4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

İYİ BİR DOKTOR OLMAK

                                
          İnsanın, elindeki imkânları ve sahip olduğu bilgleri, içinde bulunduğu toplum hizmetine yönelik vakfetmesi, herkese nasip olmaz. Çünkü bize ulaşan, pek çok güzellik, eser ve müessese, kendilerini ve imkânlarını, yaşam için, vakfeden insanların, caba ve gayretleri yanında fedakârlıkları ile gerçekleşmiştir.       .
           İçinde bulunduğumuz toplumda, acılarımızı, sıkıntılarımızı ve sorunlarımızı,  fedakarlık yapan, sahip olduğu değerleri,  toplumla paylaşan, sevinçli ve mutlu anları da yine  toplum için fedakarlık yapan insanlarımızla aşabiliriz. 
            Halkımızın deyimiyle;“Sıkıntılar paylaşıldıkça azalır, sevinçler paylaşıldıkça çoğalır.” Bütün bunlar insanlarımıza da bir sorumluluk yüklemektedir. Sorumlulukları yerine getirilmesi, elbette belirli bir fedâkârlığı gerektirmektedir.
           Toplum için, her türlü fedakalığı yapan, sahip olduğu değerleri toplumla da paylaşan insanlarımız dün vardı, bugünde var, gelecekte de olacaktır. Bu insanlarımızdan biri de  Eskişehir Şehir Hastanesi  üroloji Uzmanı Sayın Op. Dr. Coşkun KAYA’dır.
           Kendisini,  uzun yıllardır tanırız. İşin ehli bir doktordur.
           Aslında, işinin ehli bir doktor olmak çokta kolay değildir. Çünkü sadece deneyim ve bilgi sahibi olmak yeterli olmaz. İşinin ehli doktor, her şeyi bilen, kendisi çözen kişi hiç değildir. Tam tersine, bildiğini çok iyi bilen, hastaları ile paylaşan,  iyi gözlem yapan, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişidir.
           Sayın Op. Uzm Dr. KAYA kişi, umutsuz hasta da olsa, güven içindedir. Bu hastayı, yarı yarıya tedavidir. Hekimlik, onun için bir yaşam biçimidir. Gerektiğin de az eğlenir, daha çok çalışır., En önemlisi de yaşanılan, yoğun strese, tahammül eder.
           Sayın OpUzm Dr KAYA hastalarina, hastalığın ne olduğunu, nasıl tedavi edileceğini, tedavi ve ameliyat sırasında ve sonrasında neler yaşanabileceğini, iyileşmesi için yaşantısında nelere dikkat etmesi gerektiğini, ayrıntılı ve kişinin anlayabileceği bir dille anlatır.
              Sayin  Opr.Uzm. Dr, KAYA hastalarını tedavide, her türlü tıbbi teknolojiden yararlanıyor. En önemlisi de neyi, nasıl, ne kadar sürede yapacağını, risk ve tehlikelerini, yakın, uzak yan etkilerini, başka seçenekler olup olmadığını, sonuçta nelerin meydana geleceğini, yaşamının bu süreçte nasıl etkileneceğini, tüm ayrıntıları ile anlatıyor.
        Sayın Op. Dr Coşkun KAYA, ile üroloji alanındaki gelişmeleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili sohbet etme fırsatı buluruz. Özellikle de üroloji alanındaki görüşleri, tanı, teşhis ve tedavideki yöntemleri ile dikkat çekti.
           Sayın Ürolog Opr. Dr. Coşkun Kaya, Eskişehir Devlet Hastanesi’ nde,  görevl iken “Mikro Penkütan Nefrolitotomi”yöntemi ile kapalı böbrek ameliyatını, ilk kez gerçekleştirdi. Böylece, hastanede, dünyada uygulanan, “MicroPerc yöntemi” ile böbreklerde, tüm taş tedavi yöntemlerini, uygulanabilir hale getirdi.
                   Bugün de Sayın Uzm. Dr. KAYA “Kronik Prostatit” isimli kitabı ile gündemdedir, Bilimsel gözlem ve halkın dili ile yazılan kitap, büyük beğeni aldı.
                  Ssyın Opr. Dr. Coşkun KAYA,  tarafından kaleme alınan Kronik Prostatit / Bilimsel Gözle, Halkın Diliyle pdf oku isimli 116 sayfadan oluşan kitap; İSTANBUL TIP KİTABEVİ yayınevinin 3/7/2021 tarihinde, kitapcılardaki raflarda yerini almıştır
          Kitap, her insanın ilgisini çekebilecek,  kapaktaki görselin güzelliği ve içerikle uyumludur. Kitapta ele alınan konular,  her erkeğin anlayabileceği, sade ve akıcı bir halk dili anlatılmıştır.  Her hasta içi de yol göstericidir.
             Sayın Opr. Uzm. Dr. KAYA Kitabınn ön sözünde, “Zeki insan bulunduğu ortama en kısa sürede adapte olabilen insanmış. Bulunduğunuz, her zorlu koşulda tüh vah, nasıl yapacağım demeden, nasıl ayakta kalabilirim, diye arayış içine girin. Unutmayın, sizin üzüldüğünüz olaylar başkalarının dertleri yanında incir çekirdeğini bile doldurmaz. O yüzden sürekli halinize şükredin, hiçbir olumsuzluğu gözünüzde büyütmeyin.”sözleri, hasta  olan insanlarımıza moral verecek niteliktedir.
           Sayın Opr. Uzm.Dr. KAYA, bu kitabı yazarken, son 5 yılda yayınlanmış sayısı 150’ye yaklaşan kronik prostatit ile ilgili tüm makaleleri incelemiş, Her bir makaleyi, satır satır bilimsel gözle okuyup,  halkın diliyle de okuyucuya aktarmıştır.
             Sayın Opr. Uzm. Dr. KAYA’ ya göre, Prostat, erkeklerde idrar kesesinin hemen çıkışında, idrar kanalını saran salgı bezidir. Ceviz iriliğinde, bir bezdir. Yaklaşık ağırlığı 10-20 gram arasında değişebilmektedir.
                Yazar, “kitabı okurken, dünyada bu hastalığa yakalanan ve tedavi olamayıp iyileşemeyen tek insanın sen olmadığını ve her yaş grubunda tüm erkeklerin aslında birer kronik prostatit adayı olduğunu unutma. Dünyadaki erkeklerin %25’inin hayatlarının bir döneminde kronik prostatite yakalandıkları saptanmış “diyerek hastaları umutlandırmıştır.
             Kitapta .”Dünyada prostatitler 4 gruba ayrılır: Tip 1 Akut bakteriyel prostatit Tip 2 Kronik bakteriyel prostatit Tip 3 Kronik bakteriyel olmayan prostatit Tip 3a İltihaplı Kronik bakteriyel olmayan prostatit Spermde veya prostatik masajla elde edilen sıvıda lökosit vardır. Tip 3b İltihaplı olmayan kronik bakteriyel olmayan prostatit Spermde veya prostatik masajla elde edilen sıvıda lökosit yoktur. Tip 4 Şikayetsiz seyreden prostatit” olarak belirtiliyor.
            Kitapta, hastalara da tavsiyelerde bulunulmaktadır. Yazar, sonuç kısmında  ise tüm anlattıklarımı özetledi.. Kitabın sonunda ise kronik prostatit tanısında ve tedavinin sonuçlarının takip edilmesinde kullanılan, ölçekleri paylaştı.
         Kitabın, her sayfasında, kronik prostatitle ilgili büyük aydınlanmalar, var.  Tekrar tekrar okunacak bir kitap olarak, kütüphanelerde yerini alalacaktır. Kitap içeriği ile ilgili ne yazsam, eksik kalacaktı. O yüzden de kitabı hekimlik ve prostatla  ile ilgilenen, herkese tavsiye ediyorum.
             Kronik Prostatit kitabı Bilimsel Gözle, Halkın Diliyle yazıllmış olup,  prostatla ilgili her türlü soruna da cevap verebilecek nitelitedir.
             Op. Uzm. Dr. Coşkun KAYA’yı kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi