4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SAĞLIK AĞIZDA BAŞLAR

           Ağız Diş Sağlığı Hastanesi’de, düzenlenen konferansta, Periodontoloji Uzmanı Dr. Dt. Elif Konaş Orak,“Diş Fırçalama Teknikleri ve Ağız Bakımı” Protetik Tedavi Uzmanı Dr. Dt. Ahmet çalışkan, “İmplant Uygulamaları ve Protez Kullanımı” Ortodonti Uzmanı Dr.Dt.Hasibe Başer Keklikçi“Ortodontik Problemlerin Nedenleri ve çocuklarda Koruyucu- önleyici Ortodontik Tedaviler” hakkında, katılımcılar, bilgilendirildi.


        Konferansta bir konuşma yapan ve  “Diş ağızdan başlar” diyen, Başhekim, Sayın Dt. Soner YILMAZ, “Kendine ve sağlığına önem veren bireyler yeterli ağız bakımını yaparak, sağlıklı dişlere ve sağlıklı diş etlerine sahip olurlar. Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi yönetimi, hekimleri ve sağlık çalışanları olarak, gelişmiş ülkelerde uygulanan ve DSö’nün de önemle üzerinde durduğu Koruyucu – önleyici Tedavilere azami önem vermekteyiz, dedi.


            Ayrıca Sayın Dt. YILMAZ, “Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde 5 Protez uzmanı, 1 Periodontoloji uzmanı, 3 Pedodonti uzmanı, 2 Ortodonti uzmanı, 2 Restoratif tedavi uzmanı, 2 Endodonti uzmanı, 1 radyoloji uzmanı ve 1 çene cerrahı olmak üzere 120 diş hekimi ile halka hizmet verildiğini söyledi.


,          Konferansta, Perlodonyoloji uzmanı Sayın Dr. Dt. Elif Konaş ORAK,   Diş Eti Hastalıkları Tanı ve Tedavileri üzerinde durdu. Diş eti hastalığının pek çok bulgusu olduğunu söyledikten sonra,  Erişkinlerde diş kayıplarının tamaınına yakınından periodontal hastalıklar sorumludur. Bu hastalıklar, erken dönemde teşhis edildiklerinde, kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilebileceğini söyledi.


           Protez uzmanı Sayın, Dr. Dt. Ahmet çALIŞKAN ise diş implantları ağızda eksik olan dişlerin yerine konması amacıyla, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan, yapay diş kökleri olduğunu söyledikten sonra “implantlar, sabit ya da  hareketli protezler  yapmak amacı ile kemiğin, yeterli ve uygun olduğu durumlarda, basit bir operasyonla, çene kemiğine yerleştirilirler. Eğer kemik miktarı ve yoğunluğu istenilen seviyede değilse, implant uygulamasından, önce kemik oluşturmaya yönelik, işlemler yapılması gerekebilir.” dedi.


            Ortonti uzmanı, Dr. Dt. Hasibe KEKLİKçİ de  çocukların,   ilk ortodontik muayenesinin, 7 yaşında yapılması önerilir. Bu dönemde, alt ve üst kesici dişler sürmektedir ve daimi azı dişleri genellikle sürmüştür. çapraz kapanış, çene darlığı, asimetri, sürecek dişler için yer darlığı ve daimi dişlerin, gömülü kalması gibi sık karşılaşılan problemler kötüleşmeden önlenebilir görüşlerini, katılımcılala paylaştı.


          Ayrıca Sayın KEKLİKçİ “Gelişim döneminde parmak emme, dil itme gibi alışkanlıklar ile solunum yolu problemleri gelişimin doğal yolundan sapmasına ve yüzün ahenkli gelişimini sürdürmesine neden olabilir. Bu tip dış faktörlerin erken teşhisi büyümenin sağlıklı ve ahenkli ilerlemesi için önemlidir.” dedi.


            Bu tür etkinlikler, koruyucu hekimliğe de önemli katkıda bulunur. Geçmiş yıllarda, İl Sağlık Müdürlüğü ve önce Vatan Gazetesi Yayın Koordinatörü, Sayın Celal MORKOYUN , sağlık konferansları düzenlemiş ve çok başarılı da sonuçlar alınmıştı..


             Bugünde, Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ile Sayın MOKOYUN’ un, düzenlediği,” “Ağız ve Diş Sağılğı Hizmetleri, konferansı”, önemli bir etkiliktir. çünkü diş ve diş eti hastalıkları, ülkemizde ve dünyada, en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı, doğrudan tehdit etmediği için, gereken önem verilmemektedir.
            Oysa dişler, sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir veya vücutta oluşan enfeksiyonlara, kaynaklık edebilir. Birçok hastalığın başlangıcı, diş problemlerinden meydana gelebilir kalp ve damar sağlığınızı da etkileyebilir.


          Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ağız, diş ve diş eti hastalıkları, nüfusun yüzde 96'sını etkiliyor. Bugüne, kadar yapılan, ağız ve diş sağlığı taramalarında, ortaya çıkan sonuç, ağız ve diş sağlığının, yüzde 85 oranında, bozuk olduğu yönündedir.
             Ayrıca kişi/kişiler, dişlerinin sağlıklı olup olmadığını, kendisi de teşhis edebilir. Ağızda, sürekli kötü bir koku varsa, diş etleri fırçalama sırasında kanıyorsa, kırmızı, şiş, hassassa ve dişlerden kolaylıkla ayrılabiliyorsa, dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı varsa, dişler sallanıyor veya giderek birbirinden uzaklaşıyorsa, ısırırken alt ve üst dişler yer değiştiriyorsa, diş eti sorununuz var demektir.
             Diş ve diş eti hastalıkları, ülkemizde ve dünyada, en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı, doğrudan tehdit etmediği için, gereken önem verilmemektedir..


              Oysa iltihabi diş eti hastalıklarının, birçok sistemik hastalıkla ilişkisi olduğunu ve kronik hastalığa yol açtığını belirten uzmanların, dikkat çektiği sorunların başında ise kalp hastalığı, diyabet, solunum sistemi hastalıkları, hatta gebelik komplikasyonları geliyor.


              Eskişehir Ağız Diş Sağlığı Hastanesi’ de çalışan doktorlar, diş tedavisi yaparken, ne kadar sürede yapacağını, risk ve tehlikelerini, yakın, uzak yan etkilerini, başka seçenekler olup olmadığını, sonuçta nelerin meydana geleceğini, yaşamının, bu süreçte nasıl etkileneceğini, tüm ayrıntıları ile anlatıyor. Anlatım sırasında hastanın, o andaki ruhsal durumuna da özen gösteriyor. Bu icraatları ile de hastalardan övgü alıyor.


             Kutluyoruz..


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi