçesi’nde, iki yıl öğretmen olarak göev yaptım. Türk örf ve adetlerini,.Yörük Türkmen geleneği birlikte yaşadık. .İlçede, kendi yaşam tarzı ve kültürünü oluşturması bakımından yörüklük, toplumsal bir olgu ve kültürdür.


          Frig Vadisi’nin, canlandırılması ve turizme kazandırılması amacıyla, Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan; Eskişehir- Kütahya - Afyonkarahisar illerini kapsayan, Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği’nin Encümen Toplantısı yıllardır yapılıyor.            


           Ancak aradan seneler geçmesine ve ilgililer arasında, onlarca toplantı yapılmasına rağmen, Fring Vadisi, Turizme kazandıramadığı gibi, bugüne kadar da turizmle ilgili somut bir gelişme olmadı.
             Han ilçesi sürdürülebilir ve doğa dostu bir turizm hareketliliği oluşturan doğa ve çadır kamplarına, elverişli bir bölgedir. Doğal ve kültürel değerlerin, turizme entegrasyonu ile doğa dostu turizm uygulamalarının yaygınlaştırılması ve doğaseverlerin, Han ilçesi bölgesini, gözde bir bölge olarak görmesi sağlanmalıdır.


            Han Belediyesine ait yaklaşık, 70 dekar alana lavanta ekti. 21 bin metrekareyi de sanat köyü ve gelen ziyaretçilere, yaşam alanı oluşturmak için ayırdı. Seyir tepesi, satış merkezleri ve konaklama alanları oluşturuyor,


              Han İlçesi ekonomisi, tarım, buğday ve arpa üzerine kurulu olduğu için, halkının daha iyi gelir elde etmesi için, aromatik ve endemik bitkilerin yetiştirilmesi gerekiyor. Ancak Han ilçesi, tarihi, kültürel değerleri ve doğası yanında, lavanta köyü ile de turist çekemeyi hedefliyor.


               BEBKA desteğiyle ilçede,2011-2012 yılları arasında yürütülen “Yöreyi Tanıtan Turistik Ürünlerle Han Kadınının Ekonomiye Kazandırılması” projesinde kapsamında 19 kadına el işi ve hediyelik eşya yapma, eğitimi verilmiş ve bu ürünlerin pazarlanabileceği bir satış yeri açılmıştır.


              Başarılı Prforması ve makro hedeflei dikkat çeken, Han Belediye Başkanı, Sayın Erdal ŞANLI, İlçenin KÜLTÜR” , “EĞİTİM” ,” “EKONOMİ” , “SAĞLIK” ve “TARIM ve “TURİZM”  alanındaki sorunları, hakkına bilgi sahibidir. Bu sorunları, çözebilecek, bilgi, deneyim ve tecrübeye de sahiptir. 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi