4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

     Dünyada, bireylerin yetiştirilmesinde, en önemli dönemin,0-6 yaş arasında olduğunu, bilim adamları ve çağdaş eğitim kabul etmiştir. Atalarımız da  ise asırlar önce “İNSAN YEDİSİNDE NE İSE YETMİŞİNDE ODUR” demiştir
            Atalarımızın yıllar öce tespit ettiği bu gereğe amen  Türkiye, okulöncesi eğitim alanında, çok geç kaldı. Çünkü insan yaşamında, 0-6 yaş arası, çocuklarımızın, "duygusal", "zihinsel" ve "bedensel" gelişimini tamamladığı dönemdir. Yine 0-6 yaş arası çocuklarımızın, öğrenmelerinin en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel ve duygusal yeteneklerinin hızla geliştiği ve biçimlediği dönemdir.     
                       Ayrıca dünyada, bireylerin yetiştirilmesinde, en önemli dönemin,0-6 yaş arasında olduğunu, hem bilim adamları, hem de çağdaş eğitim kabul etmiştir. Farklı kültür ortamlarından ve ailelerden gelen çocuklar, ortak bir yetişme ortamına okul öncesi eğitim kurumlarında ulaşır. Çocuk, kendine güven duygusunu, anaokullarında kazanmaya başlar.
                      OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, çocukların, bedensel, bilişsel, duygusal, sosyal, kültürel, dil ve hareket gibi, çok yönlü gelişimlerini destekleyecek eğitim ortamı hazırlar.  Ayrıca okul öncesi eğitim, çocukların, sevgi, saygı, iş birliği, katılımcılık, sorumluluk, yardımlaşma ve paylaşma duygularını geliştirir.
                       OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, etkinliklerinde, çocukların yaşları, gelişim özellikleri, öğrenme hızları, ilgileri, gereksinimleri  ile okulun ve çevrenin, imkânları  dikkate alınır. Çocukların,  beslenme, uyku, öz bakım becerileri, doğru ve sağlıklı temel alışkanlıklar kazanmalarının yanında, doğa sevgisiyle, çevreye duyarlı olmaları da sağlanır.                 
                        OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, 0-6 yaş arası, çocuklarımızın, "duygusal", "zihinsel" ve "bedensel" gelişimini tamamladığı dönemdir. Yine 0-6 yaş arası çocuklarımızın, öğrenmelerinin, en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel ve duygusal yeteneklerinin hızla geliştiği ve biçimlediği dönemdir. Ayrıca dünyada, bireylerin yetiştirilmesinde, en önemli dönemin, 0-6 yaş arasında olduğunu, bilim adamları ve çağdaş eğitim kabul etmiştir.
                        OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, aynı zamanda, kuralları, en etkili bir biçimde öğretebilen bir kurumdur. Çocuk, yaşıtlarıyla ilişkiye girerek birlikte yaşamayı, yemek yemeyi, uyumayı ve oynamayı öğretir. Böylece başkalarının özgürlüğünden haberdar olur,"ben" ve" başkası " kavramlarının bilincine vararak, işbirliği duygusunu geliştirir.
                        OKUL ÖNCESİ EĞİTİM. çocuğun, kendine güveni geliştirir, Kendini idare etmeyi bağımsız olmayı öğretir. İlkokula uyumunu sağlayacak yetenekleri geliştirir. Problem çözücü olmayı öğrenir. Kendi kişiliğini ve vücudunu tanıtır.  
                       OKUL ÖNCESİ EĞİTİM süresince, çocuklar ilköğretime hazırlanırken, paylaşmayı,  dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğrenirler. Saygı, sevgi, paylaşma, iş bölümü, sorumluluk, gibi toplumun temel yapısını oluşturan kavramlar kazandırılır. Çocuğun, grup içine katılması, sağlıklı ilişkiler kurması, kültürel değerlerine sahip çıkması, sosyalleşmesi gibi olguları, geliştirir.                   
                    OECD’nin, 2015 verilerine göre, Fransa’da 3 yaşta okullaşma yaklaşık yüzde 100. Çoğu Avrupa ülkesinde 3-5 yaşta eğitime katılım yüzde 90’ın üzerine çıkıyor. Türkiye’de ise oran son 10 yılda artsa da 3-5 yaşta, OECD ortalamasının ve MEB’in hedefinin altında kaldı
               Çocuklar, dilini, doğru, yanlışsız ve güzel konuşma özelliğini, bu yaşta öğrenir. Toplumu, çevreyi, evreni ve insan davranışlarını tanıma başlar. Nesneleri, bu yaşta öğrenir. Doğuştan, sahip olduğu meziyetlerini geliştirir.
               İnsan yaşamında, 0-6 yaş arası çok önemlidir. Çünkü  bu yaşlar, çocuklarımızın, " DUYGUSAL", "ZİHİNSEL" ve "BEDENSEL" gelişimini tamamladığı dönemdir. Yine 0-6 yaş arası çocuklarımızın, öğrenmelerinin, en yoğun olduğu, temel alışkanlıklarının, zihinsel ve duygusal yeteneklerinin hızla geliştiği ve biçimlediği dönemdir.
                Son yıllarda, yapılan araştırmalara göre okul öncesi eğitim alan, o dönemi dolu dolu ve eğitici bir şekilde geçiren bir çocuğun, tam tersi bir şekilde geçiren çocuğa oranla daha çabul okuma yazma öğrendiği ve başarılı olduğu ispatlanmıştır. Okul öncesi eğitimi alan çocukların aynı zamanda sosyal yaşantıları daha düzenli olur ve çocuk çevresiyle iletişim kurarken sıkıntı çekmez
            İnsan yaşamında, 0-6 yaş çok önemli çağdır. Bu çağda öngörülen, OKUL ÖNCESİ EĞİTİM", ilköğretim, Orta Öğretim ve Üniversite, eğitim-öğretiminden, daha da önemlidir. O nedenle de 0-6 yaş arası çocuklarımız, mutlaka okul öncesi eğitim görmelidir. Çünkü çocuklarda, zekâ gelişiminin, %70 lik kısmı, 6 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme becerisi, bu yaşta gelişir. Nitekim atalarımız, “ İnsan yedisinde, ne ise yetmişinde odur” demiştir.
              OKUL ÖNCESİ EĞİTİM, çocuğun, var olan yeteneklerini görünür kılar ve daha da gelişmesine katkıda bulunur. Toplumda, başarı içi olmazsa olmaz unsurlar olan, paylaşmayı, dayanışmayı, sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı öğretir. Öğrenmeye, ilgi uyandırır.. Çocukların, bu yaşlarda, sağlıklı gelişmesine katkıda bulunur.
            Elbette her türlü zorluğa rağmen, ülkemizde,  okul öncesi eğitimi, arzu edilen boyutlara getiren  valilerimiz de oldu.  Bu valilerimizden biri de  bugün İYİ Parti Başkanlık Divanı’nda
Görevli olan, geçmiş yıllarda da  Siirt, Sakarya ve Trabzon valisi  olan Sayın Nuri OKUTAN’ dır..   
          Okul Öncesi Eğitimde, bütün mazeretleri, geçersiz kılacak bir çalışma yaparak, görev aldığı her il de,  bir yıl gibi kısa süre içinde, Okul Öncesi Eğitim alanında, okullaşma oranlarını %90’ ların üstüne çıkarmıştı.
                  Eskişehir ve her il isterse Sayın OKUTAN gibi, okul Öncesi Eğitimi okullaşma oranını,  %100 ulaştırabilir Yeter ki her ildeki kurum/kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, aileler imkanları ölçüsünde fedakarlık yaparak, okul öncesi eğitime katkıda bulunsun.                     



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi