4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

İZ BIRAKANLAR UNUTULMAZ

   Eskişehir’ de, karşılıksız yardım yapan, hiçbir kişisel faydayı düşünmeden, sadece destek olmayı ve ülkesini ve Eskişehir’in, refahına, küçük, ya da büyük bir katkı sağlamayı amaçlayan insanlarımız, dün vardı, bugünde var; gelecekte de olacaktır.


            Ancak iz bırakan insanlarımızı, gerektiği şekilde motive etmek,  Park ve caddelere isimlerini vermek, hayatlarını kitap haline getirerek, kamuoyu ile paylaşmak, hem iz bırakan insanlarımızı insanlarımızı, onura edecek, sayılarını da artıracak, hem de insanlarımıza, özellikle de çocuk ve gençlerimize, her biri, örnek olacaktır.


            Eskişehir’de, yaşayan, yardım için, zamanını, parasını, zihnini, hayallerini seferber ederek,  iz bırakan insanlarımızı,  tarihin, bir yerine not edip, gelecek kuşaklarımıza, tanıtmalıyız.


             Eskişehir’ de, iz bırakan insanlarımızdan  biri de  hayırsever Rahmetli Süleyman ÇAKIR’ dır. 1889 yılında doğan,  1971 yılında, 82 yaşında vefat eden, Hacı Süleyman ÇAKIR.  Eskişehir, İstanbul, hatta kutsal topraklarda, birçok eser yaptırmıştır. Birçok eserin bakım ve onarımını da üstlenmiştir.


           Rahmetli Hacı Süleyman ÇAKIR “ibadet ağaç altında da yapılır fakat eğitim bina ister” düşüncesini, sözde bırakmayarak, Eskişehir’ e, Süleyman Çakır Kız Öğretmen Okulu, Karapınar Köyü İlkokulu, Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi’ni yaptırdı.


            Ayrıca Eskişehir’ de, Süleyman Çakır Huzurevi, Eski Devlet Hastanes, Carşı Cami,  DDY Hastanesi(Zübeyde Hanım Fizik Tedavi Merekezi) yapımını üstlendi..


             İstanbul Erenköyde, 100 yataklı Verem Savaş Hastanesi, yine İstanbul’da Nuru Osmaniye Medresesi Restorasyonu, Horhor Camii ve Çeşmesinin Restorasyonu yaptıdı.


            Ayrıca Kutsal Topraklarda, Hacılar için, Mekke’de Harem-i Şerif yakınlarında abdest alma yerleri yaptırdı,


          Hacı Süleyman Çakır’ın, hayatta kalan yakını ablasının oğlu olan, 94 yaşındaki Rıfat Çıkıllı da dayısı Süleyman Çakır’ın izinden giderek, Batıkent Beyhan –Rıfat Çıkıllı Anadolu Lisesini yaptırarak eğitme katkı sağlamıştır.


          Yine Eskişehir’in, hayırsever insanlarından olan, Sayın Tayfur BAYAR, da   Rahmetli Süleyman ÇAKIR’ ı, örnek alarak, Eskişehir’ e, bir okul, bir huzur evi kazandırmış,  her alanda yaptığı yardımlarla da dikkat çekiyor.


             18 Haziran 2021 Cuma günü,saar 14.00’de, Tepebaşı Blediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde, Süleyman Çakır Lisesi ve öğretmen okulu  öğretmen, öğrenci ve  velileri, yıllar sonra ilk kez biraraya gelecek, Sayın İbrahim İPEK tarafından yazılan  “SÜLEYMAN ÇAKIR VE LİSESİ”  kitabının, imza günü katılacaklardır..


           Kitaba konu olan, 1958 yılında temeli atılan, Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi, 1960 yılında, kız ortaokulu olarak eğitim ve öğretime başladı. Daha sonrasında karma bir okul haline getirildi. 2015 yılında itibaren de  Hacı Süleyman Çakır’ın vasiyeti gereği, kız lisesine dönüştürüldü. 


              Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi,  ülke genelinde olduğu gibi, proje tabanlı  bir  okuludur.  TÜBİTAK’ta,  Eskişehir içerisinde yine en fazla proje çıkartan okullar arasındadır. Bunun haricinde Erasmus Plus ilede yakından ilgilidir.


          Ayrıca ülkemizde ve Eskişehir’de,  Eğitim-öğıretim çabalarının gerçekleştirilmesinin, en önemli zemini olan okullar, eğitim öğretim faaliyetlerinden başka, yaşanılan dönemin sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel özelliklerini de yansıtırlar.


            Dolayısıyla, geçmişteki eğitim kurumlarının niteliğini ve muhtevasını anlamak, o günlerdeki hazzı tekrar yaşamak için, o günlerde yaşananları hatırlamak, gerekiyor. Bu hatırlatma o dönedeki öğretmen öğrencileri ile birlikte oluyorsa, insan büyük haz veriyor.


             Bu etkinlik, bir kısım Süleyman Çakır Lisesi ve öğretmen okulu,  öğretmen, öğrencileri ve velilerinin, buluşması ile gerçekleştiriliyorsa, yaşananlar bir kez daha hatırlanırken, Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Liseli olmanın onurunu da yaşatacaktır.


             Elbette bu hazzın ve onurun yaşanmasında,  Emekli Öğretmen, Sayın İbrahim İPEK’ in, payı büyüktür. Yazmış olduğu, “SÜLEYMAN ÇAKIR VE LİSESİ” kitabı ile bu gün olduğu gibi,  gelecek kuşaklara da bu hazzı ve onuru yaşatacaktır.


          Sayın İbrahim İPEK, 1932 yılında Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı Sadıkbağı Köyünde doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra, 1945- 1950 yıllarında, Çifteler Köy Enstitüsünde eğitim gördü. 1967- 1978 yılları arasında da  Eskişehir Süleyman Çakır Kız Lisesinde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.


              Ayrıca Sayın İPEK,” Köy Enstitülerinden İmam Hatip Okullarına” kitabı ile gelecek nesillere, önemli bir eser daha bırakıyor. Çünkü COVİD-19 ve açlık korkusuyla, Köy Enstitüleri de dünyanın, yeni umudu oldu. ABD, Hindistan, Venezuela, Kore, gibi, 100’ün üzerinde ülke "Atatürk Modeli" diye tüketimden, üretim toplumuna geçiş için, Köy enstitülerini, örnek alan uygulamalara başladılar.


              Şu bir gerçek ki Köy Enstitülerinden yetişen, Sayın İPEK gibi,  yazar ve şairler, Türk edebiyatında, büyük bir kültür devrimini ve Edebiyatın,  halklaştırmasını gerçekleştirmişlerdir.


             Köy Enstitüleri; bir insanlaşma, toplumsallaşma projesiydi.. Anadolu insanın özgürlüğe-aydınlanmaya yürüyüşünün, en önemlisş de Anadolu topraklarında ulusaldan evrensele yürüyüşün, özgüvenin,  özgün bir eğitim sisteminin adıydı.


              Sayın İPEK’in, yazmış olduğu “SÜLEYMAN ÇAKIR VE LİSESİ” kitabı ve Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi, Hacı Süleyman Çakırların, çoğalmasına vesile olurken,  bünyesinde yetişen çocuklarımıza da yaşamlarında,  gerekli olan, bilgi, beceri, iyi alışkanlık ve davranışları kazandıracaktır.


               Ayrıca aillere ve topluma, yararlı bireyler yetiştirecek, gençlerimize kendi ulusumuzla birlikte, diğer ulusları da sevmeyi öğretecek,  iyi bir yurttaş olmalarını da sağlayacaktır.  Başarıları ile de Hacı Süleyman Çakır  Kız  Anadolu Liseli olmanın da hazzını yaşatacaktır.


              Ne mutlu! bu hazzı yaşayanlara ve yaşatanlara…..


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi