4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR


           Sayın Prof. Dr. BüYüKERŞEN, yaptığı basın toplantısında, Eskişehir, Büyükşehir Belediyesi’nin, projeleriyle, hem sosyal anlamda, hem de kentsel gelişim anlamında, çok büyük bir atılım yapan belediyelerden biri olduğunu söyledikten sonra.  "Kırsalda nüfusun çok azaldığını,  kentteki gelişimin, gençleri şehre çektiğini, kırsalda tarımın yapılamaz hale geldiğini ve kırsaldaki göçü, tersine çevirmek gerektiğini tespit ettik” dedi.
          Bu sorunun, çözmek içinde, alanlarında uzman, proje hazırlama konusunda eğitim almış, kişilerden oluşan, bir proje grubu oluşturduklarını. Başkan olarak, bu gruba, kırsalda neler yapabiliriz, oradaki insanlara nasıl iş imkanı sağlayıp, geçimlerini sağlayabilecekleri, kendi emekleri ile kendi işlerinin, patronları olmalarını sağlayacak projeleri, tespit etmeleri görevini verdiğini söyledi.
          Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait, kırsaldaki arazilerin ve taşınmazların, tarım amaçlı kullanılmak üzere, köylülerin, ortak olacağı, birlik ve kooperatiflere, tahsis edilmesi ile ilgili madde, AKP’li Meclis üyelerinin, çoğunluğunun, ret kararı ile engellendi.
            Aslında ret edilen projenin, içeriği olan İpek Böcekçiliği, yıllar önce Sarıcakaya ve Mihalgazi'de yapılıyordu.  Sayın Prof. Dr. BüYKERŞEN’ in de söylediği gibi, Projenin, zaten geçmişten gelen, bir temeli var. Ama yanlış tarım ve köy politikaları, sonucu insanlar üretme yerine, merkezi yönetimden gelen yardımlarla, yetinmeye yönlendirilmişler ve İpek Böcekçiliği, yok olmuş. Hatta dut ağaçları bile kesilmiştir.
                 Sayın Prof. Dr. BüYüKERŞEN, İpek Böcekçiliği, Türkiye'de geliştirilmesi istenen bir proje olduğunu ve Koza Birlik' in, elinde fidan ve fidan dikecek yerlerinin de olmadığını belirttikten sonra, “Biz onlara yer, onlar da köylülerimize, bilgi, beceri ve fidan vereceklerdi. İpek Böcekçiliği hakkında, köylümüzü eğitecekler, dokuma tezgâhları da verecekler” dedi
                 Büyükşehir Belediyesi, İpek Böcekçiliği konusunda kararlıdır. köylüye destek olunacak ve proje çalışmaları, devam edecektir , Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ ne ait olan arazinin, yüzde 25’ine,  belediye, Koza Birlik ile 72 bin fidan dikti. Oysa Türkiye'nin, ihtiyacı 140 bin fidan ama ellerinde, fidan yok. Mevcut fidanlar, tüm Türkiye'ye, yüzde 30'u da Eskişehirli, köylümüze dağıtılacak.
               Ancak Sayın Prof. Dr. Yılmaz BüYüKERŞEN, projeye, AKP meclis üyelerinin,” SİZ, KöYLüLERİMİZİ, IRGAT YAPMAK MI İSTİYORSUNUZ” diyerek, projeye, ret oyu verdiklerini söyledi.
                Oysa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da et üretimine, katkı sağlamak ve köy hayatını canlandırmak, gençleri köye döndürmek adına,  boşaltılan köylere geri dönecek ve hayvan yetiştiriciliği yapacak gençlere, 30 bin lira hibe desteği vereceğini açıkladı.   
             Peki, AK Parti iktidarı da köylüyü, ırgat mı yapacak?
             Maalesef, Eskişehir’ de, yapılan etkinlik ve projelerde,“TAKIM AKLI ”yok. Ayrıca Eskişehir’ i, yönetenler arasında, konsonsuz de yok denecek kadar az. Ortama, kentin değil patilerin, çıkarı hâkimdir.  İcraatlara da genellikle de “BİZ” değil, ” BEN” kavramı hâkimdir. 
            Bu ve benzer, yanlışlıkların, Faturası da yıllardır, Eskişehir’ e çıkartılıyor.
            Nitekim Eskişehir, 1950’li yıllarda, Türkiye’nin, beşinci büyük kenti idi. Bugün ise 26 sıradadır. Cumhuriyetin, ilk yıllarında, yatırımlar, sürekli ivme kazanırken, bugün aynı  noktada değildir. Sorunlara, her gün bir yenisi ekleniyor.  Yıllardır, Eskişehir’e, düşünülen, hatta kaynağı bulunan, pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı. İşsizlik büyüdü. Kırsal kesimden, kent merkezine göç hızlandı. Siyasi platformda, sürekli erozyona uğradı. Sonuçta da her alanda, güç kaybetti.
             Oysa Türkiye’de, her alanda söz sahibi olmuş iller, kentin sorunlarının çözümünde ve ilin menfaati olan gelişmelerde, merkezi idareye karşı birlikte hareket ediyorlar;  Bu kentlerdeki siyasi, odaklar bile kentlerinin, bugününü ve geleceğini birlikte düşünüyorlar. 
              İşte Kayseri! 
              Yıllardır, birlikte düşünüp, birlikte karar vermeleri sonucu, her alanda çıtayı yükselttiler.  Kayseri’nin, konumu, Eskişehir’den, daha iyi olmamasına rağmen, sanayi de büyük aşama kaydettiler. Şehircilik de ise ciddi gelişmeler sağladılar.
             Büyükşehir Belediyesi’nin, Koza Birlik işbirliği ile Sarıcakaya'da, İpek Böcekçiliği'ni hayata geçirme projesine, AKP meclis,  üyelerinin, ret kararı vermeleri, Eskişehir’ in menfaatine değildir. Bilakis Türk tarımına, Sarıcakaya vadisi çiftçisine, yapılmış ciddi bir yanlışlıktır. O nedenle de AKP meclis üyeleri,projeye köstek değil destek vermeleri gerekirdi.
            öte yandan AKP meclis üyelerinin, projeyi reddi ve köylüye, layık gördükleri, “IRGAT” sözcüğü de kabul edilemez. çünkü Proje, Türk ve Sarıcakaya çiftçisi için, hayati bir projedir. Ayrıca köylü, milletin, ırgatı değil efendisidir..  Nitekim Büyük önder ATATüRK ,”Türkiye'nin, gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici olan köylüdür. O halde, herkesten, daha çok refah, mutluluk ve servete hak kazanmış ve lâyık olan köylüdür.” demiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi