4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KENTİN GELECEĞİNİ DÜŞÜNMEK

                           
          Eskişehir Valisi, Sayın Erol AYYIDIZ, İstikbal Gazetesi’ni, ziyaret ederek, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özellikle de kentin, çok önemli ekonomik kaynakları bulunduğunu ve bunların, şehir adına en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgusu önemli bir tespitti.
           Sayın AYYILDIZ’ ın, bu tespiti ilgililer tarafından dikkete alınır mı biklinmez ama Eskişehir, Doğal kaynaklar açısından, ülkemizin, en zengin kentlerinden biridir. Bu zenginlik, sanayi ve ekonominin motoru haline getirilise, kent her alanda ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olabilir.
            Sayın AYYILDIZ, göreve başlaken de yapığı açıklamaları ile de dikkat çekmiş ve   övgü de almıştı.  Özellikle de  “Ben,  futbol oynayan birisiyim. Amacımız, en kısa zamanda Eskişehirspor’,  süper ligde görmek. Bize bu konuda ne düşüyorsa, samimiyetle bu yükün altına girer ve gücümüzün son damlasına kadar bunu kullanırız “ sözleri ile de Eskişehirspor taraftarlarına moral vermiş, umut da olmuştu.
          Yine   Sayın AYYILDIZ, göreve başlarken,    “Yunus Emre, Seyyid Battal Gazi, Şücâeddin Velî gibi, gönül erlerinin mayaladığı ve Türklerin Anadolu’ya, geldikten sonra Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı topraklar olması hasebiyle.  Kuruluşun ve Kara ve demir yollarında merkezi bir konumda bulunması ve bu yönüyle,  Kurtuluş Savaşı’mızın,  önemli direnme noktalarından biri olması sebebiyle, milli mücadele şehridir.”    sözleri ile de her Eskişehirliyi, gurulandırmıştı.
            Sayın AYYILDIZ, Eskişehirle ilgili tespit, düşünce  ve önerileri ile bir Eskişehirli olduğunu da göstermiştir. Çünkü Eskişehirli olmak, Eskişehir’de, doğmak değildir. Bir insan, Eskişehir için, bir fikir, bir düşünce akımı, bir model, bir iş, bir ürün üretmek, her alanda, Eskişehir’ i, başarıyla temsil etmek, Eskişehirli olmanın ve kendini ifade etmenin, o hazzı yaşamanın da en önemli yoludur.
           Ayrıca İstikbal Gazetesi’ni ziyarette, Eskişehir’in metropol olacak kadar potansiyele sahip bir şehir olduğunu da söyleyen Sayın AYYILDIZ; “Burada sıkıntı sadece Eskişehirlilerin, yaşadığı şehrin büyük bir şehir olduğunun farkına varamaması. Eğer büyük bir kentte yaşandığı anlaşılırsa, meseleler, bu şehre küçük gelir. Yok, eğer yaşadığınız yerin, büyük şehir olduğunun farkına varılmazsa, bu sefer de küçük meseleler büyük gelir. Bu nedenle, önce Eskişehirliler, yaşadıkları şehrin büyüklüğünü kavramalı. Daha sonra da buna göre adım atıp, meseleleri de buna göre çözmeli” götüşleri de önemli tespitlerdir.
           Çünkü Eskişehirliler, yaşadıkları şehrin büyüklüğünü kavramazsa, şehrin geleceği hakkında sağlıklı düşünemez ve kararlar da alamazlar. Nitekim  Eskişehir’ de, geçmiş yıllarda da, mücavir alanların dar tutulması nedeniyle, kenar mahallerin, büyük bir bölümü, kendi halinde gelişti. Bu ihmal, bugün belediyeleri sıkıntıya soktu.       
          Eskişehir’ in, geleceği düşünülerek, mücavir alanlar, geniş tutulup, bu mahallerin imar planları da gerçekleştirilmiş olsa idi. kent daha sağlıklı gelişecek, Bu gün arzu edilmeyen, tablo ve görüntü, daha çağdaş olacak, belediyelere de sorun yaratmayacaktı.
         Yine gelecek düşünülmediğinden, Eskişehir’de, yanlış kentleşme sonucu, ülkemizin en verimli ovasını yok edildi.  Hiç olmazsa elde kalan tarım alanları, mutlaka korumalı ve tarım ürünlerinin, sanayinin motoru olması için de projeler üreterek, hayata geçirmelidir. Özellikle de Organik tarım, teşvik edilmeli, bu alanda her türlü destek de verilmelidir.
              Eskişehir’de, tarımsal araziler, mutlak tarımsal sit olarak belirlenmeli, arazi veya toprak koruma meclisleri oluşturulmalı, alan veya arazi kullanımında ÇED yönetmeliği hükümleri, mutlaka uygulanmalıdır. En önemlisi de tarım alanlarının, amaç dışı kullananlara,  ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.
             Ziyarette,  Eskişehir’in ticari hayatına da dikkat çeken, Vali Sayın Erol Ayyıldız, kentin çok önemli ekonomik kaynakları bulunduğunu ve bunların şehir adına, en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi..
           Sayın AYYILDIZ’ ın tespit ettiği gibi, Eskişehir’de, önemli ekonomik kaynaklar var.
           Eskişehir,  dünya standardındaki, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı(Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlera sahiptir
             Ayrıca Eskişehir’in, 1.365.248 ha. Yüzölçümünde, 582.500 ha alan, yani ili yüzölçümünün %42.7’si, tarım arazisidir.   Eskişehir’de, sulanabilir tarım arazisi,  350133 ha.(%59.64), sulanan arazidir.
           Sayın AYYILDIZ, öncelikle Eskişehir’in, parasının, Eskişehir’de kalması gerektiğinin altını çizdikten sonra, “Bu konuda ciddi çalışmalarım olacak. Bu şehrin kaynakları, neden başka yerlere gitsin ki? Eskişehir, kendi yağında kavrulmanın da ötesine geçmeli” dedi.
           Sayın AKYIDIZ’ ın, önerisinin, hayata geçirilebilmesi için, maden sektörü ve tarım sektörü, sanayiniin itici güçü olmalı, madenler ve tarım ürünlerinden, katmadeğeri yüksek ürünler üretilerek, ulusal ve global pazarlarda yer almalıdır.
           Eskişehir’de, hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. bu alanda, katma değeri yüksek ürünler üreterek, global pazarlarda söz sahibi olabilir.
            Ayrıca Eskişehir’ de, hem yerli turistler için, hem de Batı Avrupa, Kuzey Avrupa Uzak ve Orta Doğu ülkelerdeki potansiyel yabancı turistler için, çekicilikler sunacak imkan ve olanaklara ve Eskişehir ili konum itibariyle, İstanbul üzerinden büyük Anadolu turuna çıkan turistler için de çekici bir destinasyon olabilecek potansiyele de sahiptir.
               Sayın AYYILDIZ’ın, Eskişehir’ in, geleceği ile ilgili, görüş, düşünce ve önerileri umut vericidir. Yeter ki Eskişehir’ deki, kurum/kuruluşlar,  anakent ve diğer belediyeler,  ESO, ETO ESOB, ESİAD gibi STK’ lar, ekip ruhu içinde hereket etsinler,  Eskişehir’ in sorunlarının, çözümüünde, imkanları ölçüsünde katkıda bulunsunlar
















 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi