4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

RSK'DA HEDEFLER MAKRO

            Son yıllarda, demiryolları sürdürülebilir kalkınma hamlelerinin, en önemli halkalarından biri olarak görmüş ve 1951’den 2003 yılı sonuna kadar, ihmal edilen bu sektör son 15 yıllık yoğun faaliyet takvimi ile doldurulmuş ve 1856-1923, 1923-1950, 1951-2003 dönemleri ile karşılaştırıldığında, en yoğun çalışmanın yapıldığı yıllar olmuştur.


            2003 yılından itibaren, ulaştırma sistemi içerisinde, demiryolu yatırımlarına öncelik verilmesi sonucu, 2004–2016 döneminde, 1.805 km yeni demiryolu yapılmıştır. 2023'e kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500 kilometre hızlı ve bin kilometre konvansiyonel olmak üzere 13 bin km demiryolu yapılacaktır.


             Dünyadaki Raylı sistemler pazar payı, 2009-2011 yılları arasında, 146 milyar Euro iken 2011-2013 yılları arasında 150 milyar, 2013-2015 yılları arasında 160 milyar, 2017-2019 yılları arasında 176 milyar Euro olarak gerçekleşmiş ve 2019-2021 yılları arasında ise 185 milyar Euro olarak gerçekleşmesi öngörülmüştür.


            Küresel demiryolu pazarında, büyüklük bakımından, sırasıyla hizmet, altyapı, yük vagonları, sinyalizasyon, bölgesel, Kentiçi ve Anahat raylı ulaşım sistemleri, yer almaktadır. Sektörde, en fazla yatırım ve ihracat yapan ülkeler, çin, Almanya ve ABD’dir. AB ve Asya en büyük pazar paylarına sahipken, hafif raylı sistemler alanında AB ülkeleri ilk sıradadır.                


           Eskişehir’ in, raylı sistemler alanında, ulusal ve global pazarlardan rekabet edebilmesi ve  pay alabilmesi için, Raylı sistemler sektöründe, Ar-Ge çalışmalarına, hız vermek, bu alanda ciddi yatırım yapmak zorundadır. En önemlisi de Eskişehir’ de, bu alanda bligi ve işgücüne sahip şirketlerin, mutlaka takım ruhu içinde, işbirliği yapması şattır.


              Bu işbirliği, 2011 yılının Haziran ayında,  Eskişehir Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi (ESO ve OSB), Raylı Sistemler Kümelenmesi (RSK)   kurulmasında öncülük etmiş,  Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TüLOMSAŞ), diğer öncü sanayi şirketleri ve üniversiteleri ile birlikte güçlerini birleştirmişlerdir.


               . 1894 yılında, bu çalışmalar sırasında Almanlar tarafından Anadolu-Bağdat demiryolu ile ilgili olarak, buharlı lokomotif ve vagon tamiri ihtiyacını karşılamak üzere, Eskişehir’de Anadolu-Osmanlı Kumpanyası adı verilen küçük bir atölye kurulur.   


            O gün, bugünkü TüLOMSAŞ’ın, temeli atılmış olur. Burada küçük çaplı lokomotif, yolcu ve yük vagonu tamiratı yapılmakta, o günlerde lokomotiflerin, kazanları onarılmak için Almanya’ya gönderilmekte ve bütün yedek parçalar ithal edilmekteydi.


             Bugün TüLOMSAŞ, 7 Fabrika, 10 Daire Başkanlığı ile 500.000 m2 lik bir alanda 1800 çalışanı ile  raylı sistemler söz sahibidir. Yıl içinde, 100 çeşitten fazla üretim ve onarım faaliyeti gerçekleştirmektedir. 


           TüLOMSAŞ, artık küresel bir şirkettir.. O nedenle de dünya genelini dikkate alan, bir imalat, lojistik, pazarlama, ürün ve AR-GE planı içeren, küresel bir strateji hedef alınmıştır. Ayrıca küresel planlarıyla, ulusal ve yerel duyarlılıklar arasında, denge kurmak için de ciddi bir çalışma içindedir. Raylı Sistmler Kümesi ile daha da güçlenmiştir.


                Raylı Sistemler Kümelenmesi (RSK) Olağan Genel Kurulu ve devamında Vizyon 2023 toplantısı, 24 Mayıs 2019,Cuma günü, Tülomsaş Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. Raylı Sistemler Kümelenmesinin kurucu başkanı olarak görev yapan TüLOMSAŞ Genel Müdürü,  Sayın Hayri AVCI, tekrar başkanlığa getirildi.


             Perşembe günü, SEV Başkanı Sayın Naci ŞAKAR’le birlikte ziyaret ettiğimiz, Sayın AVCI Raylı ssitemler kümesi için bir şanstır. çünkü.  Sayın AVCI, göreve gelmesi ile birlikte TüLOMSAŞ, yeniden yapılandırıldı. Şirkette yüksek verimlilik ve düşük maliyet sağlayan yeni teknolojiler ve nitelikli İş gücü sağladı.


               Ar-Ge ve hizmet içi eğitim çalışmalarına, hız kazandırıldı. Kurumda, bilgi paylaşımı, yenilik ve yaratıcılık, ön planda tutuldu. Sonuçta da, Raylı sistemlerde, gerekli olan teknolojiye sahip oldu. Bu konumu ile de global alanda, aranan ve önerilen şirket oldu.


               Sayın Hayri AVCI,  Başkanlığında, ESO, OSB ve  bu alanda görev üslenen şirketlerle, Raylı Sistemler Kümelenmesi (RSK), Faaliyetlerini, bir strateji planı çerçevesinde yürütecek, tüm üye kuruluşları ile  var olan İmkân ve kabiliyetlerini birleştirilerek, Raylı sistemler  pazaında, etkinliğini ve rekabet gücünü artıracaktır.


             Ayrıva RSK, emek yoğun işlerden, bilgi ve teknoloji üreten, bir yapıya geçerek karlılığın ve yatırım gücünün artırıacak, Mühendislik çalışmalarına ve uzmanlaşmaya önem verilecek, Ar-Ge temelli olarak, yeni ürün ve ürünlerle  uusal ve global pazarda etkin olunması için, gereken çabayı gösterecektir.


            Eskişehir,  TüLOMSAŞ, RSK, URAYSİM, ESO, ve üç üniversitesi ile hassas mekanikteki bilgi biirikimi, yetişmiş insan gücü, coğrafi avantajları, konumu, sanayi ve ticaret altyapısı, ile raylı sistemlerde,  ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olacaktır.


         Kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi