4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ÖRGÜTLÜ TOPLUM GÜÇLÜDÜR

 Sivil toplum örgütleri, halkın ülke, katılımını sağlar, çağdaş demokrasinin sağlıklı bir şekilde çalışması için en önemli faktörlerden biri sivil toplum örgütleridir. Örgütlü, katılımcı, saydam ve özgürlükçü toplumlar; kaliteli, standardı yüksek, demokrasiyle yönetilirler.
         Çağımızda, gerek bireysel, gerekse toplumsal, hatta evrensel sorunların çözümü, toplumların bünyelerindeki sivil örgütleri eşdeğerdir. Sivil Toplum Örgütlerinin, güçlenmesi ve toplumda etkili olması ise yapacağı icraatla orantılıdır.
        Sivil Toplum Örgütleri, amaçları doğrultusunda çalıştığı sürece, yerel, ulusal, hatta evrensel bazdaki sorunlar yanında, üyelerinin sorunlarının çözümüne, ciddi katkılarda bulanabilirler.
         Ayrıca Sivil toplum kuruluşlarının, temel amacı, toplumsal sorunları bağımsız şekilde ele alarak, kamuoyunu bilgilendiren, aydınlatan ve buna yönelik öneri sunan, çözümüne de katkıda bulunan kuruluşlardır.
          Sivil toplum örgütlerinde, görev alan insanlarımız gönüllü insanlardır.  Gönüllükte herkesin harcı değildir. Çünkü gönüllülük, bir yaşam biçimidir. Toplumsal projelere, karşılıksız katılmaktır.
             Gönüllülük, insanların, sorumluluk anlayışıyla, çıkar gözetmeksizin, bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynaklarını, kendi özgür iradeleriyle, sivil toplum kuruluşunun amacı doğrultusunda kullanmalarıdır.   
             Gönüllüler, birer meçhul kahramandırlar.
            Sivil toplum örgütlerinin, etkinlik ve çalışmalarında, "ORTAK PAYDA" , "ORTAK AKIL" , "TAKIM RUHU", en önemlisi de "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramları, sürekli ve kalıcı bir şekilde ön planda tuttutuğu sürece başarılı olurlar.              .
              Ülkemizde ve Eskişehir’ deki, Sivil toplum örgütleri, "GÖNÜLLÜLÜK" ve " SOSYAL SORUMLULUK" konularında, topluma ciddi katkı sağlıyor. Ülke ve Eskişehir’ in, sorunları üzerinde, düşünen, sorgulayan, sorunlara çözüm üreten, insanların yetişmesine katkıda bulunuyorlar.
             Ülkemizde, yerel bazdaki, bireysel ve toplumsal sorunların çözümü, insanımızın, örgütlü bir mücadeleyi geliştirmeleri ve hayata geçirmeleri ile mümkündür. Bu birlikteliği sağlayan bireyler ve toplumlar, her türlü sorununu kısa sürede çözüme ulaştırır. Çünkü öğrütlü toplum güçlüdür.
        Sivil toplum kuruluşları’nın, insan refahının iyileştirilmesine yönelik aktif rolleri de bulunuyor. Toplum ve devlet kuruluşlarını, belirli konularda buluşturan ve görüş alışverişi yapılmasını sağlayan STK’ lar, son yıllarda, her alandaki etkinlikleri ile de dikkat çekiyorlar.        
              STK’ lar, toplumda oluşan tepkilerin esnetilmesinde de önemli görevler üstleniyor.
               Sivil toplum örgütleri, iyi bir ekiple çok iyi işler başarabilir. Ancak ekipte görev alacak kişi/kişilerin, liderlik vasfı taşıması, üretken olması, mutlaka dürüst, inandırıcı, ikna kabiliyeti olan, toplum tarafından tanınan, sevilen, meziyetlere, sahip olmaları gerekir.
             Ülkemizde ve Eskişehir’ de, başarıları ile dikkat çeken Sivil toplum örgütleri var.Bu örgütlerden biri de olan  Tuhafiyeciler Odası’nın, 30. Olağan Genel Kurulu’ da seçime tek liste ile katılan, Başkan Sayın Ali Sefa Şen, geçerli tüm oyları alarak, yeniden başkan seçildi.
             Sayın ŞEN, olağan Genel Kurul Toplantısında, “AVM’ler, küçük esnafı ciddi manada etkilemekte,  şehrimizde, AVM’ler şehrin ortasında, bundan sonra şehrin ortasına AVM’ler yapılmasın, yürüme mesafesinde olmasın. Bizler bunun mücadelesini vermeye çalışıyoruz” diyerek,  esnafın en önemli sorunlarından birini toplantıya katılanlarla paylaştı.
            Sayın ŞEN’ le, yaptığımız her görüşmede, Türkiye’de, yasal ve kurumsal boşluklar sebebiyle, sayıları hızla artan hipermarket, süpermarket ve zincir marketler, haksız rekabet uygulamaları, sebebiyle esnaf-sanatkâr ve küçük işletmelerin, zor durumda olduğunu söyledi.
               Sayın ŞEN’ e göre, finansal zorluklar nedeniyle, rekabet gücü bulamayan, esnaf, faaliyetleriyle fiyat ve alım avantajlarına sahip olmaya, piyasada sahip oldukları konumu kaybetmemeye çalışmaktadırlar.
           Sayı Ali Sefa ŞEN, tüm esnafı düşünüyor. Devletin de tüm  esnaf, sanatkâr ve küçük işletmelere, AVM’ lerin, haksız rekabet karşısında, gerekli desteği sağlaması, ya da hipermarket, süpermarket ve zincir marketleri, kent dışına çıkarması istiyor.
              Sayın ŞEN’ e göre,  vergi,: sermayesi ve finans olanakları, sınırlı olan esnafın, ekonomik anlamda, destek vermek için, vergi oranlarında indirim yapılmalıdır.,
              Ayrıca 5362 sayılı kanun, günün şartlara göre, yeniden elden geçirilerek güncellenmelidir. Kanun kapsamında yapılan, uygulamalar, yeniden gözden geçirilmeli,. Esnaf zor durumda bırakan hükümler, esnaf lehine yeniden düzenlenmelidir. Kent merkezinde faaliyet gösteren, AVM’ ler de kent dışına çıkarılmalıdır.
               Sayın ŞEN’ e göre,  AVM’ ler yanında, yetersiz mevzuatlar ve pazarlama ve mesleki bilgi eksikliği, planlama,  vergi ve sosyal güvenlik sistemi, işyeri temini, ihracat ve danışmanlık hizmetlerinin, yetersiz ve eksikliği,  esnaf ve sanatkârlarımızı zor durumda bırakıyor.
             Sayın ŞEN’in,, ülke ve Eskişehir  ekonomisinin, bel kemiği olan esnafın sorunlarçnını çözümü, en öncelikli hedefleri aeasındadır.. Esnaf ve sanatkarımızın pandemiden, en çok etkilenen kesim olduğunu, her vesile söylüyor. Sorunlarının çözümü içinde, elinden gelen her türlü desteği veriyor.
             Ülkemizde ve Eskişehir’ de,  tüketicilere, ucuz mal, para, zaman ve enerji tasarrufu sağlayan, sabahın erken saatlerinden, gecenin geç vakitlerine kadar, dükkanını açık tutan, müşterisinin, zor günlerinde, hatta düğününde ve cenazesinde, yalnız bırakmayan esnafa,  halkımız sahip çıkmalıdır.  
             Çünkü esnaf halkın, halkta esnafın velinimetidir.      

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi