4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

JAPONYA VE EĞİTİM

    Adalet İlkokulu’nda, görevli iken, Japon Halk Bilimcisi Mitsuko Kojima sayesinde, Japonya’ dan  “Takezono Higashi Elementary School” ve “” Kukuzaki  Daiini Shogakko School” adlı   iki kardeş okulumuz oldu. Bu okullar sayesinde,  Japon Eğitim sistemi hakkında, geniş bilgi sahibi olduk.
                Japon okul sistemi, okul öncesi, 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ile ortalama 4 yıl üniversite olmak üzere, dört aşamadan oluşmaktadır. İlkokul ve ortaokulu kapsayan zorunlu öğrenim süresi 9 yıldır. Ülkede, ulusal okullar, kamu okulları ve özel okullar olmak üzere üç tür okul bulunmaktadır.
               Japon eğitimi, Japonya’nın kalkınmasında önemli rol oynamıştır. Japon Eğitim Sistemi’nin, en belirgin özelliği; eğitimle ilgili bütün unsurlar arasında işbirliği sağlaması, yerel yönetimlerin, eğitime dâhil edilmesi ve özel sektör desteğinin alınmasıdır.
                 Japon eğitimde, fırsat eşitliği ve yaparak öğrenme, sistemin temel ilkeleridir. Eğitim sistemi,  bilimsel eleştir, bilgi, bulgu ve gelişmelere açık ve yatkındır. Herkes yeteneğine uygun ve eşit, bir eğitim hakkına sahiptir.
                 Eğitimin de hayat boyunca sürmesi gerektiğine inanırlar. Her Japon’ nun, iyi bir Japon Milliyetçisi olarak yetiştirilmesine de özel gösterirler.
                 Aynı zamanda Japon öğrencilerin akademik başarıları uluslararası standartların çok üzerindedir. Sistemin temel karakteri yüksek okullaşma oranı ve derslere devam “zorunluluğudur”. Önemli bir yere sahip olan özel eğitim kurumları da aynı karakteristik özellikleri taşımaktadır
                Öğrencilerin okul hayatının büyük bir kısmı dolaylı ya da dolaysız olarak ahlaki davranışların ve karakter gelişiminin öğrenilmesi sürecidir. Okul müfredatları Japon toplumunun ve kültürünün temel değerlerinin öğretilmesine adanmıştır
               Öğrenciler tüm dersleri aynı sınıfta alır sadece laboratuvar ve pratik uygulamalar için özel sınıflara giderler. İlkokulda tam gün eğitim yapılır. Sabah 8:30 ‘da ders başlar, 15:50’de biter. Dersler 45 dakikadır.
               İlkokul zorunlu ve parasızdır. İlkokulun amacı, işbirliği ruhunu, bölgesel ve ulusal gelenek bilgisini, uluslararası  anlayış ruhunu, matematik, dil ve bilim yeteneğini,müzik , sanat ve edebiyata olan ilgiyi geliştirmek ve kazandırmaktır
                 Japon okullarında kadrolu bir müstahdem veyahut hizmetli yoktur. Bunun yerine okulun tüm işlerini öğrenciler ve öğretmenler işbirliği içerisinde yapar. Japon okullarında yer paspaslayan öğrenci cam silen öğretmen görmek şaşırtıcı değildir
                 Hatta ve hatta tuvalet temizliğini bile öğrenciler yapar. Bu sebepledir ki öğrenciler okulu temiz tutmaya özen gösterir, nihayetinde kirletseler de temizleyecek olanın kendileri olacağını iyi bilirler.
                  Öğretmenler ve öğrenciler aynı yemeği yemek zorundadır ve bunun için bir yemekhane bulunmaz, öğrenciler öğle yemeklerini kendi sınıflarında kendi sıralarında yer. Öğrenciler tabaklarında yemek bırakmamaya teşvik edilir hepsi ’Temiz Tabak Kulübünün’ doğal üyesidir.
           Japonya ‘da, üniversiteler öğrencilerine rehberlik ederek, akademik disiplin ve geniş bir dünya görüşü kazandırırlar. Japonya da üniversiteler Aynı zamanda “BİRER ARAŞTIRMA MERKEZİ” dir.
                  Resim Dersi, Japonya’da en önemli derstir. Okullarda, “RESİM” dersi olmazsa olmaz konumdadır.
               Çünkü Japon okullarında, “RESİM” ve “YAZI” önemli bir yer tutar. Japon insanının, eğitim düzeyini gösteren önemli bir göstergedir. Öğretmenler, öğrencilerin, yazılarına, yaptıkları resme ve fırça darbelerine bakarak Kişilik, psikolojik ve ruhsal gelişimini izlerler. Kişinin yazısının ve fırça darbelerinin, bir ayna gibi kişisel yapısını yansıttığına da inanırlar
              . Yine Japonya’nın, her alandaki gelişmesinde, Resim Dersi’ inin önemli payı vardır. Hatta resim ve yazı, Japon’da kişilik gelişiminin motoru halindedir.    
                 Diğer gelişmiş, tüm ülkelerde de, “RESİM “  ve ”YAZI”  dersine büyük önem verilir. Dünyada ve Japonya’ da, gerçekler, resim ve yazı dersinin önemi ortada iken, Milli Eğitim Bakanlığı’ nın,  her iki derse, niçin yeteri kadar önem vermiyor bilinmez. , 
             Ülkenizde,  resim dersinin seçmeli olması veya tamamen kaldırılması, ülke ve özellikle de insanımız açısından hiçte olumlu bir karar değildir.
              Çocuklarımız düşlerini, gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve heyecanlarını, “RESİM” ve “FIÇA DARBELERİ”  hatta “RENKLERLE” ile ifade ederler. Kendi kendilerini tanırlar. Gizli güç ve yeteneklerini keşfederler.
             Japonya’ da, okullarda, iş çalışmaları da, en az yazı ve resim kadar önemlidir.  İş derslerinin bilgi ve beceri kazandırması veya başka derslerin ifadesine yaraması bakımından önemi büyük olmakla beraber, öğrencilerin kişilik oluşumunda, iş ahlakı kazanmasında, güzellik duygularının gelişmesinde ve ortaklaşa çalışmaya alışmasında da önemli rolü vardır.
          Her okulda, ders harici atölye çalışmaları vardır. Teorik derslerden sonra atölye çalışmaları teşvik edilir. Bu çalışmalara katılan çocuklara derslerinden geçme ve daha iyi lise veya üniversiteye gitme garantisi sunulur.
             Hatta diğer derslerde, bir kışım bilgileri derinleştirilmesi ve tamamlanması,  bazı problemlerin ifade ve açıklanması, Resim –iş dersleri ile mümkündür.
               Ülkemizde ise resim derslerine gereken değer verilmiyor. Oysa çocuklarımızın, ilk ilgili alanı da resimdir.  Küçük yaşlarda, resim yaparak sorumluluk alırlar. Kendilerine güvenleri artar, yaptıklarından da büyük haz ve keyif alırlar. Yaşama daha da sıkı bağlanır
          Milli Eğitim Bakanlığı, bugüne kadar not verilen ve seçmeli ders olarak da Resim-İş, Beden Eğitimi, Müzik, Tarih, Coğrafya Psikoloji, Sosyoloji Mantık, Sanat Tarihi gibi, dersleri niçin seçmeli ders olarak uygulamaya aldı bilinmez.
               Oysa bu derslerin tamamı, insanımızın ruh sağlığı, düşlerini gerçekleştirme,  mantıklı düşünme, aklını kullanma, yaratıcı ve üretken olması açısından,  olmazsa olmaz konumdadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi