4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

İKLİM ŞURASI

 Tüm dünyada, küresel ısınma ve çözümleri ile ilgili çalışmalar, son yıllarda hız kazanmıştır. Ülkemizde de bu alanda ciddi çalışmalardan biri olacak olan, “İklim Şurası”  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı  tarafından, Konya  Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen, geniş katılımlı ile  Bakan Sayın Murat Kurum’un açış konuşması ile başladı.
             209 üniversiteden, iklim elçilerinin Bakan Kurum ile bir araya geleceği Şura’da ünlü sanatçılar, belediye başkanları ve uzmanlarla paneller gerçekleştiriliyor.
              Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen İklim Şurası, 21-25 Şubat 2022 tarihleri arasında iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin görüldüğü şehirlerden biri olan Konya’da gerçekleştiriliyor.
                 Şura;  Türkiye’nin, iklim değişikliği vizyonunu, gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde yeniden ele alarak, “yeşil dönüşüm” anlayışını katılımcı bir şekilde ortaya koymak amacıyla gerçekleştiriliyor.
                İklim Şurası’nda, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda stratejik hedefler belirlenecek, İklim Kanunu başta olmak üzere iklim konusunda geliştirilecek mevzuata katkı sağlanacak, sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum bağlamında temel politikalarla öncelikli eylemleri içeren bir yol haritası oluşturulacak.
               Ayrıca İklim Şurası’nda; “enerji, sanayi ve ulaştırma alanlarında sera gazı azaltımı”, “tarım, atık, binalar ve AKAKDO (Arazi Kullanımı Arazi Kullanım Değişimi Ve Ormancılık) alanlarında sera gazı azatlımı”, “yeşil finansman ve karbon fiyatlama. “iklim değişikliğine uyum”, “yerel yönetimler”, “göç, adil geçiş ve sosyal politikaları”, “bilim ve teknoloji” başlıklarında 7 alanda toplantılar gerçekleştiriliyor.
                İklim Şurası’nda, ayrıca sanatçı ve uzmanların katılımıyla 7 ayrı oturumda söyleşiler ve paneller düzenlenecek; fotoğraflarla iklim değişikliği sergisi ile üç boyutlu iklim tüneli gibi çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecektir.
               Şura’nın, ilk gününde “Paris İklim Anlaşması ve İklim Rejiminde Uluslararası Süreç” ile “Yeşil Politika” panelleri gerçekleştirildi.
                Paris İklim Anlaşması ve İklim Rejiminde Uluslararası Süreç” Panelinde, 26. Taraflar Konferansı (COP26) sonrası iklim değişikliği ile mücadelede atılan küresel adımların değerlendirilmesi, iklim müzakerelerinin geleceği ve Paris Anlaşması’nın, uygulama fazından beklentiler katılımcılar tarafından ele alınacak.
              Gerçekleştirilecek, “Yeşil Politika” panelinde ise iklim değişikliği politikalarının hayata geçirilmesinde parlamenter sürecin rolü, katkısı ve önemi ile uluslararası kuruluşların yeşil politika konularındaki çalışmaları ele alınacak
            . Oturumun moderatörlüğünü BM Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodriguez yapacak. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Konya Milletvekili Selman Özboyacı, UNIDO   Türkiye Temsilcisi Süleyman Yılmaz panelde konuşmacı olarak yer alacaktır.
             Şurada “Uluslararası Finansman” panelinde ise  yeşil finansman kaynakları ve etkin kullanımı, finansman kaynaklarının ve araçlarının çeşitlendirilmesi, finansal sektör ve sürdürülebilirlik konuları ele alınacaktır.
            Şurada, 2053 Hedeflerine Bilim ve Teknoloji ile Ulaşacağız” panelinde Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyonu hedefi ve yeşil kalkınma politikası doğrultusunda iklim değişikliği ile mücadele ve uyuma yönelik çığır açıcı AR-GE ve yenilik temelli çözümlere ilişkin örnekler sunulacaktır.
            Şura’nın, dördüncü gününde, “Yerelde İklim Eyleminin Güçlendirilmesi”, “Yeşil Mutabakat ve Sanayide Dönüşüm” panelleri gerçekleştirilecektir.
            “Yerelde İklim Eyleminin Güçlendirilmesi” panelinde; yerelde iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarının ne şekilde güçlendirilebileceği, idari, mali ve teknik darboğazların neler olduğu, Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında pilot şehirlere özgü tespit edilen sorun alanları, ihtiyaçlar ve muhtemel uyum önerilerinin neler olduğu da konuşulacak.
             “Yeşil Mutabakat ve Sanayide Dönüşüm” panelinde, Avrupa Yeşil Mutabakatının getirdikleri ve yapılması gerekenler, sektörün düşük karbonlu ve katma değeri yüksek üretime geçişi, iklim değişikliği çerçevesinde üretime bakış konuları ele alınacak.
               Dünyada iklim  değişikliğine, başta kömür olmak üzere, fosil yakıtların yakılması, atmosferdeki karbondioksit oranının artmasındaki ana sorumludur. IPCC’ye göre 2004 yılındaki insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının %56’sı fosil yakıt kullanımında ortaya çıkan karbondioksite aittir. Ormansızlaşma da %17’lik bir paya sahiptir.
            Fosil yakıtlar arasında, ana sorumlu olarak "kömür" karşımıza çıkar. Küresel ölçekte birincil enerji talebinin %27’si kömürden sağlanırken, enerji kaynaklı sera gazı emisyonlarının %43’ü kömür kaynaklıdır. Kömürü %36 ile petrol, %20 ile doğalgaz takip eder  Kömür, üretilen bir birim enerji başına doğalgazın 1,7 katı CO2’yi atmosfere salar.
           İklim değişikliğinin, etkisi sıcaklıklardaki artıştan ibaret değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, okyanusların asit oranlarında artış, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altındadır.
              Bilim dünyası, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için ortalama sıcaklıklardaki artışın azami 2°C ile sınırlanması gerektiğini belirtiyor. Bu hedefin tutturulması için atmosferdeki CO2 oranının 450 ppm seviyesini aşmaması gerekiyor.
            Konya’ da, yapılmakta olan İklim Şurasın da iklim değişikliği ile ilgili pek çok konu ele alınacak, iklim değişikliğine neden olan sorunlarının, çözümüne de ciddi katkıda bulunacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi