4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA MİNNETTARIZ



           Eskişehir’ de, Tıp Fakültesi, Yunus Emre Devlet Hastanesi, Şehir Hastanesi, özel hastaneler ve Aile hekimlerinin, çalışmaları yakından izliyoruz. Salgının, ilk haber alınmasından beri, Sağlık Bakanlığı’nın, önerileri ve yönlendirmeleri kapsamında, COVİD19 salgın süreci son güncel tıbbi bilgiler ve gelişmeler eşliğinde yürütülmektedir.


           Eskişehir’ de, sağlık kuruluşları,  Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur BİLGE rehberliğinde, ciddi çalışma içindedir. Özellikle de Eskişehir’de, görevli sağlık personelinin, henüz COVİD19 salgını başlamadan, afet ve acil durum yönetimi ve kişisel koruyucu malzeme kullanımını konularında, hem teorik hem de tatbikatlarla pratik olarak, eğitilmişti.


            Tüm hastanelerin, ana girişlerine, enfeksiyon triyaj alanları oluşturularak, gerek hastane personeli ve gerekse başvuran, hasta ve hasta yakınlarının, hepsinin ateş ve şikayetler açısından taranması sağlanıyor.


         Şüpheli şikâyetleri olan, ya da ateşi olan hastalar, koruyucu önlemler alınarak, diğer hastalardan ayrı olarak, hekimi tarafından değerlendiriyor.


              Salgının, en erken döneminden itibaren, hastanelerde,  yatılı servislerinde, ziyaret kısıtlaması ve tıbbi mümessil ziyaretlerinin yasaklanması gibi, dış teması azaltıcı önlemler alındı.


          Hastenelerde görevli tüm personel, yoğun bakım ve diğer yataklı servisler, ameliyathane için, ayrılmış solunum destek üniteleri ve sağlık destek birimleri teyakkuz halinde tutuluyor


           Hiç şüphesiz, Covid-19 salgınından, en çok etkilenen ve salgına karşı verilen savaşta en ön cephede bulananlar, sağlık çalışanları, sağlık hizmetinin verildiği hastaneler de her türlü tedbir alıyorlar. 


            Hastanelerde, havada asılı kalmış olan virüsler, doğal etkiler ve mekanik sistemlerin yarattığı sirkülasyon ile havada taşınmaması için, çeşitli hava temizleme cihazları ile virüslerin etkinliği, yerinde yok ediliyor.


         . Havada, virüs bulunma ihtimali yüksek olan acil servis, yoğun bakım, radyolojik görüntüleme odaları ve pandemik hasta katlarında, taze hava ve egzoz debileri artırılarak saat başına düşen hava değişim oranlarını, yükseltmek, en etkin şekilde virüsü, tehlikeyi ortamdan uzaklaştırılıyor.
             Covid-19 hastası olmayıp, acil işlemler için hastanede bulunan hastaların olduğu bölümlerdeki, egzoz havası kısıklanıyor veya risk durumuna göre kapatarak, pozitif basınç sağlayarak, hastalar, hava yolu ile virüsün ulaşması engelleniyor.
          Tuvalet alanlarının, ortak kullanım alanı olması ve kanalizasyon sisteminde, virüsün hareket edebilmesinden dolayı, hastanelerde çok kritik bölgelerdir. O nedenle de ` tuvalet egzoz fanlarının, 7/24 çalışması ve bu alanların, negatif  basınç altında tutulması sağlanıyor.


              Tuvalet kapakları, sifon çalıştırıldığında, olası virüsün, havaya karışmasının önlenmesi için, mutlaka kapalı olması gerekiyor. Bu sahada, tuvaletleri kullanan insanlarımıza da önemli görevler düşüyor.


               Hastanelerde, hasta kabul, ayaktan tedavi, tetkik ve yatarak tedavi bölümleri hastanenin, standart kullanım amaçlarından çıkarak, salgın dönemine uygun kullanım değişiklikleri yapılmış olup,bu alanda ciddi titizlik gösterilmektedir.Yoğun bakım salonları da pandemi bölümü ve pandemi olmayan bölümlerden, fiziksel olarak ayrılmış, ayrılan bu bölümlerin, arasındaki pozitif ve negatif dengesi sağlanmıştır.


               Eskişehir de, sağlık kuruluşlarında, aşı uygulama odaları kuruldu. Aşı olduğumuz Şehir Hastanesi’nde, Randevu sistemiyle, aşılama uygulaması yapılıyor.  Aşı uygulama odasına, her defasında, sadece aşılanacak kişi alınıyor.


              Aşı için gelen kişinin, kimlik  bilgileri ve randevusu kontrol ediliyor. Aşıyı uygulayacak sağlık çalışanı, kimlik bilgileri ve kişi için ayrılan aşı ile eşleşmesini sağlayıyor. Kişi için, ayrılmış aşı açılarak, kişiye aşı uygulaması yapılıyor.


                Eskişehir’ de,  COVID-19 vakasının açıklandığı günden itibaren, COVID-19 pandemisi, Eskişehir^de,  öncelikli ve en önemli gündemlerinden biri haline gelmiştir.     


                 Salgını kontrol altına alabilmek ve halkımızın , en az etki ve en az can kaybı ile bu süreci atlatabilmesi için de hekimler ve tüm sağlık çalışanları, büyük bir mücadele sergilemekte, mücadeleyi kendi sağlıklarının ve yaşamlarının da büyük tehlike altında olduğunu bilerek gerçekleştirmektedirler.


                Halkımız da salgına karşı, temel korunma biçimi olan mümkünse evden çıkmama, kişisel temizlik kurallarını uygulama, tokalaşmama, 1-1,5 metrelik kişilerarası mesafeyi koruma gibi basit davranış biçimlerini, hayata geçirerek kendini korumalıdır.


                Ayrıca COVİD19’la, mücadele ihmale gelecek bir durum değildir.  Salgın etkisini yitirinceye kadar; toplumsal ilişkiler ve sosyal yaşam, en az düzeye indirgenmelidir. 


                Corona virüs, salgını karşısında, dikkatsiz davranan kişi/kişiler, her an Sağlık çalışanlarına, emeklerine saygısızlık ediyorlar. Çünkü sağlık çalışanlarının, Covid19 salığını nedeniyle, izinleri iptal edildi, emekli olmaları yasaklandı. Aralarında, salgına yenik düşüp, yaşamlarını yitirenler, sağlık personeli oldu.


                Üllke genelinde ve Eskişehir’ de, COVİD19 salgının yayılmasının ardından, iş yükü ve sorumlulukları artan sağlık personeli, fedakârca çalışıyor.  Ülke olarak hayatlarını ortaya koyarak, salgınla mücadele eden, bütün sağlık çalışanlarına, minnet borçluyuz


 


 


 


 


.


.


 


 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi