4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

MESLEKİ EĞİTİM

     Kalkınmış ve refah düzeyini yakalamış, bir Türkiye ve Eskişehir’ in, geleceği, bilgiyle donanmış genç nesillerin yetiştirilmesi ile eşdeğerdir. Bu nedenle de üretimdeki başarı da mesleki eğitimin, payı oldukça büyüktür.


         Ülkemizin ve Eskişehir’ in, ekonomik kalkınmasının, en önemli öğesi, artık ne kapital ne de teknolojik makine veya sistemlerdir. En önemli öğe, yetişmiş insan gücüdür. O nednele de 21. Yüzyılın, mesleki eğitim yılı olduğunu söylemek doğru bir tespit olur.


      Gelişmiş ülkelerde “kalifiye insan gücü” konusunda,  arayışlar devam etmektedir. Dünya üzerinde sadece mal ve bilgi dolaşımı olmamakta, özelikle iş gücünün dolaşımı konusu, ticari hayatta, gün geçtikçe, önemini artırmaktadır.


           Çağımızda, dünya endüstrisinin, en önemli parametresinin “kalifiye insan gücü” olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ticari rekabeti sağlamak adına, iş gücü maliyetini düşürmek için, dünyanın büyük şirketlerinin, Çin, Vietnam, Malezya, vb. ülkelere üretim tesislerini taşımaları veya yeni tesis kurmaları, iş gücünün önemini daha da artırmıştır.


         Ülkemizde ise kamunun dışındaki özel mesleki eğitim kurumları, daha çok akademi veya kurs adı altında, son 10 yılda gelişme göstermiş ve çeşitlenmeye başlamıştır. Özel mesleki eğitim akademilerine, örnek olarak bilişim akademileri, iş güvenliği eğitim merkezleri, güvenlik akademileri, gibi akademileri sayılabilir.


            Özel sektörde, mesleki eğitimde payı daha büyük olmalıdır. Nitekim Öğretmen evindeki toplantıda, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK, "Almanya’da mesleki ve teknik okulların, yüzde 80’i, özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran, yüzde 4 civarında" dedi.


              Nitelikli işgücü sağlamak için, gençlerin mesleki teknik eğitime yönlendirilmesi gerekir. Böylelikle yetiştirilecek nitelikli işgücünün, ekonomiye kazandırılması sağlanırken, nitelikli mesleki teknik eğitim alacaklar, böylece de sanayi, bilişim ve hizmet sektörlerinde istihdam sağlanmış olacaktır.


                Gelişmiş AB ülkeleri, Almanya, İngiltere, Fransa, İsveç gibi ülkelere Makedonya, Polonya, Kosova, Bulgaristan, Litvanya, Arnavutluk gibi az gelişmiş AB ve AB dışı ülkelerden, önemli miktarda,“kalifiye insan gücü” transfer olmuştur ve halen bu süreç devam etmektedir.


              Türkiye’de, gençlerin meslek liselerine yönelik ilgisi, gerekenin çok altındadır . Bunun temel nedeni, gençlerin, iş bulma olanaklarının üniversite mezunu öğrenciler için daha fazla olduğunu düşünceleridir. Oysa meslek lisesi mezunu gençler, işsiz kalmazlar Çünkü  işletmeler, nitelikli ara eleman bulamamakta güçlük çekiyor.


                21. yüzyılın mesleki eğitim yılı olduğunu söylemek doğru bir tespit olur. Çeşitli ülkelerde, mesleki ve teknik eğitim, kamu ve özel sektör tarafından yapılmaktadır. Ülkemizde ise kamunun dışındaki özel mesleki eğitim kurumları, daha çok akademi veya kurs adı altında son 10 yılda gelişme göstermiş ve çeşitlenmeye başlamıştır.


            Son yıllarda, ESO mesleki eğitimle ilgili, çalışmaları ile dikkat çekiyor. Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından gerçekleştirilecek ve BEBKA’nın destekleri ile 13 Milyon TL’ye yapılacak olan “ Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi (ESO-MEM)” İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, Eskişehir’e mesleki eğitimde, yeni bir soluk getirecek ve nitelikli istihdam sağlayacaktır,


            Proje için Eskişehir Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne bulunan bir bina günün şartlarına göre modernize edilerek ve eğitim alt yapısı güçlendirilerek, ESO-MEM için hizmet vermeye hazır hale getirildi.


            Merkezin açılışı toplantısında konuşan, ESO Başkanı,  Sayın Celalettin Kesikbaş, “Şehrimiz sanayisine eğitimli, alanında donanımlı insanların yetiştirileceği merkezin açılışı için buradayız. ESO-MEM projesi, şehrimizin nitelikli eleman ihtiyacına çözüm sunacak ve iyi insanlar yetiştirilmesine hizmet edecek. 22-35 yaş arası askerliğini yapmış, yetişkin, işe ihtiyacı olan ama bir vesile ile ekmeğini eline alamamış gençlerimize meslek kazandıracak, Yani kısaca ara eleman değil, aranan insanlar, bu merkezde eğitim alacak” dedi.


            Yine OSB ‘ de gerçekleştirilen, “Özel Eskişehir Organize Sanai Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”, 900 öğrenci kapasitelidir.. Ancak, zaman içinde oluşacak talebe göre büyüme imkânı da mevcuttur. Okulda açılacak bölümlerin tespiti katılımcılarla yapılan yüz  yüze anket ve elde edilen  verilerin karşılaştırmalarına göre belirlenecektir.  


             Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Makine teknolojileri alanında bilgisayarlı makine imalatı, endüstriyel kalıp, makine bakim onarım dalları, Elektrik elektronik  alanında; elektrik pano monitörlüğü, endüstriyel bakim onarım dalları bulunmaktadır.


             Ayrıca okulda, metal teknolojisi alanında; kaynakçılık dalı, Endüstriyel otomasyon alanında mekatronik, endüstriyel kontrol alanları, yanında plastik teknolojisi alanında ise plastik işleme ve plastik kalıp dalları bulunuyor.


             Ülkemizde ve Eskişehir’ de mesleki eğitim bir zorunluluktur. Çünkü günümüzde bilim ve teknoloji alanlarındaki hızlı ilerleme, sanayinin yüksek ve nitelikli ara insan gücüne olan, ihtiyacını artırmıştır.


              Bu nedenle de ülke genelinde ve Eskişehir’ de, mesleki okulların sayısı artırılmalı her türlü destek de verilmeli, gençlerimiz de mesleki eğitimi tercih etmelidir. Çünkü atalarımızın söylediği gibi, “sanat altın bilezik”olup,  Sanat sahibi kişi, her yerde iş bulur, işsiz kalmaz. Her şey, gün gelir değerini yitirebilir ama sanat, değeri hiç eksilmeyen bir servet gibidir.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi