4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

NİTELİKLİ ARA ELEMAN

                                                    


 


            çeşitli programlara katılmak üzere, Eskişehir’e gelen Milli Eğitim Bakanı, Prof. Dr. Ziya Selçuk, hayırseverler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş insanlarıyla, bir araya geldi.  Eğitimle ilgili dev önemli mesajlar verdi.


 


            özellikle de toplantıda, mesleki eğitime, büyük önem verdiklerini açıklayan, Milli Eğitim Bakanı  Sayın SELçUK, program esnasında yaptığı konuşmada, geleceğin güçlü Türkiye’si için, nitelikli teknik elemanlar yetiştirmenin önemine dikkat çekti.


 


            Milli Eğitim Baknı Sayın SELçUK, “Mesleki ve teknik eğitim veren okullara, bakış açısını değiştirmeyi amaçladıklarını belirten, Milli Eğitim Bakan Sayın Selçuk, "Eğer bu projenin, takibi konusunda hepimiz üstümüze düşeni yaparsak, emin olun mesleki ve teknik eğitimde, bu ara eleman ifadesinin kalktığını göreceğiz.”” dedi


 


             Daha sonra da Sayın SELçUK,”  Biz artık “aranan elaman”  demek istiyoruz, ara eleman demek istemiyoruz. Bunu eğer bütün arkadaşlar kullanırsa ve değerlendirirse çocuklarımızın mesleki ve teknik okullarımızı, algılama biçimde de bir dönüşüm ortaya çıkacaktır. Zaman içerisinde çok yüksek puan alan öğrencilerin bu okulları tercih etmesinin ortaya koyacağı şaşkınlıkla bu konuyla ilgili zihniyetin de dönüştüğünü göreceğiz" şeklinde konuştu.


 


             Ayrıca toplantıda, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELçUK, "Almanya’da mesleki ve teknik okulların, yüzde 80’i, özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran, yüzde 4 civarında" dedi.


 


              Şu bir gerçek ki mesleki okullar, ülkemizin kalkınması için, vazgeçilmez bir unsurdur. çünkü sistem içinde yetiştirdiğimiz, insan gücünün, üstün niteliklere sahip olması, gelişen bilim ve teknolojiye uyum sağlamasını istiyorsak, meslek eğitimi yapan insanlarımız, gerçek iş koşullarında, yaparak yaşayarak öğrenme esaslarına göre yetiştirmek zorundayız.


 


           Bu da ancak Endüstri- Hizmet sektörü ve okul işbirliği ile mümkündür. Ancak okul-Endüstri işbirliğinde, sorunlar olacaktır. Bu sorunların ortadan kalması için de her iki tarafında, özveride bulunması şarttır


 


.         özellikle de bu işbirliğinde, görevli öğretmenlerin seçiminde, gerekli özen gösterilmeli, bu öğretmenler belirli bir eğitimden de geçirilmelidir. Hatta iki yıl endüstri deneyimine sahip olmaları için de gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.


 


            Uygun şartlar taşımayan işyerlerine, kesinlikle öğrenci gönderilmemelidir. İşyerine gönderilecek öğrenciler, titizlikle seçilmelidir. İşyerinde, görevli usta öğrencilerin yetiştirilmesi konusunda, ciddi bir eğitim programı uygulanmalı ve bu program sıkça kontrol edilmeli, sürekli de değişen şartlara, göre daha daeliştirilmelidir.


 


           Endüstri- okul işbirliği, okulların ve işverenlerin isteğine bırakılmamalı, mutlaka gerekli yasal düzenlemeler ve sistemin, ülke düzeyinde değerlendirilmesini sağlayacak araştırma çalışmaları, her düzeyde yapılmalıdır.


 


           Kimse, mesleki öğretimin sorunları karşısında, "BANA NE " diyemez. çünkü  mesleki eğitim, kalkınmanın temel taşı olup, "MESLEK" bireyin, hayatında verdiği en önemli kararlardan biridir. Sadece bir para kazanma ve geçim sağlama yolu da değil, bireyin kendini ifade etme, kendini gerçekleştirme yoludur.
            Kalkınmış ve hayat standardı yükselmiş bir Türkiye’nin, geleceği, eğitimden ve bilgiyle donanmış genç nesillerin yetiştirilmesinden geçer. Bunda da mesleki eğitimin payı oldukça büyüktür. Onun için de Gençlerin, mesleki teknik eğitime yönlendirilmesi gerekir. Yetiştirilecek, nitelikli elamanların ekonomiye kazandırılması sağlanmış olur.


 


      Sayın Prof. Dr. SELçUK’un, söylediği gibi Eskişehir okullaşma da ve nitelikli ara elaman yetiştirmede, çok iyi bir altyapıya sahiptir.  Kent, " Okul-sanayi İşbirliği”,  sağlandığı takdirde, hem sektörler, hem de aranan elman açısından, büyük yararlar sağlayacak.
            Ayrıca öğrenciler, bu işbirliği ile yeteneklerine göre, gerçek iş ortamında çalışacaklar, iyi iş alışkanlıkları kazanacaklar, Meslek seçmede, daha doğru ve esnek karar verebilecekler, sorumluluk duygularını ve liderlik özellikleri geliştirecekler, en önemlisi de kendi başlarına iş yapma ve grup çalışmalarına, iş yerlerine uyum yeteneklerini geliştireceklerdir.
            Okul-Endüstriyel işbirliği, işletmeler ve işveren açısından da büyük yararlar sağlayacaktır. İşletmelerdeki, usta öğreticiler, eğitsel ilkeleri, iş analizlerini ve iş başı uygulamalarını daha iyi öğrenirler. İşletmeler arasında, işçi değişimi azalır. Geçici ve mevsimlik işgücü sağlanır.


 


           Nitelikle elaman yetiştirme müfredatını, iş piyasasının beklentilerini karşılamaya yönelik şekilde tasarımlamak, istihdam sorununu çözmekle kalmayacak, mezunların, büyük bir kısmı okul bitiminde, alanlarında hemen iş bulabilecektir. Ya da burs veren kurumlar adına, yüksek öğretimde, teknik alanlara devam edeceklerdir.
             ülkemiz genelinde ve Eskişehir’de, nitelikli ara elaman yetiştirmek zorunlu hale geldi. çünkü çağımızda, bilgi ve teknolojiye dayalı, nitelikli mal ve hizmet üretebilmesi, önem arz etmektedir. Bu da ancak nitelikli, mesleki ve teknik eğitimli aranan elemanların, yetişmesi ile mümkün olabilecektir.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi