4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

MESLEKİ EĞİTİM

            öğretmen evinde, yapılan toplantıda, Milli Eğitim Bakanı, Sayın Ziya SELçUK, "Almanya’da mesleki ve teknik okulların, yüzde 80’i, özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran, yüzde 4 civarında" demişti.


            TüLOMSAŞ Genel Müdürlerinde, Sayın Hayri AVCI da kaliteli, nitelikle elamana ihtiyaçları olduğunu ve işletmelerin, burs vererek, istenen ara elamanları kendileri yetiştirmesi gerektiğini, bu alanda kurum/kuruluşlar arası işbirliğinin de şart olduğunu söylemişti.


                Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı  Sayın Bendevi Palandöken, mesleki eğitimin, istihdama büyük katkı sağladığını belirterek, "Ekonominin güçlenmesi, özellikle genç işsizliğin azalması için, mesleki eğitimin önemi çok büyük, nitelikli eleman ihtiyacının, karşılanması ancak bu yolla mümkün." ifadesini kullandı. 


           Sanayi Odası (ESO) Başkanı, Sayın Celalettin KESİKBAŞ ise Liseye giriş için tercihte bulunacak gençlere, meslek liselerini, tercih etmeleri yönünde,  çağrıda bulunduktan sonra , "çünkü geldiğimiz noktada, meslek liseleri, ara değil, aranan insanları yetiştiriyor. Diğer yandan  meslek lisesi, mezunu gençlerimiz, hayata bir sıfır önde başlıyor" dedi,


             Yine Sayın KESİKBAŞ’ göre, meslek liselerinde, okuyan gençlerimiz, ülkenin geleceğinde, bugünden, söz sahibi olacaklar. çünkü sanayi, ihracat, teknoloji ve hizmet sektörleri ile büyüyor. Tercihlerinde, meslek liselerine de yer veren gençler, bu alanlarda en çok ihtiyaç duyulan güç haline gelirler.


              Ve nihayet!


              ESO, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi  ve Teknoloji üniversitesi (TOBB ETü) ve Eskişehir Sanayi Odası arasındaki işbirliği çerçevesinde imzalanan, 'Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü' ile yeni bir döneme girdi..


               ESO, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ile birlikte çalışmalar yapacak.. Müfredatı, sanayiciler ve iş insanların, ihtiyaçları doğrultusunda, burada okuyan gençler, hayata bakış açılarını daha da geliştirecekler.


             Yine çağımızda, artık sanal şirketler, akıllı işletmeler, öğrenen kuruluşlardan söz ediliyor. Global pazarlarda, rekabette, en önemli silahın ise kas gücü değil, beyin gücü olduğu  artık her alanda kabul gördü.   


              Ayrıca da yetişmiş iş gücü,  ekonomik başarının temelidir. Artık, bilgili ve becerikli insan gücü, içinde bulunduğumuz, teknoloji ve bilgi çağında, fiziksel sermayenin önüne geçmiştir. Mesleki eğitimin kalitesi, belli standartlara ulaşmadıkça da nitelikli elaman yetiştirmek, çok zor olduğu gibi, iş dünyası da arzu ettiği verimi de alamayacaktır.


              Diğer yandan mevcut sanayimizin,  ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde vasıflı iş gücüne sahip değiliz. İş gücümüz, sanayimize, paralel olarak gelişme göstermiyor. ülkemizde


mesleki eğitim veren kurumların, hem sayısı,  hem de kalitesi yetersizdir..


               Elbette nitelikli tekniker ve ara eleman yetiştirilebilmesi için, meslek yüksekokulları ve iş dünyası işbirliği esastır. Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere, konuyla ilgili, tüm kurum ve kuruluşlar, bu alanda ciddi gayret göstermelidir.


             Nitelikli ara eleman için, ülke ve kent bazında iş gücü planlaması şarttır.                 


             İşgücü planlaması ise doğru sayıda kişiyi, doğru zamanda, doğru işlerde, doğru beceri, tecrübe ve yeteneklerle, işe almaya yöneliktir. Bu da hangi becerilere, ihtiyaç duyulduğunu bilmemizi sağlayan analizleri gerektirir. çalışanların,  doğru becerilere sahip olduğundan ve doğru işlerde olduğundan, emin olunması için, planlamaya ihtiyaç vardır.


              Ayrıca iş gücü planlaması, tek başına yeterli değildir.  İşletmelerle yapılacak işbirliği yanında, mesleki eğitim yapan okullarda, bina, atölye, laboratuarın yeterli alan, ders araç-gereç ve iç donanımlarının, üst seviyede eksiksiz bir şekilde olmalıdır.


            öğretim elemanları da,  bilgi ve becerileri, yeterli ve ilgili meslek alanında, çağın gelişimini takip edip, kendisini devamlı yenileyebilecek nitelikte olmalıdır.


.            Mesleki alanda, istihdam edilecek öğretim elemanlarının, yeterli bilgi ve pratik yönden, ilgili sektör deneyimi olmalı, mesleki konularda,  düzenlenen kongre, sempozyum  kurs ve fuar gibi, etkinliklere  sürekli katılımın sağlanarak, yeniliklerin takibi ve kendilerini geliştirebilme imkanları sağlanmalıdır.


             Eskişehir’de, nitelikli ara eleman ve teknik elaman yetiştirebilmek için, kurum/kuruluşlar, özelikle de sanayi ile meslek liseleri ve üniversiteler arasında işbirliği zorunludur. Bu işbirliği gerçekleştirildiği zaman, nitelikli ara elaman ve teknik elaman yetiştirmek, daha kolay olacaktır.


            ülkemizde, bu işbirliğini başarı ile sürdüren şirketler mevcuttur. Bu şirketler, Meslek Yüksek Okul öğrencilerine, uzun dönem staj olanağı sağlıyorlar. öğrenciler, bu sayede, hem pratik yapma, hem de yeni teknolojileri, öğrenme olanağı yakalıyorlar.


              Ayrıca staj sırasında, şirket ve işletmelerin, personeli tarafından öğrencilere, kalite sistemleri, genel organizasyon bilgisayar uygulamaları,  konusunda seminerler de veriliyor.  Bu kapsamda, çalışan öğrencilere, yemek, servis, ücret ve sigorta gibi sosyal haklardan da yaralanmaları sağlanıyor.


             Şu bir gerçek ki, uluslararası rekabette, üstünlük sağlayabilmek için, nitelikli insan gücüne sahip olmanın, belirleyici rol oynadığı, açık ve kesindir. Bu nedenle, nitelikli ara elaman,  yetiştirmek için, her kesim, elini taşın altına koymak zorundadır.


             Bu bir toplum için, görev ve ödev olduğu kadar, bir haktır da. çünkü çağımızda, nitelikli elaman, ülkelerin, işletmelerin ve şirketlerin de en önemli zenginliğidir. 


            


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi