4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

20. Millî Eğitim, Şûrası tamamlandı. Millî Eğitim Bakanı, Sayın Mahmut Özer başkanlığında toplanan, Millî Eğitim Şûrası Genel Kurulu’nda, özel ihtisas komisyonlarında görüşülen 124 madde ile genel kurula, 4 yeni öneri oylandı. Söz konusu 128 madde  de tavsiye kararına dönüştü.
       Bakanı Sayın Mahmut Özer, şûrada alınan kararlarla "Eğitimde fırsat eşitliği" çatısı altında "Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği", "Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi" ve "Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi" alanlarında, yeni yol haritasının oluşturulacağını belirtti.
              20. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulunda, yapılan açık oylama neticesinde özel ihtisas komisyonlarında benimsenen, 124 maddeden 107`si oy birliği, 17`si oy çokluğu, bu maddelere ilaveten Genel Kurul Toplantısı`na sunulan 4 önerinin 2`si oy birliği, 2`si oy çokluğuyla kabul edildi. Böylece şurada alınan, 128 tavsiye kararının 119`u oy birliği, 19`u da oy çokluğuyla kabul edilmiş oldu.
              20. Milli Eğitim Şurası Genel Kurulunda, okul önesi eğitim beş yaş okullaşma oranının, kısa vadede, yüzde 100`e ulaştırılması, gerekli fiziki, beşeri ve mali imkanlar sağlanmalı önerisi kabul edilidi.
            . Ayrıca 3-4 yaş için de eğitime erişim imkânları artırılacak, daha erken yaşlarda 0-3 yaş bütüncül, kapsayıcı ve entegre, bir yaklaşımla erken çocukluk eğitimine ve bakım hizmetlerine erişim sağlanması için, çalışmalar yapılacak.    
             Okul öncesi eğitim kurumlarında, okul öncesi öğretmenliği lisans mezunu okul öncesi öğretmenler, istihdam edilecek, öğretmenlerin, yanı sıra öğrenci sayısına bakılmaksızın,  psikolojik danışmanlar, çocuk gelişim uzmanları, destek eğitim, personeli, usta öğretici, güvenlik görevlisi, yardımcı hizmetli istihdam edilmesi  de kabul gördü..
            Dezavantajlı bölgeler ve gruplara yönelik, okul öncesi eğitime erişimi kolaylaştırmak için bölge ve ailelerin ihtiyaçlarına yönelik de  farklı modeller, gezici öğretmen sınıfı, gezici sınıf, taşıma merkezi ana sınıfı, yaz eğitimi, taşımalı eğitim, ev temelli eğitim, toplum temelli erken müdahale modeli, mobil anaokulu vb. kendi standartları geliştirilerek kullanılacak.
           Okul öncesi eğitime, kazandırılabilecek mekânların okul binası, sağlık merkezleri, belediye binaları vb. kurum binaları olması durumunda, taşımalı eğitim yerine yerinde eğitim öncelikli olarak değerlendirilecek.
           Hayırseverlerden gelecek desteklerin, öncelikle okul öncesi eğitim alanına yönlendirilmesi teşvik edilecek.
             Belediyelerin, kaynakları oranında öncelikle okul öncesi eğitim kurumları olmak üzere,  tüm eğitim kurumlarının yapım, onarım, bakım ve temizlik gibi ihtiyaçlarının giderilmesine ve okul öncesi eğitimde erişimi kolay arsa tahsisine yönelik katkıların artırılması sağlanacak.
          Coğrafi, bölgesel ve sosyoekonomik düzey dikkate alınarak, okul öncesi eğitimin önemine ve eğitime erişim fırsatlarına ilişkin farkındalık çalışmaları, kamu spotu vb. artırılacak ve bu konuda, aileyi bilgilendirici materyaller oluşturularak aile desteklenecek..
           İşletmeler, kamu kurumları ve özel kurumlarda, kreş, yuva gibi kurumların Milli Eğitim Bakanlığının, belirlediği standartlara göre açılması, izlenmesi ve denetlenmesinin  sağlanması, Okul öncesi eğitimde, okul-aile iş birliği modelinin geliştirip uygulanması, ailelerin desteklenmesi ve aile eğitimlerinin yaygınlaştırılmasının sağlanması kabul gördü.
          Okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasında, nicelik ve nitelik birlikte düşünülecek. Bu kapsamda okul öncesi eğitimi kurumlarının, eğitim materyalleri, program, sınıf içi, sınıf dışı ortam ve personele ilişkin kalite standartları güncellenecek ve yaygınlaştırılacaktır..
            20. Milli Eğitim Şurası’ da dikkat çeken bir gelişme  de okul öncesi öğretim programında çocuğun gelişim düzeyi dikkate alınarak, din, ahlak ve değerler eğitimi yer almalıdır." önerisi ile "Kalkınmada öncelikli ve sosyo ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde görev yapan öğretmenlere, ilave özlük hakları ve teşvikler verilmelidir." önerilerisi de  oy çokluğuyla kabul edildi.
             20. Milli Eğitim Şurası’nda,  Okul öncesi eğitimle ilgili alınan kararlar nasıl uygulacak önümüzdeki yıllarda görülecektir, Ancak  20.Milli Eğitim Şurası’ nda, okul önecsi eğitimle ilgili kararlar da  Milli Eğitim Bakanlığ tarafında hayata geçirilmeye başlanıyor.
             Nitekim Milli Eğitim Bakan Sayın ÖZER’in, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde, “…..5 yaş grubunda %78 olan okullaşma oranını da %100’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için 2022 yılında, 3 bin yeni anaokulunu ve 40 bin yeni anasınıfını, hizmete alacağız.” dedi.
           Ülkemizde okul öncesi Eğitim’ le ilgili, alınan kararlar mutlaka hayata geçirilmeli, çocuklarımızın tamamı da okul öncesi eğitime devam etmelidir. Çünkü çocukta zekâ gelişiminin, %70 lik kısmı, 7 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme becerisi de bu yaşta gelişir.  Ayrıca okul öncesi dönem, çocukların, zihinsel ve ruhsal gelişimindeki en önemli  evredir.
            Okul öncesi eğitim ile çocukların, iletişim kabiliyeti geliştirir. Yani Okul öncesi eğitim ile çocuğunuzun ev ortamından çıkarak dışarıdaki kişiler ile etkileşim kurması iletişim kabiliyetinin gelişmesine önemli bir katkı sağlar. Sosyal ilişkileri artan çocuklar paylaşmayı öğrenir, kendisini, ne zaman ve nasıl koruyacağına dair, fikir edinir ve karşısındaki kişiye saygı duyması gerektiğinin bilincine varır.
              Yine Okul öncesi eğitimde, çocuklarımızın, motor becerileri Gelişir. Çünkü
anasınıfı eğitimi almış çocukların, bu tür bir eğitim almamış çocuklara nazaran, motor becerilerinin daha fazla geliştiği gözlemlenmiştir.
              Ülkemizde, 0-6 yaş aralığında, okul öncesi eğitim almış çocukların, gelecek eğitim yaşantılarında başarılı olma ihtimalleri güçlendirilebilmektedir. Çocuğun ilköğretim, lise hatta üniversitedeki başarılı eğitim hayatı, okul öncesi eğitimle eşdeğerdir.
           

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi