4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

PROF. DR.ORHAN OĞUZ'U UNUTMAYACAĞIZ

                 
           Türk toplumunda, çok zengin insanlar oldu, Ancak bu insanlar, unutuldu gitti.  Türk topluma hizmet eden, manevi zengin insanlarımız ise eserleri, fikir ve düşünceleri ile asırlardır yaşıyor. Asırlarca da yaşayacaklardır.
            Atatürk, Mevlana, Hacı Bektaş, Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Hoca Ahmet Yesevi, sinan paşa gibi insanlar, bu coğrafya da hala yaşıyorlar, dünya var oldukça da yaşayacaklardır.
           Çünkü mümtaz kişiler, öldüklerinde yeniden doğarlar.
           Ayrıca insanlarımız, çocuk ve gençlerimiz de bu insanlarımızla, gurur duyup, örnek alacaklar, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin, yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklardır.
              Bilim insanları, topluma yön veren,  gelişmesine  de öncülük eden, aydın kişilerdir. Ülkemizde de toplumumuza, hizmet eden birçok bilim adamları olmuştur. Bu bilim insanlarımız, hayata veda etselerde, eserleri, fikir ve düşüncleri ile hep aramızda yaşacaklardır.
          Bu insanlarımızdan biri de Milli Eğitim Bakanı ve Eskişehir milletvekilli, Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Kurucu Rektörü,  eğitimin duayeni, Prof. Dr. Orhan OĞUZ’ dur.
          Eskişehir’de, 1924 yılında dünyaya gelen, Rahmetli Prof. Dr. Orhan Oğuz, ilk, orta ve lise eğitimini Eskişehir’ de bitirdi. Yükseköğrenimini de İstanbul’da İktisat ve Ticaret Okulu’nda tamamladı.
           Prof. Dr. OĞUZ, daha sonra Fransa’ya gitti. Paris’teki Sorbone Üniversitesi’nde hukuk doktorası yapan Oğuz, 1950 yılında yurda döndü. Meslek yaşamına, İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’nda iktisat ve maliye dersleri vererek başladı.
           1951-1955 yılları arasında Afganistan’ın Kabil Üniversitesi’nde 4 yıl öğretim üyeliği yapan  Prof. Dr. Orhan OĞUZ, akademik kariyerini sürdürdüğü İzmir’den Eskişehir’e gelerek, 1958 yılında Anadolu Üniversitesi’nin temelini oluşturan,  Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisi’ni kurdu  11 yıl burada görev yapan Oğuz, 1969 yılında Akademi Başkanlığı’ndan ayrıldı.
           1969 yılında Eskişehir Milletvekili olarak TBMM’ye giren Oğuz, Demirel Kabinesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı yaptı.
             Prof. Dr. Orhan Oğuz’un bakanlığı görevini  Mart 1971 tarihinde tamamlandı,  Bundan sonraki hizmetlerini parlamentoda 1977 yılına kadar sürdürdü.  1978 yılında, İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Başkanlığı’na seçildi.
             1982 yılında, İİTİ Akademisi Marmara Üniversitesi’ne, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi de Anadolu Üniversitesi’ne dönüştü. Marmara Üniversitesi’nin, kurulma görevi, kurucu rektör görevi, Rahmetli  Prof. Dr. Orhan Oğuz’a verildi.
            1992 yılında ise Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’nden emekli oldu. 1996-1997 yıllarında RTÜK Başkanlığı görevinde de  bulundu
            Prof. Dr. OĞUZ’a, 1991 yılında, Fransız Cumhurbaşkanı tarafından Legion D’honneur nişanı taltif edildi. İktisadi konularda, basılmış birçok kitap ve araştırması bulunan, Prof. Dr. Orhan Oğuz, merhume Güler Oğuz ile evli, iki çocuk, sahibiydi.
          Prof. Dr. Orhan Oğuz için ilk tören, Çarşamba günü , saat 13.00’te, Marmara Üniversitesi’nde düzenlendi.. Törenin ardından,  Prof. Dr. Oğuz için Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde, ikindi namazını müteakiben cenaze namazı kılındı.
           Prof. Dr. Orhan Oğuz için, ikinci tören ise 21 Ekim Perşembe günü, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde, saat 11.00’de düzenlenecek. Törenin ardından,  Rahmetli  Prof. Dr. Orhan Oğuz, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Mezarlığı’na defnedilecek.
            ABD’li şair, yazar, felsefeci Ralph EMERSON’ un, söylediği gibi, "İnsanın büyüklüğü, yaptıklarından gelir, söylediklerinden değil. Uygarlığın, gerçek ölçüsü ise ne nüfus çokluğu, ne kentlerin büyüklüğü, ne de üretim bolluğudur. Gerçek ölçü, ülkenin yetiştirdiği insanların nitelikleridir.
           Prof. Dr. Orhan OĞUZ, bu insanlarımızdan biridir. Çünkü O örnek Devlet adamı,  yüksek feraset sahibi ve liderlik vasıflarına sahipti.. Yaşantısı, davranışı, düşünceleri, fikirleri ve icraatı ile de örnek oldu.. Halkın, gençlerin,  sorunları ile de yakından ilgilendi. Çözümüne de yardımcı oldu.
          Tüm yaşamını, eğitime adayarak, Türk toplumuna, binlerce değerli genç kazandıran    Rahmetli Prof. Dr. Orhan OĞUZ, alçak gönüllü, muhasebe ve murakebe insanı, demokratik, adil, vakur ve ciddi, güvenilir, saygın, kucaklayıcı, bir bilim insanıydı. Milli menfaatleri ve milli bekayı  da her şeyin üstünde tutardı.
           Yaşamı boyunca binlerce insandan sorumlu olduğunu bilerek, düşündü ve icraat yaptı. Söylemlerinin ve icraatının da insanımız, özellikle de çocuk ve gençlerimiz için, bir eğitim olduğunu bilerek hareket ederdi. Gençleri, milli ve manevi değerlerine bağlı, donanımlı olarak yetişmesi için de ciddi gayet sarfetti.
           Prof. Dr. Orhan OĞUZ, devleti, her alanda layıkıyla temsil etti. ,Milli menfaatleri ve milli bekayı, her şeyin üstünde tuttu. Milletin, evladı olduğu hisseder, görev yaptığı kenti ve insanlarını, sever, tavır, davranışları, özellikle de icraatı ile se örnek olurdu.
           Prof. Dr. Orhan OĞUZ,  gerçeğin adamıydı. Nerde ne yaptı, neye karar verdi ise daima en iyisini yapmış, en hayırlısına da karar vermiştir.  Ülkemizin, çağdaş medeniyet ve muasır medeniyete ulaşmak için, yetiştirdiği,  aydın gençler, onu ebediyen unutmayacaklar, eserleri, fikir ve düşünceleri ile de hep aramızda yaşayacaktır.
           Ruhu Şad, Mekânı Cennet olsun…






       

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi