4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KADINLAR HER ALANDA BAŞARILI

Tarihde, türk toplumunda erkek konumu eşitti. Nitekim geçmişte, Devlet yönetiminde, Hakan ile Hatun’un, ortak karar verdikleri biliniyor. Bir yazılı emre yalnızca, "Hakan emrediyor ki" sözleriyle başlamak, o emre boyun eğmemek için geçerli bir nedendi.
          Yazılı emirde, "Hakan ve Hatun emrediyor ki" ifadesi ise  buyruğungeçerli olduğunu gösteriyordu. Hakan, tek başına bir elçiyi kabul etmiyordu. Şölenlerde, kurultaylarda, ibadetlerde, ayinlerde savaş ve barış meclislerinde, Hakan ve Hatun birlikte yer alıyorlardı.
          Bugün Türk kadının, her alanda olduğu gibi, siyasi alanda da, tarihteki bu konumdan çok uzaktır.
              Ayrıca Büyük Önder ATATÜRK, “İnsan topluluğu, kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselebilsin? ‘‘Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” demiştir
             Avrupalı kadınlar, siyasi haklarını Türk kadınından  daha geç elde etmelerine rağmen, meclislerinde daha fazla sayı ile temsil ediliyorlar. Kadın milletvekillerinin sayısı, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılı olarak zaman içerisinde artış göstermiştir.
                  Dünya Parlemontalarındaki kadın milletvekillerinin oranı 1945 te %3 iken,2004 te bu oran %13 düzeylerine yükselmiştir, Nitekim İsveç’ te bu oran yüzde 40.4, Norveç’ de yüzde 36.6, Danimarka’da, yüze 33.71, milletvekili var. Türkiye’ de bu oran çok düşüktür. Her geçen yıl da düşüyor.
                   Oysa geçmiş yıllarda araştırma şirketi KONDA’ nın,  36 ilde 5 bin 434 kişiyle hanelerinde ve yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen "Siyasette Kadın Temsili Araştırması"nda, seçmenin, kadınların siyaset yapmasını istediğini, ailesinden bir kadının, karısının, annesinin, kızının veya kız kardeşinin siyasete girmesini desteklediği sonucu çıktı
                   KONDA’ nın, yaptığı araştırmanın önemli sonuçlarından birisi olarak, toplumun yüzde 86’sının, “kadınlar hayatın her alanında;  erkeklerle eşit fırsatlara sahip olmalıdır” fikrini taşımasını gösterdi.
                  Yine araştırmada,  toplum, genel olarak kadınların siyasete katılımını desteklediğini görüldü., Büyükbir çoğunluk fırsat eşitliğine inanırken, yine çok önemli bir çoğunluk da siyasal işlerde, kadın veya erkek olmanın fark etmediğini de belirlendi.
               Türk halkı, özelliklede Türk kadını, artık kendine ve diğer kadınlara güvenmelidir. Çünkü Türk kadının, ne batılı, ne de doğulu hemcinslerinde farkı yoktur. Kadınlar, iş yaşamının, her kademesinde aktif olarak çalışıyorlar. Her sektörde başarılı performans sergiliyorlar.
               Kadınlar, başarılı olmak için, erkeklerin kurallarına göre oynamak veya ‘erkek gibi kadın’ olmak gerekmediğini de biliyorlar. Bugünün başarılı kadınları, kendisi gibi olmaya karar veriyor. Başkalarının kuralları ile değil, kendi kuralları ile de sahneye çıkıyorlar.
             Türk kadını, her aldan görev almalıdır. Çünkü Türk kadını oldukça donanımlı, hazırlıklı; bilinçli ve kadın olarak her göreve taliptir. Yaşadıklarını ve yaşananları sorgulayarak ve bunlardan ders çıkartarak,  her göreve  taliptirler
            . Bu kadınlarımızdan biri de Eskişehir Terziler Odası adayı, Sayın Ebru SEVİM’dir. Kensini Eskişehir Tuhafiyeciler Odasın ziyarette tanıdık.
                  Konuşmasında sürekli “BİZ” kelimesini kullanması, dikkat çekmişti. Bu tavrı ille çağımızın başarı için olmazsa olmaz kavramlarından olan, “Ortak Akıl”,”Ortak Payda” , “ Toplum ve Takım Ruhu” gibi, kavramlara önem verdiğinin de bir göstergesiydi.
             Ayrıca Sayın Ebru SEVİM, sade, duru, pak konuşması ile moral vericiydi. Dayanışmacı, bir ruha da sahip olarak gördük. Sohbete katılanlara karşı davranışı, güler yüzü,  iletişimi, örnek teşkil edecek niteliktedir.
           Sayın SEVİM, bir yöneticide sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme ve denetleme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme gibi, meziyetlere de sahip olduğunu gördük.
           Sayın SEVİM,  tüm terzi esnafın aileleriyle birlikte, katılıp kaynaşabileceği, organizasyonlar, kermesler, geziler düzenleyip, hem oda adına gelir sağlamayı, hem de birlik beraberliğe katkıda bulunmak istiyor. .
              Yiine Sayın Ebru SEVİM’in,  İleriki zamanlarda oda bütçesi elverdiği sürece meslektaşlarına, eğitici ve öğretici kurslar açma, öğrencilere, terzilik mesleğini özendirmek adına etkinlikler düzenleme hedefleri ise terzilik mesleğinin geleceği açısından umut vericidir
               Sayın SEVİM’ in, “Biz birer aileyiz” sloganı ve “ İyi günlerinde, kötü günlerinde hep üyelerin yanında olacağız”  vaadi, başarılı olacaklarının da bir teminatıdır. Çünkü birlikten kuvvet doğar
                 Sayın Ebru SEVİM’ i kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi