4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

PROJELER SÖZDE KALMAMALI

Yıllardır, Eskişehir’in, gündeminde olan ve değerlendirilmesi de beklenen “KIZILİNLER” ile ilgili, pek çok proje üretildi, hedefler belirlendi. öneriler getirildi ama arzu edilen bir gelişmeler olmadığı gibi, düşünülen projelerde, sözde kaldı.


Nihayet,  Kültür ve Turizm Bakanı, Sayın Prof. Dr. Nabi AVCI “Eskişehir'de, Kızılinler için, 500 yatalı bir termal konaklama tesisi ve Tepebaşı Kızılinler'de, Orman'a ait, termal konaklama merkezi otel olarak, 400 yatak, dolayısıyla Kızılinler için, 900 yataklı, bir tahsis ihalesine çıkıyoruz.” dedi.


Ayrıca Sayın AVCI, Eskişehir, Afyon ve Kütahya'daki termal turizm potansiyelini de yerinde görsünler, onları bilgilendirelim diye, Arap Turizm örgütü Genel Sekreteri Dr. Bandar'i de Eskişehir'e, davet ettiğini söylemişti.


Davete icabet eden, Arap Turizm örgütü Başkanı Bandar Bin Fahd Al Fuhaid ve Yemen Turizm Bakanı Abdulmecid Kubati ile birlikte, Eskişehir'e geldi.  Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Prof. Dr Nabi Avcı ile görüşmede, Eskişehir'de bulunan, termal su potansiyeli ve Kızılinler Bölgesinin, anlatıldığı, sunum gösterisini, Arap heyeti ile izledi


Görüşmeler sonucunda,  Arap yatırımcılar, Kızılinler bölgesine yatırım yapar mı önümüzdeki yıllarda görülecektir. Ancak Araplar,  kaplıca ve sağlık turizmine yakın ilgi duydukları da bir gerçektir.


Elbette Sayın Prof. Dr.AVCI’ nın, kızılinlerle ilgili girişimleri, memnuniyet vericidir. Ancak yeterli değildir. çünkü bugüne kadar, bu tür pek çok proje ve vaatte tanık dolduk ama bölge ile ilgili arzu edilen yatırımlar gerçekleşmedi.


Ancak Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri tarafından, gündemde tutulan, KIZILİNLER termal bölgesi planları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. Her iki belediyenin, planlarını onanması ile yatırım yapacak insanlarımızın, önünün açıldığı ve  yer tahsisi yapılacağı söylenmişti. Hatta İhale usulü yapılması beklenen tahsisler için, pek çok yatırımcının, gerekli yasal süreç sonrası, Kızılinler’de yatırım yapmak için bekledikleri de ifade edilmişti. 


öte yandan Tepebaşı Belediyesi tarafından, gündeme getirilen, KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MERKEZİ PROJESİ", ve daha sonra Odunpazarı Belediyesi’ nin, Kızılinler, "ESKİŞEHİR ODUNPAZARI TERMAL ALANI PROJESİ" nin, kamuoyu ile paylaşılması ve aynı bölgede, ayrı iki proje gerçekleştirilmesi, o gün zihinleri karıştırmıştı.


O günlerdeki Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Burhan Sakallı, 1600 hektarlık kendi bölgelerinde sağlık, turizm tesis alanlarıyla, kür merkezi, üniversite alanı, sosyal kültürel alanlar, yürüyüş alanları ve hobi bahçeleri, organik tarım alanları, seyir terasları ve oteller ile alışveriş merkezlerinin yapılacağını, kamuoyu ile paylaşmıştı. Hatta Termal Sağlık kentinden yaklaşık olarak günde, 10 Bin kişinin faydalanmasının öngörüldüğünü söylemişti.


Turizm Bakanlığı tarafından, turizmle ilgili kavramsal eylem planı hazırlandığını, bu bağlamda, termal turizm bölgelerinin belirlendiğini, Bu bölgelerden birinin de FRİGYA bölgesi içinde olan KIZILİNLER olduğu hep vurgulandı. Hatta o günlerde, vaat edilen İl özel İdaresi ve Eskişehir Osmangazi üniversitesi işbirliği ile yapılacağını söylenen, rehabilitasyon merkezi, hala gerçekleşmedi.


Şu bir gerçek ki Jeotermal kuşağın üzerinde olan, Eskişehir de, bu alandaki avantajlarına rağmen, termal sularının, verimli olarak kullanıldığını, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir


Hülasa yıllardır. Kızılinler termal suyu ile ilgili çok şey söylendi ama arzu edilen gelişmeler bir türlü gerçekleşmedi. O nedenle de Kızılinler bölgesi ile ilgili,, somut adımlar atılmalı, bölgeye yapılacak yatırımlara da her türlü kolaylık gösterilmelidir.


öncelikle Kızılinler bölgesinde,"MASTER PLANI" na,  ihtiyacı vardır Bölge için yapılacak mastır planlama, hem Eskişehir, hem de bölge dışından gelecek, turizm yatırımcılarına, rehber olacak, ayrıca bölgedeki turizmle ilgili çalışmaları ve girişimleri de doğru yönlendirilecektir.


Dünyada, termal turizmine değer veren ülkeler ve kentler, ciddi paralar kazanmaktadır. Nitekim Almanya’da bulunan 200’den fazla kaplıca tesisi, yani termal turizm tesislerinde direkt ve indirekt yaratılan ekonomik faaliyet yılda, 30 Milyar $ civarında olduğu söyleniyor


Termal Turizmi, Türkiye ve Eskişehir ekonomisine, ciddi katkıda bulunacaktır. çünkü Türkiye, jeotermal kaynaklar açısından, dünya çapında, bir potansiyele sahip olup, Avrupa’da ise kaynak potansiyeli açısından, birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü, sırada bulunmaktadır.


Sayın Prof. Dr. AVCI ’nın, söylediği gibi, termal turizm bağlamında, Ortadoğu pazarına ilişkin, çok ciddi bir potansiyel söz konusu olabilir.  Ancak bu pazarın, hayata geçmesi için, Eskişehir’ de,  dünya standardında termal tesislerinin gerçekleşmesi gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi